Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το love story με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Άννα Μαρία και άλλες ιστορίες

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το love story με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Άννα Μαρία και άλλες ιστορίες

Μια ιστορία που κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα στις αρχές του 1960 είναι πως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχαν γνωριστεί μέσω του Σοφοκλή Βενιζέλου και πως ο -νεαρός τότε- πρίγκιπας την είχε ερωτευτεί.

To 2014, o τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έδωσε συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος, στην εκπομπή «Τετ-α-Tετ», για το κανάλι ΡΙΚ.

Ο Γλύξμπουργκ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση του με την ελληνίδα ηθοποιό Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Γεώργιο Παπανδρέου, παππού του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, Πρόεδρο της Κύπρου κατά τη δεκαετία του ’60 – ’70, και μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με την πιθανή επιστροφή του στην Ελλάδα.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τον «αστικό μύθο» σχετικά με τη σχέση του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Κωνσταντίνος είπε ότι ήταν «μια καταπληκτική ηθοποιός και ένας καλός άνθρωπος» και συνέχισε αστειευόμενος ότι «λέγεται ότι υπήρχε ένα μυστικό τούνελ από το παλάτι στο σπίτι της. Και εγώ συνήθιζα να λέω: «Δεν ξέρω τι να πω. Αν αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο τούνελ και η Αλίκη αποφασίσει να αλλάξει σπίτι, θα πρέπει να αλλάξουμε το τούνελ;»».

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι είχε επισκεφθεί το στούντιο της Finos Film και όταν τον ρώτησαν για το αν επρόκειτο για έναν νεανικό έρωτα, γέλασε νευρικά και είπε: «Δεν ξέρω , πείτε μου εσείς».


Photo: YouTube

«Του είχα θυμώσει»

Όλα ξεκίνησαν στα παρασκήνια του θεάτρου Μουσούρη το χειμώνα του 1959. Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος και οι αδελφές του πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη έχοντας ενθουσιαστεί με την παράσταση «Τόπο στα νιάτα» και κυρίως με την Αλίκη Βουγιουκλάκη μαθήτρια είχαν σπεύσει να συγχαρούν τους πρωταγωνιστές στα παρασκήνια. O νεαρός πρίγκιπας ήταν δεδηλωμένος φαν.

Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν έχει δει το «Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», αυτός απάντησε «το έχω δει, βεβαίως, βεβαίως» όπως επαναλάμβανε ο Χρήστος Τσαγανέας ως καθηγητής στο φιλμ.

Λίγο καιρό μετά, οι φήμες ήθελαν την Αλίκη να μην έχει καταδεχτεί να σηκωθεί για να χαιρετήσει τον Κωνσταντίνο όταν αυτός εμφανίστηκε στις 14 Ιουλίου του 1962 στο θέατρο Μετροπόλιταν στην πρεμιέρα του έργου «Οδός Ονείρων», παρουσία του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, του υπουργικού συμβουλίου, της Τζέιν Φόντα, της Τζίνα Μπαχάουερ… Όλο το θέατρο σηκώθηκε για υπόκλιση ως άρμοζε στο πρωτόκολλο και η Αλίκη καθιστή έτεινε το χέρι της για χειροφίλημα.

«Σκάνδαλο!» έγραφαν την άλλη μέρα τα πρωτοσέλιδα.

«Είχε γράψει η Ελένη Βλάχου τότε, αποκλείεται να μην γνωρίζει τρόπους η Αλίκη. Ε ναι, του είχα θυμώσει» παραδέχτηκε γελώντας η Βουγιουκλάκη επιβεβαιώνοντας τις φήμες περί έρωτα, εικοσιπέντε χρόνια μετά, στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή  «Ενώπιος Ενωπίω» στο Mega το 1993.


Photo: YouTube

«Ένα τρυφερό παιδί, καταπιεσμένο από τη μητέρα του»

Πίσω στο 1959, ο φακός απαθανατίζει την Αλίκη ντυμένη ακόμη με την ποδιά της μαθήτριας να κοιτάζει ντροπαλά και ναζιάρικα τον διάδοχο. Λίγες μέρες αργότερα, όταν ο Κωνσταντίνος δηλώνει την επιθυμία του να επισκεφθεί τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας της Αλίκης, «Το Κλωτσοσκούφι», ο Φίνος στρώνει καινούργιο δρόμο για να μπορέσει να περάσει το σπορ αυτοκίνητό του.

