Αν η πρώτη είδηση της ημέρας είναι το brexit η δεύτερη είναι ότι η Ισπανία θα επιδιώξει συγκυβέρνηση στο Γιβραλτάρ μετά την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσί-Μαργκάγιο.
Από τη Μαδρίτη, η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι είναι πως η Ισπανία είναι σε θέση να αντέξει το οικονομικό σοκ από το Brexit.
To δημοψήφισμα μετέβαλε ριζικά, όπως σημειώνει το βρετανικό Reuters, τις προοπτικές της χερσονήσου του Γιβραλτάρ, βρετανικό υπερπόντιο έδαφος από το 1713 και το μήλον της έριδος στις βρετανοισπανικές σχέσεις.
«Χρειάζεται πλέον να βρούμε ποιο είδος σχέσης το Γιβραλτάρ θέλει να έχει εάν επιδιώκει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero.
«Η φόρμουλα που προτείνουμε είναι αυτή της βρετανο-ισπανικής συγκυριαρχίας για μία περιορισμένη χρονική περίοδο, που θα οδηγήσει στην επιστροφή του Γιβραλτάρ στην Ισπανία», είπε.
«Είναι μια ριζική αλλαγή που διανοίγει νέες δυνατότητες στο Γιβραλτάρ, τις οποίες είχαμε να δούμε καιρό. Ελπίζω η φόρμουλα της συγκυβέρνησης – για να είμαι σαφής, η ισπανική σημαία στον “Βράχο” – είναι πολύ πιο κοντά σε σχέση με πριν» είπε ο Μαργκάγιο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής.
Στο βρετανικό Γιβραλτάρ, το «Μένουμε» έπιασε 95,9% στο δημοψήφισμα, με την προσέλευση στις κάλπες να είναι σημαντικά υψηλότερη (83,5%) από ό,τι συνολικά στη βρετανική επικράτεια.
nooz