Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Υγεία / Τα λάθη που σας κρατούν ξύπνιους τα βράδια

Τα λάθη που σας κρατούν ξύπνιους τα βράδια

Αν δεν κοιμάστε αρκετά ή καλά, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε κάποιο από αυτά τα συνηθισμένα λάθη

Αν περνάει αρκετή ώρα μέχρι να καταφέρετε να κοιμηθείτε, αν ξυπνάτε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ανοίγετε τα μάτια σας νωρίτερα από όσο χρειάζεται, πιθανότατα αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου. Ως γνωστόν, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας και όταν απορρυθμίζεται μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του άγχους και μείωση της αποδοτικότητας. Σε περίπτωση που η παραπάνω περιγραφή αποτελεί μια σταθερή κατάσταση για εσάς, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να βρει τη ρίζα του προβλήματος και να σας προτείνει μια εξατομικευμένη λύση.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν κοιμάστε αρκετά ή καλά, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε κάποιο από αυτά τα συνηθισμένα λάθη.

Δέκα λάθη που σας κρατούν ξύπνιους τα βράδια

*Εργάζεστε στο υπνοδωμάτιό σας

Αν είναι εφικτό, ορίστε έναν χώρο (όχι το υπνοδωμάτιό σας) για να περάσετε τις ώρες εργασίας σας. Ο διαχωρισμός μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης θα διευκολύνει το σώμα σας να καταλάβει πότε πρέπει να δουλέψετε και πότε να κοιμηθείτε.

*Περνάτε χρόνο μπροστά στην οθόνη προτού κοιμηθείτε

Ενώ το φως του ήλιου έχει θετική επίδραση στον ύπνο, το τεχνητό φως, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φωτός των οθονών, μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία σας βοηθά να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε.

*Ξυπνάτε αργά το πρωί

… ή ξυπνάτε το μεσημέρι. Όπως καταλαβαίνετε, αν ξυπνάτε αργά το πρωί, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να κοιμηθείτε το βράδυ, καθώς ο οργανισμός σας δεν έχει κουραστεί ώστε να αναζητήσει τον ύπνο.

*Κοιμάστε το μεσημέρι

Παρά το γεγονός ότι ο μεσημεριανός ύπνος είναι δελεαστικός -ειδικά όταν έξω έχει καύσωνα-, αντισταθείτε στην επιθυμία σας να κοιμηθείτε, ώστε να σας έρθει πιο εύκολα ο ύπνος το βράδυ.

*Δεν έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Ο κιρκάδιος ρυθμός (σκεφτείτε τον σαν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού σας) λειτουργεί σε συγκεκριμένα ωράρια, συμβαδίζοντας με τη δύση και την ανατολή του ήλιου. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία να κοιμηθείτε ή να ξυπνήσετε, δοκιμάστε να ορίσετε μια συγκεκριμένη και αδιαπραγμάτευτη ώρα που θα πέφτετε για ύπνο κάθε βράδυ, καθώς και μία συγκεκριμένη ώρα που θα ξυπνάτε κάθε πρωί, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Μπορεί να σας ακούγεται ψυχαναγκαστικό, αλλά σίγουρα θα κάνει τη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σας.

*Είστε ακατάστατοι

Ακόμη και αν δεν είστε ο πιο τακτικός άνθρωπος στον κόσμο, ένα περιποιημένο υπνοδωμάτιο και ένα κρεβάτι με καθαρά σεντόνια, σίγουρα δε θα σας αφήσουν ασυγκίνητους. Αντιθέτως, ένας χώρος γεμάτος πεταμένα ρούχα και ακαταστασία δεν είναι το ιδανικό περιβάλλον ύπνου.

*Ζεσταίνεστε

Είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι το δωμάτιο έχει μια θερμοκρασία που διευκολύνει τον ύπνο σας. Η ιδανική θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα είναι μεταξύ 18 °C και 20 °C. Τόσο το υπερβολικό κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων τη νύχτα.

*Γυμνάζεστε το βράδυ

Η γυμναστική είναι απαραίτητη, αφού σας κρατάει σε φόρμα και εκτονώνει το άγχος σας. Προτιμήστε όμως να γυμνάζεστε το πρωί ή νωρίς το απόγευμα, καθώς η έντονη σωματική δραστηριότητα το βράδυ προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους υπερένταση και δυσκολεύει την έλευση του ύπνου.

* Επιλέγετε λάθος τροφές

Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, το τσάι, το κακάο και σε ορισμένα αναψυκτικά τύπου κόλα, διεγείρει το νευρικό σύστημα και αν έχετε καταναλώσει αργά το απόγευμα ροφήματα που την περιέχουν μπορεί να σας προκαλέσει αϋπνία. Το αλκοόλ επίσης επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο. Μπορεί αρχικά ένα ποτήρι κρασί να σας δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης και υπνηλίας, αλλά στη συνέχεια, όταν το ποτό διασπαστεί στο σώμα, απελευθερώνει συστατικά που προκαλούν διέγερση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σας πάρει ο ύπνος εύκολα ή να ξυπνάτε μέσα στη νύχτα. Επίσης, αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού τουλάχιστον 3 ώρες προτού πέσετε για ύπνο, ώστε να μη σας κρατήσει ξύπνια το στομάχι σας. Για έξτρα βοήθεια μπορείτε να καταναλώσετε τροφές που ενισχύουν την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, όπως είναι τα αμύγδαλα, η βρώμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

*Δεν χαλαρώνετε

Αν κάθε βράδυ σκέφτεστε τις υπαρξιακές σας αναζητήσεις και τι θα κάνατε διαφορετικό αν γυρνάγατε δέκα χρόνια πίσω, σίγουρα δε βοηθάτε το σώμα και το μυαλό σας να χαλαρώσουν. Προσπαθήστε να αφήσετε στην άκρη όσα σας απασχολούν και προτιμήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να αφεθείτε στο νανούρισμα μιας χαλαρής μουσικής. Ένα χλιαρό ντους με χαμηλό φωτισμό προτού ξαπλώσετε, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

in.gr

Δες επίσης

Τι αλλάζει το 2025 σε νοσοκομεία, φάρμακα και ραντεβού με γιατρούς

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κλείνουμε ραντεβού στον γιατρό, ψηφιοποίηση μέρους του ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και άλλες ...