Τα δύο περιστατικά ήταν αρκετά για την έναρξη μία απίθανης φημολογίας που βρήκε το δρόμο μέχρι τα εξώφυλλα και τις σελίδες περιοδικών του διεθνούς Τύπου όπως το Oggi ή το Paris Match.

Από την πλευρά της η Αλίκη Βουγιουκλάκη όταν ερωτήθηκε για τη σχέση της με τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, από τον Νίκο Χατζηνικολάου, απάντησε ότι ήταν ένα πολύ γλυκό παιδί, πολύ τρυφερό, πολύ καταπιεσμένο από τη μητέρα του Φρειδερίκη, ενώ συμπλήρωσε ότι έκαναν παρέα, συζητούσαν για πολλά θέματα, πολλές ώρες και ότι αυτή η αδυναμία του τότε διαδόχου του θρόνου την έκανε να συνειδητοποιήσει ότι η βασίλισσα της ζωής της είναι αυτή η ίδια και ότι δε χρειάζεται κανένα πριγκιπόπουλο δίπλα της.

Δείτε την απάντησή της από το 2:30 και μετά

Ο Κωνσταντίνος και η Χούντα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, στο ΡΙΚ, το 2014, ο Κωνσταντίνος χαρακτήρισε ως κύρια επιτυχία του το γεγονός ότι κράτησε τους Έλληνες ενωμένους και αναφέρθηκε στην περίοδο της χούντας λέγοντας: «Αν δεν όρκιζα τη χούντα, θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος». Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να αντιδράσει πιο έντονα απάντησε: «Δεν υπάρχει πιο σθεναρή αντίδραση από το να εγκαταλείψεις το παλάτι και την πολυτέλεια και να ηγηθείς ενός κινήματος κατά της χούντας».


Photo: YouTube

Όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, αποκάλυψε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος του είχε πει να πάει στην Κύπρο όταν ο Κωνσταντίνος ήταν εξόριστος. Επίσης, ο Γλύξμπουργκ αναφέρθηκε στη διαμάχη τους το 1964, όταν ο τότε βασιλιάς ακύρωσε την αποστολή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην Τυλληρία το 1964. «Μου είπε ότι ήταν μια πολύ κακή κίνηση. Του είπα ότι «εσύ είσαι υπεύθυνος για μισό εκατομμύριο ανθρώπους , αλλά εγώ είμαι υπεύθυνος για 9 εκατομμύρια. Πρέπει να καταλάβετε ότι θα προσπαθήσω να κρατηθώ έξω από τον πόλεμο» είπε ο Γλύξμπουργκ.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος είπε ότι «αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι οι περικοπές μισθών και συντάξεων». Όμως είπε ότι η Ελλάδα θα βγει σιγά σιγά από την κρίση και αναφέρθηκε στις «μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Τι να πω; Ότι η μοναρχία είναι καλύτερη και να επιστρέψω πίσω; Όχι» είπε προσθέτοντας ότι «θα επιστρέψω όποτε θέλω και όχι όταν μου το λένε άλλοι».

Δείτε το βίντεο

Ο έρωτας με την πρώτη ματιά την Άννα Μαρία

Το 2020 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Φερενίκη» η βιογραφία «Άννα-Μαρία, Η τελευταία βασίλισσα;» της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου.

Στο βιβλίο στο οποίο καταγράφεται η ζωή της Άννας Μαρίας, η ίδια περιγράφεται ως μια γυναίκα δυνατή, αξιοπρεπή, υπομονετική που δεν κουράζεται, που δεν απαιτεί για τον εαυτό της και που μοιράζει την αγάπη της. «Δεν παραπονέθηκε ποτέ, ούτε κατηγόρησε ποτέ κανέναν», σημειώνει η συγγραφέας.

Μέσα από τις 247 σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε τη ζωή της πριγκίπισσας της Δανίας που έγινε βασίλισσα της Ελλάδος. Γνωρίζουμε την Άννα-Μαρία άριστη μαθήτρια, έφηβη, ερωτευμένη, αφοσιωμένη σύζυγο, στοργική μητέρα, αλλά και γιαγιά.

