Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / «Θεϊκή» και πανεύκολη: Ανοιχτή τυρόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια – Στο πιάτο σε λίγα λεπτά!

«Θεϊκή» και πανεύκολη: Ανοιχτή τυρόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια – Στο πιάτο σε λίγα λεπτά!

Δοκιμάστε αυτή την ιδιαίτερη συνταγή για την “ανοιχτή” τυρόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια που είμαστε σίγουροι πως θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε υλικά και εκτέλεση.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. χλιαρό νερό
  • 50 γρ. γιαούρτι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 φακελακι ξερή μαγιά
  • 500 γρ. (+- 5%) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 γρ. ζάχαρη
  • 3 γρ. αλάτι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 500 γρ. κρεμμύδι
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 80 γρ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. φέτα
  • 300 γρ. κατίκι
  • 2 αυγά
  • 10 κλωναράκια θυμάρι
  • Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τη μαγιά και το αφήνουμε για 5 λεπτά για να ενεργοποιηθεί (η μαγιά).
  • Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και σταδιακά προσθέτουμε τα υγρά από το πρώτο μπολ.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία σε ένα μίξερ με το ‘Κ΄ το εργαλείο για κέικ.
  • Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου μια ώρα, ώστε να φουσκώσει η ζύμη.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜEΝΑ ΚΡΕΜΜYΔΙΑ

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (ζουλιέν).
  • Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε, ώστε να λαδωθούν παντού καλά για 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα βαλσάμικου και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Ανακατεύουμε κάθε 5 λεπτά και προσέχουμε να μην καούν τα κρεμμύδια.
  • Τα σωστά καραμελωμένα κρεμμύδια πρέπει να έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Προς το τέλος, τα αφήνουμε να κολλήσουν ελαφρά στο τηγάνι, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • Σε ένα μπολ σπάμε την φέτα με ένα πιρούνι και την ανακατεύουμε με το κατίκι.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα 2 αυγά, το θυμάρι πιπέρι και αλάτι.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 όμοιες μπάλες.
  • Σε έναν αλευρωμένο και καθαρό πάγκο, με ένα πλάστη, ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε στρογγυλό σχήμα πάχους μισού εκατοστού.
  • Τοποθετούμε την κάθε ανοιγμένη ζύμη σε ένα ταψί και απλώνουμε 2 κ.σ. καραμελωμένα κρεμμύδια ομοιόμορφα, αφήνοντας ένα κενό 2 εκατοστών περιμετρικά.
  • Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα τυριών και απλώνουμε.
  • Διπλώνουμε περιμετρικά τη ζύμη έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια κρούστα (σαν πίτσα).
  • Ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά.

lambrosvakiaros.com

Δες επίσης

Αυθεντική Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης – Κρέμα που Λιώνει!

Δοκιμάστε την αυθεντική γεύση της Θεσσαλονίκης με αυτή την παραδοσιακή μπουγάτσα!  Τραγανό φύλλο, βελούδινη κρέμα και ...