Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Με Θεσσαλούς η λίστα των 580 προσώπων για εμβάσματα στο εξωτερικό

Με Θεσσαλούς η λίστα των 580 προσώπων για εμβάσματα στο εξωτερικό

Στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών έχουν μπει το τελευταίο χρονικό διάστημα περισσότερα από 580 νομικά και φυσικά πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι διαθέτουν αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και ονόματα από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς.

Η λίστα αυτή των ονομάτων εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προς περαιτέρω έλεγχο και αφορά σε πρόσωπα και εταιρείες που την περίοδο της οικονομικής κρίσης έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό. Ποσά που, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν δικαιολογούνταν από τα δηλωμένα φορολογικά στοιχεία.

Πρόκειται για το σύνολο του ιδιωτικού πλούτου που έχει συσσωρευθεί εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα.

​Από την ανάγνωση των ονομάτων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα προκύπτει πως ελέγχεται το σύνολο σχεδόν της οικονομικής ελίτ της χώρας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Μεγάλες οικογένειες εφοπλιστών, βιομήχανοι, επιχειρηματίες, μεγαλέμποροι και εκδότες αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες εγνωσμένου κύρους και οικονομικής επιφάνειας συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται τα έτη 2007 και εντεύθεν (η προς έρευνα οικονομική περίοδος διεξάγεται κατά περίπτωση) με τους ελεγκτές να διερευνούν αν οι ελεγχόμενοι, τις περιόδους αυτές, ήταν σε θέση να δικαιολογήσουν τα ποσά που μετέφεραν στο εξωτερικό.

Πρόκειται για περιπτώσεις που υπάρχουν στοιχεία -και αν όχι στοιχεία, ισχυρές ενδείξεις- πως σημειώθηκε προσαύξηση πλούτου μη δικαιολογημένη σε σύγκριση με τις φορολογικές δηλώσεις των ελεγχομένων.

Αυτό δεν σημαίνει πως κατ’ ανάγκη οι ενδιαφερόμενοι είναι φοροφυγάδες και πως κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν θα προσκομίσουν δικαιολογητικά που ενδεχομένως θα νομιμοποιούν αυτές τις διαφορές. Αλλά παρόλα αυτά είναι ομολογουμένως δυσεξήγητο το πώς, πάντα κατά περίπτωση, η προσαύξηση πλούτου δεν συμβαδίζει με τα φορολογικά στοιχεία του καθενός που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε διεξάγεται και η έρευνα από την φορολογική Αρχή.

Πηγές της φορολογικής διοίκησης σημείωσαν πως ειδικά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, πολλοί είναι αυτοί που, φοβούμενοι τους φορολογικούς ελέγχους, επέλεξαν να στείλουν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό. «Όντως, υφίστανται ζητήματα αδικαιολόγητου πλουτισμού και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφεραν με νόημα.

Όπως διαφαίνεται από τη λίστα, κάθε νομική ή φυσικό πρόσωπο αναφέρεται ονομαστικά, ενώ στη διπλανή στήλη αναφέρεται η περίοδος ελέγχου καθώς και ο αριθμός φορολογικού μητρώου. Έτσι για κάποιους ο έλεγχος είναι για παράδειγμα σε βάθος 3τιας, ενώ για άλλους επεκτείνεται σε βάθος 5ετιας.

Επισημαίνεται το εξής: Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο έλεγχος επί φορολογικών θεμάτων δεν μπορεί να επεκτείνεται πέρα από το βάθος 5ετιας. Ωστόσο, σε περιπτώσεις διακίνησης μαύρου χρήματος δεν υφίσταται περιοριστικό όριο για τον φορολογικό έλεγχο.

Δες επίσης

Βόλος: Δώρο ζωής από μια 20χρονη που έχασε την μάχη με χρόνια πάθηση – Το σπαρακτικό «αντίο» του πατέρα της

Ζωή χάρισε με τον θάνατό της μια 20χρονη κοπέλα από τον Βόλο, έπειτα από χρόνια μάχη ...