Το βιβλίο της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου περιγράφει γεγονότα, παραθέτει διαλόγους και καταθέτει ντοκουμέντα από την κρίσιμη περίοδο που η Άννα-Μαρία υπήρξε «η βασίλισσα των τριών ετών και των 86 ημερών».

Παρακολουθούμε τον έρωτα με την πρώτη ματιά με τον Κωνσταντίνο, αλλά και πιπεράτες λεπτομέρειες, ότι σύντομα τη ζήτησε σε γάμο, παρότι η Άννα Μαρία ήταν μόλις δεκάξι και έπρεπε να συνεχίσει το σχολείο της στις Ελβετικές Άλπεις. Τότε ο πατέρας της αιφνιδιάστηκε και κλείδωσε τον διάδοχο του ελληνικού θρόνου στην τουαλέτα. Παρά ταύτα κανονίστηκαν αρραβώνες και γάμοι. Οι αρραβώνες έγιναν στις 23 Ιανουαρίου του 1963 στα ανάκτορα της Δανίας.


Photo: YouTube

Ο προκαθορισμένος γάμος για το 1965 επισπεύσθηκε λόγω του θανάτου του πεθερού της, Βασιλέως Παύλου, οπότε και η Άννα Μαρία παντρεύτηκε ως βασίλισσα πλέον τον διάδοχο και βασιλιά της Ελλάδος Κωνσταντίνο στις 18 Σεπτεμβρίου 1964, σε ηλικία 18 ετών.


Photo: YouTube

Η ζωή της Άννας-Μαρίας, μία ανατροπή. Από τη γέννησή της στα ανάκτορα της Κοπεγχάγης, τις σπουδές στην Ελβετία. Κατόπιν ήρθε στην Ηρώδου Αττικού (το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο) που ήταν τότε Ανάκτορα, και τα θερινά στο Τατόϊ αλλά και το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, όπου έζησε ως εν ενεργεία βασίλισσα.

Η βασιλική οικογένεια εγκατέλειψε τη χώρα τα ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου 1967. Έφυγαν για Ρώμη και μετά στο Λονδίνο. Στην ιταλική πρωτεύουσα παρέμειναν μέχρι και το επί Χούντας δημοψήφισμα, το 1973, που έφερε την αβασίλευτη δημοκρατία να κερδίζει στα ποσοστά τη βασιλευομένη, ενώ η αποκατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και το νέο δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 1974 βρίσκει την οικογένεια να έχει μετακομίσει στο Λονδίνο.


Photo: Wikimedia Commons

Η κηδεία της βασίλισσας Φρειδερίκης, το 1981, ήταν η αιτία για μια ολιγόωρη επιστροφή της βασιλικής οικογένειας στο Τατόϊ.

Το 2004 και με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, το κλίμα είχε αλλάξει και από τότε, είτε με ενοίκιο είτε πλέον σε δικό τους σπίτι , ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία ζούσαν στο Πόρτο Χέλι, ενώ ταξίδευαν συχνά στην Αθήνα.

«Αυτός και η Άννα-Μαρία αποφάσισαν να μετακομίσουν μόνιμα εδώ» δήλωσε ένα μέλος του μικρού κύκλου των βασιλικών στην Ελλάδα. «Ο γιος του πρίγκιπας Νικόλαος και η σύζυγός του πριγκίπισσα Τατιάνα έκαναν την ίδια κίνηση πριν από λίγους μήνες». Ο Νικόλαος, λέγεται, ότι νοικιάζει το διαμέρισμα της κόρης του Ανδρέα Παπανδρέου.

To 2022 o τέως μονάρχης πούλησε την έπαυλη στο Πόρτο Χέλι σε Βούλγαρο επιχειρηματία, γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, μοίρασε τα «βασιλικά» του κοστούμια στους κατοίκους και μετακόμισε οριστικά στην Αθήνα.

Δείτε ένα βίντεο από το Τατόι

in.gr

Δες επίσης

Πέθανε ο ηθοποιός Δημήτρης Ήμελλος

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς πέθανε ο ηθοποιός, Δημήτρης Ήμελλος, σε ηλικία 57 ετών, έπειτα από ...