Στο πιο διάσημο και σημαντικό αρχιτεκτονικό γεγονός της τριετίας που μας πέρασε, τα Τρίκαλα εκπροσωπούνται με τη μελέτη “Αστικά Χωράφια” της συμπολίτισσάς μας Γεωργίας Σοφίας Μουστάκα, αρχιτέκτονα μηχανικού και κόρη της διευθύντριας Πρασίνου και Τοπικής Οικονομίας του δήμου Τρικκαίων Μαρίας Ντότα.
Η Γεωργία μαζί με τον Ξανθιώτη συνάδελφό της Κωνσταντίνο Αβραμίδη, απέσπασε το 2014 το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό ”Κοζάνη x4” που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας με χρηματοδότηση του ΥΠΕΚΑ. Η έκθεση διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.) στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 17 Σεπτεμβρίου 2015.
Η επιτυχία των Γ.Σ.Μουστάκα και Κ.Αβραμίδη να προτείνουν μια ευέλικτη και αειφόρο λύση, ποιητική και συνάμα άμεσα εφαρμόσιμη για τον ανασχεδιασμό δημόσιου χώρου στην πόλη της Κοζάνης, επιβραβεύθηκε από την επιτροπή της έκθεσης εξασφαλίζοντας στους αρχιτέκτονες μια θέση στην φετινή 8η Biennale. H κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από διακεκριμένους καθηγητές αρχιτεκτονικών σχολών καθώς και αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες της χώρας, επέλεξε την διακριθείσα μελέτη των Μουστάκα και Αβραμίδη ως μία από τις 59 κορυφαίες αρχιτεκτονικές προτάσεις των ετών 2012-2015 στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντάς τους έτσι ως δύο από τους καλύτερους νέους αρχιτέκτονες της χώρας μας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στα 20 χρόνια του θεσμού της Biennale, έχουν επιλεχθεί και παρουσιαστεί οι καλύτερες μελέτες και έργα από τους πλέον καταξιωμένους και ανερχόμενους Έλληνες αρχιτέκτονες. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ε.Ι.Α., Καθηγητής Ηλίας Κωνσταντόπουλος στο εισαγωγικό σημείωμα του κατάλογου που συνοδεύει την φετινή επετειακή έκθεση, “η Biennale αποτελεί ένα βαρόμετρο που σημαδεύει στη διάρκεια του χρόνου, όχι απλά νέες παρουσίες με αξιόλογα έργα, αλλά κυρίως την γενικότερη κατεύθυνση και τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής. Οι νέοι, όντες υποχρεωμένοι να επανεφεύρουν την ελπίδα, ευτυχώς δεν υποτάσσονται εύκολα στην κρίση, και μας προκαλούν να οραματιστούμε μαζί τους μία αρχιτεκτονική που εκφράζει την εποχή και τον τόπο, ενώ παραμένει ταυτόχρονα ανοικτή και οικουμενική”.
Τα βραβευμένα έργα της 8ης Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στην Αθήνα έως τις 8 Νοεμβρίου 2015.
Βιογραφικά μελετητών:
Η Γεωργία Σοφία Μουστάκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα. Εγγεγραμένο μέλος των ARB UK, ΤΕΕ και ΣΑΔΑΣ, είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Μεταπτυχιακού προγράμματος [MSc] Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της με Άριστα και Ειδική Μνεία. Ζει και εργάζεται στο Εδιμβούργο ως μελετήτρια έργων μεγάλης κλίμακας στο βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Keppie Design, ενώ η δουλειά της έχει διακριθεί, εκτεθεί και δημοσιευτεί στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Τουρκία.
Ο Κωνσταντίνος Αβραμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Αρχιτέκτων Μηχανικός και μέλος των ΤΕΕ/ARB, αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε πρώτος με αριστεία τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σήμερα εκπονεί διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ως υπότροφος του πανεπιστημίου, ενώ έχει διδάξει αρχιτεκτονική στην Αθήνα και την Μ. Βρετανία. Η έρευνά του έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια και έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι μελέτες του έχουν αποσπάσει βραβεία και έχουν εκτεθεί διεθνώς.