Ποιοι παράγοντες πυροδοτούν την έξαρση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και ποια ειναι η διατροφή που ανακουφίζει – Οι ειδικοί έχουν τις απαντήσεις.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν οδηγεί σε σοβαρές παθήσεις, αλλά επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής. «Οι πάσχοντες αναφέρουν ότι τους καταστρέφει τη ζωή ή ότι πονούν πάντα μετά το φαγητό», σημειώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και γαστρεντερολόγος, Δρ. Jacqueline Wolf.
«Πρόκειται για την πιο συχνή διάγνωση των γαστρεντερολόγων», αναφέρει η Δρ. Wolf. Κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα σχεδόν κάθε μέρα, ενώ άλλοι βιώνουν μεγάλες περιόδους χωρίς συμπτώματα.
Παρόλο που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια τι προκαλεί το σύνδρομο, ξέρουν ότι οι εξάρσεις συχνά πυροδοτούνται από το φαγητό, την καφεΐνη, το στρες, τα ανθρακούχα ροφήματα, τα πρόσθετα σάκχαρα ή τη διάρροια. Όσα περισσότερα επεισόδια έχει κάποιος, τόσο πιο ευαίσθητο γίνεται το έντερό του σε τέτοιους παράγοντες.
Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα
Η Δρ. Wolf χρησιμοποιεί διάφορες στρατηγικές για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αρχικά, προτείνει διατροφικές αλλαγές για κάποιον που δεν μπορεί να χωνέψει τις αδιάλυτες φυτικές ίνες που βρίσκονται στη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών ή στη λακτόζη των γαλακτοκομικών προϊόντων.
«Για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικό», επισημαίνει η ειδικός, συστήνοντας μια διατροφική προσέγγιση που περιορίζει τα τρόφιμα που περιέχουν σάκχαρα και φυτικές ίνες που δεν χωνεύονται εύκολα, τρόφιμα γνωστά ως FODMAPs. Τέτοια είναι το σιτάρι, η σίκαλη, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μέλι, τα μήλα, τα καρπούζια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα βατόμουρα, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και τα τεχνητά γλυκαντικά.
Προτείνει, επίσης, προβιοτικά, τα οποία αποτελούν αποικίες καλών βακτηρίων που βρίσκονται σε ζυμωμένα τρόφιμα ή και σε συμπληρώματα. «Ο τύπος των βακτηρίων στα προβιοτικά είναι εξαιρετικά σημαντικός», τονίζει η Δρ. Wolf, με την έρευνά της να δείχνει ότι ένας τύπος που λέγεται Bifidobacterium συνήθως είναι αποτελεσματικός για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Ανακούφιση των συμπτωμάτων προσφέρει, επιπλέον, και η μέντα.
Τα επόμενα βήματα
Η εύρεση της κατάλληλης στρατηγικής χρειάζεται χρόνο και πειραματισμούς. Από τη στιγμή, όμως, που θα αναπτυχθεί μια ρουτίνα που ανακουφίζει τα συμπτώματα, οι πάσχοντες θα πρέπει να την τηρούν πιστά ώστε να αποφύγουν τις εξάρσεις.
Αν οι διατροφικές αλλαγές, η μέντα και τα προβιοτικά δεν βοηθήσουν αρκετά, καλό θα είναι ο ασθενής να συμβουλευθεί τον γιατρό του για τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για τις κράμπες, το φούσκωμα ή τη διάρροια. Αν και πάλι τα συμπτώματα επιμείνουν, πιθανόν να ζητηθούν περεταίρω εξετάσεις όπως αιματολογικές ή κολονοσκόπηση.
ygeiamou.gr