Μέχρι τη δικαιοσύνη είναι αποφασισμένος να προσφύγει ο τέως δήμαρχος Τρικκαίων Μιχ. Ταμήλος για την μαζική, όπως αναφέρει, κοπή δέντρων στα Τρίκαλα.
Ο κ. Ταμήλος στρέφεται κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Δημ. Παπαστεργίου. καταγγέλλοντας παράλληλα την Υπηρεσία Πρασίνου.
Διαβάστε την επιστολή καταγγελία του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων
ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
κ.Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου
ΚΟΙΝ. 1. Δήμαρχο Τρικκαίων
2. Προιστ. Αποκεντρωμένης
Διοικ/σης Περ. Θεσσαλίας
ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ 495 /2017 Α.Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Κύριε Πρόεδρε,
Με έκπληξη διάβασα στον τύπο ότι το Δ.Σ. του Δήμου Τρικκαίων γνωμοδότησε ομόφωνα για την κοπή πολλών δέντρων που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και πεζόδρομους της πόλης μας.
Η έκπληξή μου εδράζεται στο γεγονός ότι από το 2002 και μετέπειτα δεν παρουσιάσθηκε ποτέ ομαδική κοπή δέντρων στο κέντρο των Τρικάλων.
Αντιλαμβάνομαι ότι ως αφορμή για την εισήγηση της Δ/νσης Πρασίνου αποτελεί η πτώση δύο δέντρων στην κεντρική πλατεία, δηλαδή ενός πλατάνου στις 23-08-2016 και ενός σφενδάμου στις 31-08-2017.
Άραγε τι έπραξε η Δ/νση Πρασίνου τα τελευταία χρόνια ώστε να προστατευθούν τα δέντρα της κεντρικής πλατείας;
Όταν επί χρόνια βλέπουμε ότι τα προ 40 ετών παρτέρια των δέντρων ασφυκτιούν από το ριζικό σύστημα των μεγάλων πλέον δέντρων, ‘όταν τινάζουν το πλακόστρωτο, «φωνάζοντας εάν είχαν μιλιά» ότι δεν υπάρχουν οι φυσιολογικές συνθήκες για να αναπτυχθούν, τι έκανε η Δ/νση Πρασίνου;
Γιατί τόσα χρόνια δεν έκανε καμία παρέμβαση για την προστασία των δέντρων;
Γιατί δεν συνεργάζεται με την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών για την κατάλληλη διαρρύθμιση των χώρων πρασίνου της πλατείας ώστε να σωθούν τα δέντρα;
Ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες της Δ/νσης Πρασίνου για το κατάντημα της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου.
Σε ότι αφορά τις διαπιστώσεις τους που χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για το κόψιμο των δέντρων, μου κάνει εντύπωση η έλλειψη επιστημονικής γνωμάτευσης για την κατάσταση κάθε δέντρου.Δεν αρκεί η υποψία ασθένειας για την κοπή δέντρων όπως έγινε τον χειμώνα 2016-2017 όταν κόπηκαν τρεις (3) σφένδαμοι. Απαιτείται επιστημονική γνωμάτευση για την κατάσταση κάθε δέντρου πριν την ευθανασία του.
Τα δέντρα αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς και πρέπει να εξαντλείται κάθε δυνατότητα διάσωσης πριν την κοπή τους.
Επίσης, μου προκαλεί εντύπωση ότι παρά το ότι ο Δήμος διαθέτει Δασολόγο με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, δεν συμμετέχει στην επιτροπή που εξέτασε την κατάσταση των δέντρων, ούτε ζητήθηκε η γνώμη της στην θεραπεία τυχόν ασθένειας που έχουν τα δέντρα.
Δεν ζητήθηκε, όπως εξακρίβωσα, η γνώμη του Δασαρχείου Τρικάλων για την αποθεραπεία των δέντρων.
Σε ότι αφορά τα 3 δέντρα της οδού Ασκληπιού και Καρανάσιου, τι να πώ;
Το μόνο πρόβλημα που έχουν είναι ότι ο Δήμος πρέπει να διευρύνει το παρτέρι τους.
Διότι είναι προφανές ότι οι 3 μανόλιες δεν έχουν κανένα πρόβλημα ασθενειών παρά μόνο ότι ασφυκτιούν σε παρτέρια μικρά που έγιναν πριν 20 χρόνια, αλλά και από τις πέργκολες που τις καταπιέζουν κατάφωρα.
Μήπως έχουν πρόβλημα οι επιχειρηματίες των καφετεριών με τα δέντρα και πιέζουν για να κοπούν;
Μήπως το κλάδεμα που έγινε την Άνοιξη ήταν το πρώτο βήμα για την τελική τους καταστροφή;
Όλοι μας, όσοι κυκλοφορούμε και απολαμβάνουμε την οδό Ασκληπιού, πιστεύουμε ότι η απόφαση για την κοπή των δέντρων εξυπηρετεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία κάποιοι στον Δήμο θέλουν να εξυπηρετήσουν.
Επιπλέον, διαπίστωσα ότι η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και ειδικότερα η κ. Τσαπάλα, που έχει την γενική αρμοδιότητα για την κατάσταση των κοινοχρήστων χώρων συμπεριλαμβανομένων του πεζόδρομου της Ασκληπιού και της Κεντρικής πλατείας, δεν ενημερώθηκε για το ζήτημα αυτό, παρά το γεγονός ότι ευρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη αναμόρφωσης της Κεντρικής πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία κοπή δέντρων εάν δεν τελειώσει η μελέτη που θα αξιοποιήσει όλο το υφιστάμενο πράσινο και θα προσθέσει νέους χώρους στην πλατεία μας.
Ούτε μπορεί να κοπούν δέντρα 30-40 ετών με μόνη δικαιολογία «υποψία ασθένειας» εάν δεν υπάρχει επιστημονική γνωμάτευση από την Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είτε από την αντίστοιχη σχολή του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.
Όλες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να διαθέτουν και το ελάχιστο στοιχείο της διαβούλευσης, όχι μόνο με τις παρατάξεις αλλά κύρια με τους πολίτες τους οποίους αφορούν η κατάσταση των κοινοχρήστων χώρων.
Δεν ήταν κατεπείγον το ζήτημα ώστε να ληφθεί ομόφωνη απόφαση βεβιασμένα με 17 απόντες Δημ. Συμβούλους και χωρίς μία επιστημονική τεκμηρίωση.
Για όλα όσα παραπάνω ανέφερα ζητώ την επανεξέταση του θέματος αυτού από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να παρίστανται όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και η Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Τσαπάλα η οποία έχει την κύρια ευθύνη για την εποπτεία των πλατειών και των πεζοδρόμων.
Δηλώνω επίσης ότι προτίθεμαι να κινηθώ νομικά για την αναζήτηση ευθυνών σε περίπτωση άμεσης εφαρμογής αυτής της απόφασης ειδικά για τα δένδρα της οδού Ασκληπιού και Καρανάσιου.
Τρίκαλα 20 / 09/2017
Μιχάλης Ταμήλος
Τ. Δήμαρχος Τρικκαίων