Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Επιχειρηματικότητα / Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε 15.000 βιοτεχνίες στα χρόνια της κρίσης

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε 15.000 βιοτεχνίες στα χρόνια της κρίσης

Περισσότερες από δέκα πέντε χιλιάδες υπολογίζονται οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά στη Θεσσαλονίκη, την περίοδο της επταετούς διάρκειας της οικονομικής κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή οι νέες επιχειρήσεις δεν αγγίζουν ούτε το 50% του αριθμού αυτών που έβαλαν λουκέτο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι την ίδια περίοδο περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους.

«Από το σύνολο των χαμένων θέσεων εργασίας, την περίοδο 2010-2017, δεν είναι λίγες αυτές που αφορούν σε ανθρώπους που βγήκαν στην ανεργία, παρόλο που η βιοτεχνική επιχείρηση στην οποία εργαζόταν βρίσκεται εν ενεργεία. Πολλοί βιοτέχνες αναγκάζονται να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό, προκειμένου να επιβιώσουν» είπε ο κ. Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στη συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου, μετά τις εκλογές, είπε ότι ανανεώθηκε σε ποσοστό 50%-60%, ανέφερε ότι η διοικητική επιτροπή είναι πλέον επταμελής, τα πέντε μέλη της είναι νέα πρόσωπα, ενώ επισήμανε και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ίδρυση θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και στην ψυχολογική και επαγγελματική στήριξη των επαγγελματιών που έβαλαν λουκέτο, αξιοποιώντας την ΕΤΕπ και τις πιστώσεις που θα δίνει από το 2018, σύμφωνα και με εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

«Λουκέτο» σε 554 βιοτεχνίες το 2017
Στο μεταξύ, μερική ανάσχεση της επιχειρηματικής «αιμορραγίας» καταγράφεται από τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ για το 2017, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η εικόνα αυτή οφείλεται στο γεγονός «ότι πιάσαμε πάτο». Σύμφωνα με το ΒΕΘ, λουκέτο έβαλαν φέτος 554 βιοτεχνίες, αριθμός μειωμένος κατά 24% έναντι του 2016, ενώ οι εγγραφές ήταν αυξημένες κατά 16%, έναντι του 2016. Πέρσι οι εγγραφές άγγιξαν τις 329.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο, κατά την πλειονότητά τους, επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (246 επί συνόλου 382 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 410 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 555.

Ασύμφορες 387 επιχειρήσεις
Ασύμφορες κρίθηκαν 387 επιχειρήσεις, ενώ μία οδηγήθηκε σε πτώχευση κατά το 2017. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 504 και οι πτωχεύσεις επτά.

«Η λύση για να κινηθεί η αγορά δεν είναι η παροχή κοινωνικών μερισμάτων και επιδομάτων στους νέους. Η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με «φιλοδωρήματα» και υποσχέσεις που δεν τηρούνται και φόρους» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, καταλήγοντας ότι «πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα».
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δες επίσης

Χριστουγεννιάτικο ωράριο στην αγορά των Τρικάλων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει τους συναδέλφους και το καταναλωτικό κοινό ότι το προτεινόμενο χριστουγεννιάτικο ...