Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Άρθρα / Θ. Λιούτας: Τομή στην ελληνική δημόσια διοίκηση ο νόμος για το Επιτελικό Κράτος

Θ. Λιούτας: Τομή στην ελληνική δημόσια διοίκηση ο νόμος για το Επιτελικό Κράτος

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, το οποίο ψηφίσαμε στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τρίτης, έρχεται να μετασχηματίσει συνολικά τη δημόσια διοίκηση.

Με τον νέο νόμο χτίζεται ουσιαστικά ένα νέο μοντέλο διοίκησης, το οποίο στοχεύει συντονισμένα σε δυο σκοπούς, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

Η αντιμετώπιση των παθογενειών αυτών θα αλλάξει συθέμελα τη λειτουργία του κράτους, θα βελτιώσει την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Ο πρώτος στόχος, αυτός της αντιμετώπισης της διαφθοράς, έρχεται να επιτευχθεί αρχικά μέσα από τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Πρόκειται για μια νέα αρχή, στην οποία περνούν και ενοποιούνται όλοι οι επιμέρους ελεγκτικοί φορείς. Ειδικότερα ενοποιούνται, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι Επιθεωρητές Υγείας, οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, Επιθεωρητές Δημόσιων Έργων, Επιθεωρητές Μεταφορών, και η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας περισσότερο συντονισμένος και αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου σε όλη την έκταση της δημόσιας διοίκησης.

Ταυτόχρονα, προς την ίδια κατεύθυνση, για τη θωράκιση δηλαδή της δημόσιας διοίκησης, από κάθε μορφή αναξιοκρατίας, θεσμοθετείται ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας. Πλέον, στη δημόσια διοίκηση θα αναπτύσσεται διακριτά η λειτουργία του πολιτικού βραχίονα, από τη λειτουργία του υπηρεσιακού. Με αυτό τον τρόπο, θα αποτρέπεται η αναξιοκρατία, κατά την άσκηση υπηρεσιακών καθηκόντων, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται η συνέχεια της πολιτικής μέσα στη δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τη γραφειοκρατία. Αρχικά, η υπογραφή όλων των ατομικών διοικητικών πράξεων από τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων θα οδηγήσει στην πιο άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, τίθεται στον πυρήνα της πολιτικής η καλή νομοθέτηση. Ο περιορισμός της πληθώρας των νόμων, με λιγότερους και περισσότερο περιεκτικούς και αποτελεσματικούς νόμους, αποτελεί πολιτικό μας μέλημα. Αρμόδιο όργανο για την τελική επεξεργασία των νομοσχεδίων θα είναι η Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων.

Τέλος, ορόσημο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας συνιστά η πρόβλεψη ότι μόνο σε δυο ημερομηνίες εντός ενός έτους, την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου, θα μπορεί η κυβέρνηση να νομοθετεί ρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να αλλάξουν το θεσμικό πλαίσιο και στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται να θωρακίσει τις επιχειρήσεις από έκτακτες αλλαγές, οι οποίες πάντα δημιουργούσαν πολλά διοικητικά βάρη. Η θέσπιση των δυο αυτών ημερομηνιών θα βοηθήσει καταλυτικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να προβλέπουν και να κάνουν έναν καλύτερο προγραμματισμό, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρόνο και χρήμα.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι σε όλη την έκταση του νομοσχεδίου, ο στόχος της δημοσιονομικής συνέπειας είναι εμφανής. Προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται οι ρυθμίσεις αναφορικά με τον περιορισμό των μετακλητών υπαλλήλων.

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα λειτουργήσει ως ένα όχημα επίλυσης διαχρονικών στρεβλώσεων, οι οποίες στην κυριολεξία κρατούσαν την οικονομία πίσω.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, είναι οι βασικές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η διαφθορά και η γραφειοκρατία, τις οποίες η κυβέρνησή μας και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζουν στο στόχαστρο και θα αντιμετωπίσουν άμεσα και αποφασιστικά.

Θανάσης Λιούτας
Βουλευτής Ν. Τρικάλων ΝΔ

Δες επίσης

Το εορτολόγιο της εβδομάδας (30/12-6/1)

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Γεδεών οσιομάρτυρος του εν Τυρνάβω, Ανυσίας οσιομάρτυρος, Φιλεταίρου μάρτυρος δεν γιορτάζει κανείς * Ο ...