Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κλείνουμε ραντεβού στον γιατρό, ψηφιοποίηση μέρους του ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και άλλες αλλαγές προωθεί το υπουργείο Υγείας για το 2025.
Ο εκσυγχρονισμός σε κλινικές και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΕΣΥ βρίσκονται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του υπουργείου Υγείας για το 2025, καθώς σε αυτόν τον τομέα προωθούνται ήδη δομικές αλλαγές.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2025, που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, περιεγράφηκαν, μεταξύ άλλων, οι επόμενες κινήσεις που αφορούν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Το σχέδιο του 2025 για τα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για τον επόμενο χρόνο προβλέπει την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού 40 νοσοκομείων και 58 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «πρόκειται για μια κτιριακή αναβάθμιση και για τον εκσυγχρονισμό των δομών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού και των πολιτών. Το σύνολο του έργου περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις υποδομές των νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακά αποδοτικής ανακαίνισης των κτιρίων».
Οι προτεραιότητες για το 2025
Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας για τον επόμενο χρόνο, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επαναβεβαιώθηκαν:
- η υλοποίηση του προγράμματος για την πρόσβαση 530.000 παιδιών σε προσωπικό παιδίατρο,
- το Μητρώο Ασθενών,
- οι προσλήψεις στο ΕΣΥ,
- οι 37.000 απογευματινά χειρουργεία που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης,
- η διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων για διάφορους τύπους καρκίνου.
Μεγάλο αγκάθι για τις αναμονές στα ΤΕΠ είναι και η έλλειψη τραυματιοφορέων. Όπως εξάλλου παραδέχθηκε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, «η έλλειψη τραυματιοφορέων σε μία εφημερία μπορεί να καθυστερήσει κάποιον και δύο και τρεις ώρες, να περιμένει δηλαδή για να τον πάνε στον παθολόγο, για να τον πάνε για μαγνητική, για να τον πάνε στο δωμάτιο. Στο πλαίσιο αυτό αρχές του 2025 θα προσληφθούν 500 τραυματιοφορείς για τα μεγάλα νοσοκομεία».
Ραντεβού σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
Την ίδια στιγμή, ριζικές αλλαγές στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων για το 2025 προωθεί ο ΕΟΠΥΥ.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα πραγματοποιούνται κανονικά οι ιατρικές επισκέψεις στους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού, αλλά και ότι χορηγούνται τα φάρμακα κανονικά χωρίς να γίνονται υπερσυνταγογραφήσεις, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχωρά σε τροποποιήσεις.
Η διοίκηση του φορέα γνωστοποίησε πρόσφατα ότι από τις αρχές του νέου έτους όλα τα ραντεβού των συμβεβλημένων γιατρών όλων των ειδικοτήτων και ειδικά των προσωπικών γιατρών, θα αναρτώνται στην ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να μπορεί να διαπιστώνει ο ασφαλισμένος εάν υπάρχουν κενές ώρες αλλά και α αναγνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ εάν οι γιατροί υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στον οργανισμό.
Είναι άλλωστε γνωστό το φαινόμενο πολλοί γιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ να δηλώνουν ήδη από τις πρώτες 5 ημέρες ότι έχουν εξαντληθεί τα 200 δωρεάν ραντεβού που οφείλουν να παρέχουν με βάση τη σύμβασή τους.
Πάντως με βάση την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, ψηφιακά θα αναρτώνται και τα ραντεβού στους προσωπικούς γιατρούς των κέντρων υγείας, ώστε και στις περιπτώσεις αυτές να μην παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα.
Τα φάρμακα
Σε ό,τι αφορά στα φάρμακα, ήδη από τους πρώτους μήνες του 2025 αναμένεται να υιοθετηθεί ένα νέο ψηφιακό σύστημα επιβεβαίωσης της λήψης της συνταγής αλλά και της προμήθειας ενός φαρμάκου.
Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να δίνει τη συγκατάθεσή του όπως γίνεται στις περιπτώσεις με τις συναλλαγές στις τράπεζες, μέσω του κινητού τηλεφώνου ώστε να εκδοθεί η συνταγή.
Αντίστοιχη επιβεβαίωση θα δίνει όταν θα προμηθεύεται από το φαρμακείο το απαραίτητο σκεύασμα του.
Έτσι ο Οργανισμός θα γνωρίζει εάν τα φάρμακα που συνταγογραφούνται φτάνουν στον τελικό αποδέκτη.
Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών
Μια νέα αρχή στη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας τη νέα χρονιά.
Ο υπουργός Υγείας, άλλωστε, έχει δεσμευτεί ότι σύντομα οι πολίτες θα απολαμβάνουν καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση στα επείγοντα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, περιορίζοντας σημαντικά τις πολύωρες αναμονές που φτάνουν και τις δέκα ώρες αναμονής στα μεγάλα νοσοκομεία.
Και όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για τον απολογισμό του μεταρρυθμιστικού έργου στην Υγεία, «ο στόχος μου είναι από το Πάσχα και μετά περίπου να μπορεί ακόμα και ο πιο σφοδρός επικριτής μου να λέει “ναι, περιμένουμε πια στα νοσοκομεία λιγότερο από ό,τι περιμέναμε”. Δεν θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικό να μιλάμε για μηδέν αναμονή, το ξεκαθαρίζω. Η βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική είναι τέσσερις ώρες, εάν φτάσουμε στις 5-6 ώρες μέση αναμονή θα είμαστε πραγματικά πάρα πολύ καλά».
