Ταυτόχρονα, η νόστιμη γεύση του και η προσθήκη σοκολάτας το καθιστά δημοφιλές ανάμεσα στα παιδιά και αποτελεί μία καλή επιλογή για σνακ στο σχολείο ή ένα γλυκό έδεσμα στον μπουφέ των γενεθλίων.
Στις περισσότερες συνταγές κέικ κάστανο είναι αρκετά σύνηθες να χρησιμοποιεί κανείς έτοιμη κρέμα κάστανο. Ωστόσο, αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με την πλούσια γεύση και τα αρώματα που χαρίζει ο φρέσκος καρπός..
Σ’ αυτή την απλή συνταγή που προτείνει ο σεφ Δημήτρης Μακρυνιώτης θα δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε χειροποίητη κρέμα κάστανο εύκολα και γρήγορα.
Υλικά για κέικ κάστανο
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
400 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο αγελάδος LURPAK
250 ml γάλα
200 γρ. κάστανα βρασμένα ή γλασέ
100 γρ. κακάο
50 ml κονιάκ
4 μεσαία αυγά
Τριμμένη κουβερτούρα για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής για κέικ κάστανο
Ψιλοκόβουμε τα κάστανα και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ.
Στον κάδο του μίξερ, με το φτερό, χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά χτυπημένα, αμέσως μετά το κακάο με το αλεύρι κοσκινισμένα και τέλος το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα στην ίδια ταχύτητα για 1 λεπτό ακόμα.
Σουρώνουμε τα κάστανα από το κονιάκ(κρατάμε το κονιάκ) και τα αλευρώνουμε με μια κουταλιά της σούπας αλεύρι.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τα κάστανα στο μείγμα μαζί με το κονιάκ, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ, έτσι ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα κέικ, την οποία πριν έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για 45 λεπτά περίπου.
Όταν κρυώσει το κέικ, το γαρνίρουμε με τριμμένη κουβερτούρα.
Δείτε το βίντεο εκτέλεσης της συνταγής:
iefimerida.gr