Η παστιτσάδα (ή το παστιτσάδο) είναι ένα φαγητό-ταξίδι στην Κέρκυρα. Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της επτανησιακής κουζίνας, παραδοσιακά φτιαχνόταν με κόκορα, και με μοσχάρι όμως είναι θαυμάσιο. Δεν είναι ένα ακόμη κοκκινιστό. Έχει ένταση, γευστικό βάθος. Πράγμα που οφείλει σε μεγάλο βαθμό στο σπετσερικό, το όνομα του οποίου προέρχεται από την ιταλική λέξη spezie που σημαίνει «καρυκεύματα».
Αυτό το μείγμα μπαχαρικών, για το οποίο κάθε σπίτι έχει τους δικούς του συνδυασμούς και δοσολογίες, νοστιμίζει την πυκνή, σκουρόχρωμη σάλτσα με τη ντομάτα και το κρασί που ποτίζει το χοντρό μακαρόνι. Ο Κυριάκος Μελάς μοιράζεται μαζί μας την συνταγή του σπετσερικού της Κερκυραίας γιαγιάς του, αλλά βάζει και τις δικές του πινελιές στο φαγητό: κόβει το κρέας σε πιο μικρά κομμάτια από ό,τι συνηθίζουν στο νησί, δεν τσιγαρίζει το κρεμμύδι για να γίνει πιο ελαφρύ και προσθέτει και λίγο παρθένο ελαιόλαδο στο τέλος.
Υλικά
- 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
- 750 γρ. μοσχάρι κιλότο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. πελτέ τομάτας
- 550 ml χυμό τομάτας
- 3 κρεμμύδια
- 250 ml γλυκό κόκκινο κρασί
- 500 ml νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φύλλο δάφνης
- Για το σπετσερικό:
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1 κ.γ. πάπρικα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- Για το σερβίρισμα:
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση
- Δείτε ένα-ένα τα βήματα της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:
ethnos