Σε μία ιστορική συνέντευξη, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, δηλώνει για πρώτη φορά ανοιχτός στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα, για τις θηριωδίες της χώρας του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ένα ζήτημα που αποτελεί “αγκάθι” για την γερμανική πλευρά και “σημαία” για την ελληνική και ειδικότερα για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος έζησε την γερμανική κατοχή… στο “πετσί του”.
Η συνέντευξη αυτή είναι πραγματικά σταθμός, αφού κάθε φορά που το συγκεκριμένο ζήτημα τίθεται σε ανώτατους γερμανούς αξιωματούχους, η απάντηση είναι η ίδια: “Το ζήτημα αυτό έχει διευθετηθεί”.
Η συνέντευξη στην Süddeutsche Zeitung
Θέμα ιστορικής εύθύνης της χώρας του έναντι της Ελλάδας εγείρει ο γερμανός πρόεδρος, ο οποίος χαρακτηρίζει ντροπιαστικό που για χρόνια δεν ήταν γνωστά τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου και συμπληρώνει πως “είμαστε και απόγονοι των θυτών”.
«70 χρόνια από την απελευθέρωση της Γερμανίας από το εθνικοσοσιαλισμό οι Γερμανοί ζουν σε τόση ευμάρεια όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αυτό αποτελεί και υποχρέωση για ιδιαίτερη δράση», δηλώνει ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ στο σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung κάνοντας ειδική αναφορά στους μετανάστες: «Εάν η Ευρώπη θέλει να βάλει τέλος στους μαζικούς θανάτους θα πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα», τόνισε.
Με επίγνωση της ιστορίας
Ειδική αναφορά έκανε και στην Ελλάδα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανορθώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στη χώρα.
Γκάουκ: “Είναι σωστό για μια χώρα που έχει επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, να διερευνά ποιες δυνατότητας υπάρχουν για να δοθούν επανορθώσεις”
«Δεν είμαστε μόνο πολίτες του σήμερα, αλλά και απόγονοι αυτών που στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη – μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, όπου για πολλά χρόνια τα ναζιστικά εγκλήματα ήταν ελάχιστα γνωστά, κάτι το ντροπιαστικό», υπογράμμισε ο Γιόαχιμ Γκάουκ.
Βέβαια ο Γκάουκ έσπευσε να προσθέσει ότι ως πρόεδρος της δημοκρατίας αντιπροσωπεύει την ίδια νομική θέση με αυτήν της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει κάθε σχετικό αίτημα, αλλά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συζήτηση με διάφορα επιχειρήματα για το πως θα μπορούσε να ικανοποιηθεί «η ανάγκη πολλών Ελλήνων για κάποια μορφή επανορθώσεων».
Επ’ αυτού εξέφρασε την ευχή να εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση με πιο δεσμευτικές θέσεις από ότι το κάνει μέχρι τώρα.
Πηγή:dw.de