Τη σπάτουλα μπορεί να την έχετε δοκιμάσει ταξιδεύοντας στα μέρη της. Ακόμη όμως κι αν μέχρι τώρα δεν έχει τύχει να την πετύχετε, αξίζει να την εντάξετε στο συνταγολόγιό σας. Είναι ένα πολύ ωραίο θεσσαλικό γλυκό. Μια διαφορετική «καρυδόπιτα» με επικάλυψη κρέμας, που μοιάζει λίγο με πουτίγκα.
Στην Καλαμπάκα την σπάτουλα την σερβίρουν σε μεγάλα μπολ. Είναι ένα γλυκό της οικογένειας, της παρέας, που τρώγεται με το κουτάλι. Αν θέλετε όμως, μπορείτε να τη μοιράσετε σε ποτήρια. Σε κάθε περίπτωση θα την ευχαριστηθείτε πολύ.
Υλικά
- Για το κέικ καρυδιού:
- 200 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια σε σκόνη
- 2 αυγά
- 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 150 γρ. τριμμένα καρύδια
- αλεύρι και βούτυρο για τη φόρμα του κέικ
- Για το σιρόπι:
- 250 ml νερό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 ξύλα κανέλας
- 3-4 γαρίφαλα
- Για την κρέμα:
- 2 λίτρα γάλα
- 4 αυγά
- 100 γρ. κορνφλάουρ
- 100 γρ. ζάχαρη
- 500 ml φυτική κρέμα ζαχαροπλαστικής
- Για την επιφάνεια:
- 100 γρ. τριμμένα καρύδια
- 1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
- Δείτε ένα-ένα τα βήματα της συνταγής στο απόσπασμα, από την εκπομπή του Βαγγέλη Δρίσκα «Κάθε μέρα chef», που ακολουθεί: