Αυτή η διάσημη σάλτσα του Λάτσιο, η οποία ταιριάζει πολύ με τις πένες, είναι τόσο καυτερή, που όποιος την τρώει αναψοκοκκινίζει σαν να ήταν… πυρ και μανία (arrabbiare στα ιταλικά σημαίνει λυσσάω). Εδώ, το μυστικό της επιτυχίας είναι τα καλής ποιότητας υλικά και το τελικό μαγείρεμα των ζυμαρικών μαζί με τη σάλτσα.
Υλικά
- 400 γρ. πένες
- 800 γρ. ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και χοντροκομμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1½ κ.γ. αποξηραμένη καυτερή πιπεριά peperoncino* ή 2 μικρές κόκκινες καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες
- 100 γρ. τυρί pecorino Romano, τριμμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. φύλλα μαϊντανού ή βασιλικού, λεπτοκομμένα
- αλάτι
Εκτέλεση
- Βράζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις σουρώνουμε, φυλάσσοντας λίγο από το νερό όπου έβρασαν.
- Εν τω μεταξύ βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι με ψηλά τοιχώματα και αφήνουμε να ζεσταθεί σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το peperoncino και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
- Ρίχνουμε τις στραγγισμένες πένες και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να καλυφθούν με τη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό που φυλάξαμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το pecorino Romano και τον μαϊντανό ή τον βασιλικό.
ethnos