Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Στο σκαμνί ο λογιστής της «Μεγάλης Στοάς»

Στο σκαμνί ο λογιστής της «Μεγάλης Στοάς»

Μετά από μια δικαστική διαμάχη έξι και πλέον ετών με αλληλοκατηγορίες και μηνύσεις μεταξύ «αδελφών» για τη μεγάλη «τρύπα» στα ταμεία της «Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας», το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών καταλήγει με βούλευμά του στην παραπομπή σε δίκη του λογιστή της Στοάς για υπεξαίρεση ποσού που φτάνει τουλάχιστον τα 350.000 ευρώ.

Της ΑΝΝΑΣ ΚΑΝΔΥΛΗ

Κατά τους δικαστές, για τα μέλη των διοικήσεων των τελευταίων ετών δεν προέκυψαν στοιχεία που να τα συνδέουν με την υπεξαίρεση του συγκεκριμένου ποσού. Ωστόσο, συνεχίζεται η προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αφενός αν εμπλέκονται στην «εξαφάνιση» ποσού άνω του 1,5 εκατ. ευρώ που βεβαίωσε ο δικαστικός πραγματογνώμονας, αφετέρου αν έχουν τελέσει το αδίκημα της απιστίας καθώς, όπως περιγράφεται και στο βούλευμα, η «Μεγάλη Στοά», το «Τεκτονικό Ιδρυμα» και η «Τεκτονική Αδελφότητα» ελέγχονταν πλημμελώς.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο βούλευμα: «…Προέκυψε ότι, αν και οι ως άνω υπό κρίση οντότητες (σ.σ.: «Μεγάλη Στοά», «Τεκτονικό Ιδρυμα» και «Τεκτονική Αδελφότητα») διέπονταν από ξεχωριστό κανονιστικό πλαίσιο, στην πράξη ήταν σε τέτοιο βαθμό αλληλένδετες που διοικούνταν κατά βάση από τα ίδια άτομα και είχαν ενιαίο ταμείο, ήτοι η περιουσία τους ήταν ‘‘de facto’’ υπό κοινή διαχείριση, ενώ απουσιάζει από τις οντότητες ένα αξιόπιστο σύστημα εσωτερικού ελέγχου, ικανού να διασφαλίσει ότι οι οικονομικές καταστάσεις τους ήταν απαλλαγμένες από ουσιώδη λάθη. Περαιτέρω, δεν διενεργούνταν εκ μέρους των αρμοδίων έλεγχοι του ταμείου, με συνέπεια να προκύψουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του πραγματικού ύψους των εσόδων με αυτά που απεικονίζονταν στους απολογισμούς τους για το υπό κρίση χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με το βούλευμα, τις παραπάνω αδυναμίες του συστήματος, αλλά και την εμπιστοσύνη που απολάμβανε, εκμεταλλεύτηκε ο πρώτος κατηγορούμενος, δηλαδή ο λογιστής, αλλάζοντας, μάλιστα, από το έτος 2009 το σύστημα παρακολούθησης των λογιστικών εγγράφων (είσπραξης, πληρωμών, εσόδων-εξόδων) από διπλογραφικό σε απλογραφικό, γεγονός που του παρείχε τη δυνατότητα να καλύπτει τεχνηέντως τη χωρίς έγκριση ή συναίνεση ανάληψη εκ μέρους του τού ποσού των 350.000 ευρώ, το οποίο ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ανέλαβε.

«Η πράξη του, δε, αυτή στοιχειοθετεί την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της κακουργηματικής υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση τελεσθέντος, καθώς ο ίδιος είχε στην κατοχή του το ως άνω συνολικό ποσό κατά το χρονικό διάστημα 2007-2015, λόγω της ιδιότητάς του ως λογιστή και ‘‘de facto’’ ταμίας του εν τοις πράγμασι κοινού ταμείου των οντοτήτων ‘‘Τεκτονικό ίδρυμα’’, ‘‘Μεγάλη Στοά της Ελλάδας’’, ‘‘Τεκτονική Αδελφότητα’’».

Βέβαια, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη δικαστική πραγματογνωμοσύνη, το έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο των 350.000 ευρώ και, συγκεκριμένα, ανέρχεται στο ποσό των 1.945.443 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας «ΣΟΛ Ορκωτοί Λογιστές Crowe Horwarth», το ποσό είναι 840.697 ευρώ. Για αυτό, δε, το ποσό ασκήθηκε αγωγή από το «Τεκτονικό Ιδρυμα» σε βάρος του πρώτου κατηγορουμένου. «Ωστόσο, ο πρώτος κατηγορούμενος παραδέχθηκε εγγράφως ότι υπεξαίρεσε το ποσό των 350.000 ευρώ, ενώ, όπως φανερώνεται από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας, η αντιμετώπιση του ταμείου των οντοτήτων ως κοινού και η έλλειψη επαρκών ελεγκτικών μηχανισμών είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνεται ορθή διαχείριση, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί τεράστιο έλλειμμα πέραν των ήδη αναφερθέντων 350.000 ευρώ, για το οποίο από τις περαιτέρω ανακριτικές ενέργειες δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι οφείλεται και αυτό σε υπεξαίρεση από τον πρώτο κατηγορούμενο…», επισημαίνεται στο βούλευμα.

«Δέχθηκα πιέσεις»

Ο λογιστής, ωστόσο, στην απολογία και στο απολογητικό του υπόμνημα, αρνείται ότι υπεξαίρεσε χρήματα και ισχυρίζεται ότι η αρχική παραδοχή του περί υπεξαίρεσης συνολικού ποσού 350.000 ευρώ έγινε υπό πίεση και απειλές. Οι δικαστές, ωστόσο, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι όταν του ζητήθηκε να ετοιμαστεί τον Σεπτέμβριο του 2015 για έλεγχο της εξελεγκτικής επιτροπής επικαλείτο διάφορα κολλήματα με συνέπεια να αναβάλλεται ο έλεγχος, ενώ εύρισκε διάφορες δικαιολογίες για να μη δώσει τα στοιχεία που έπρεπε στην εξελεγκτική επιτροπή προκειμένου να διενεργήσει αυτή έλεγχο. « …Η επίκληση, δε, κωλυμάτων για διενέργεια ελέγχου αποτελεί στοιχείο επιβαρυντικό, που σε συνδυασμό με τα λοιπά αναφερόμενα γεγονότα ενισχύει τις ενδείξεις σε βάρος του», σημειώνεται στο βούλευμα.

Κατά τους δικαστές, δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος της γραμματέως της «Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας», η οποία είχε υπογράψει ότι οφείλει 30.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη ενεπλάκη στην υπόθεση καθώς αρχικά ο λογιστής είχε ισχυριστεί ότι από τα 350.000 που είχε υπεξαιρέσει ηθικός αυτουργός για τα 200.000 από αυτά ήταν η γραμματέας.

Δες επίσης

Λαμία: Ανηλεές ξύλο σε νεαρούς στο κέντρο της πόλης μέρα μεσημέρι – «Παρατάνε το αυτοκίνητο και αρχίζουν μπουνιές και κλωτσιές»

Χαμός το μεσημέρι της Τετάρτης (13/11) στο κέντρο της Λαμίας στην πλατεία Πάρκου, όταν μια 4μελης παρέα ...