Ωστόσο, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, όπως η έλλειψη επαρκούς προσωπικού και η προβληματική οργάνωση που χαρακτηρίζει σήμερα πολλά νοσοκομεία.
Γι’ αυτόν τον λόγο, αρκετοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εκφράζουν επιφυλάξεις και αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο το εγχείρημα του υπουργού θα έχει την αναμενόμενη επιτυχία.
Διαγνώσεις εξ’ αποστάσεως
Το δεύτερο μέτρο που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τη μείωση των χρόνων αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις.
Στα μεγάλα νοσοκομεία, οι πολύωρες καθυστερήσεις συνδέονται συχνά με τον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθούν και να αξιολογηθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις.
Η έλλειψη ακτινοδιαγνωστών σε πανελλαδικό επίπεδο επιδεινώνει την κατάσταση, με αποτέλεσμα οι ασθενείς, ακόμη και τα σοβαρά περιστατικά, να αναγκάζονται να περιμένουν ώρες μέχρι να πάρουν τα αποτελέσματά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε πώς επίκειται η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εξ’ αποστάσεως διάγνωση, που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα κάνουν συμβάσεις με ακτινολόγους στους οποίους θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις απεικονιστικές εξετάσεις για γνωμάτευση.
Μάλιστα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, αναμένεται να λειτουργήσει η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ στην οποία θα «ανεβαίνουν» οι ψηφιακές απεικονιστικές εξετάσεις και θα μπορεί ένας γιατρός να κάνει πρόσκληση σε γιατρούς ακτινολόγους ανά την επικράτεια ή σε συγκεκριμένο γιατρό να κάνει γνωμάτευση.
Έρχεται το ηλεκτρονικό βραχιολάκι για τα ΤΕΠ
Από τις αρχές του νέου έτους, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να δοκιμάσει πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι, το οποίο θα χορηγείται σε όλους τους ασθενείς που επισκέπτονται τα νοσοκομεία.
Το συγκεκριμένο βραχιολάκι θα καταγράφει ψηφιακά την ώρα εισόδου των ασθενών καθώς και τον χρόνο αναμονής τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο το πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη, καθώς πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν ακόμη ούτε τον απαιτούμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό ούτε τα κατάλληλα ψηφιακά συστήματα, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το νέο λογισμικό.
Πάντως ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στοχεύει με αυτή την πρωτοβουλία στη μείωση των χρόνων αναμονής στα επείγοντα κατά τουλάχιστον δύο ώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.
Πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία
Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2025 περιλαμβάνει επίσης σχεδιασμό για άτομα με αναπηρία.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει την υλοποίηση παρεμβάσεων ώστε να διασφαλιστεί η φυσική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα δημόσια κτίρια.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030, «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους».
Η πρώτη φάση αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων για πρόσβαση σε πιλοτικό επίπεδο σε 100 κτίρια έως τον Δεκέμβριο του 2025 και για πλήρη πρόσβαση μέχρι το 2030.
Ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΣΥ
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Με τη σταδιακή εφαρμογή νέων ηλεκτρονικών συστημάτων και ψηφιακών εργαλείων στα νοσοκομεία και με περισσότερες από 1,2 δις σελίδες δημόσιων αρχείων να ψηφιοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εξελίσσεται ψηφιακά το ΕΣΥ.
Τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία υποστηρίζουν την αποθήκευση, διαχείριση και την κοινή χρήση ιατρικών δεδομένων με απόλυτη ασφάλεια, όπως υπόσχονται οι αρμόδιοι, και με τήρηση των κανόνων προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να καταργήσουν τα έντυπα αποτελέσματα εξετάσεων και τις δια ζώσης διαγνώσεις στο ΕΣΥ.
Η ψηφιακή μετάβαση, άλλωστε, έχει ξεκινήσει σταδιακά εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Νοσοκομεία της 3ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας που εντάχθηκαν πρώτα στο νέο αυτό μοντέλο, χρησιμοποιούν ήδη συστήματα και νέες τεχνολογίες για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα έχουν διασυνδεθεί ψηφιακά και με τον ΕΟΠΥΥ.
Οι διαδικασίες χρηματοδοτούνται με περισσότερα από 344 εκατ. ευρώ (ηλεκτρονικός φάκελος, τηλεϊατρική, ψηφιοποίηση ΕΟΠΥΥ, κ.α.) από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αναμένεται μάλιστα να προσφέρουν σημαντική ώθηση στην κατεύθυνση της σωστότερης διαχείριση των πόρων, στην αποφυγή φαινομένων υπερσυνταγογράφησης και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος, με τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον ασθενή και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η ψηφιοποίηση, θα φέρει υποχώρηση της ανάγκης για έντυπα αρχεία, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και τα κόστη, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την αποδοτικότητα και την ακρίβεια των υπηρεσιών υγείας.
Επίσης, σχεδιάζονται κάρτες αναπηρίες, με τις οποίες οι δικαιούχοι θα έχουν δικαιώματα και παροχές, χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν κάθε φορά τα έγγραφα πιστοποίησης της αναπηρίας τους.
Η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, διευκολύνοντας τα ταξίδια των ατόμων με αναπηρία.
Οι πρώτες κάρτες αναμένεται να εκδοθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου.
news247