Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Τί λέει ο Κ. Γουργουλιάνης για τη νόσο Χ – Τα “βέλη” του Καθηγητή στην Ματίνα Παγών

Τί λέει ο Κ. Γουργουλιάνης για τη νόσο Χ – Τα “βέλη” του Καθηγητή στην Ματίνα Παγών

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος και ο Διευθυντής της Πνευνομολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης έδωσε ένα μήνυμα υγείας και διακοπής του. Ο κ. Γουργουλιάνης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την σπουδαιότητα της διακοπής του καπνίσματος τονίζοντας ότι η πανδημία δυστυχώς απέτρεψε πολλούς να απευθυνθούν στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

Μάλιστα, χθες η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας πραγματοποίησε εκδήλωση με καλλιτεχνικά δρώμενα στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου. «Ξαναθυμίζουμε στον κόσμο ότι το κάπνισμα είναι η πραγματική μάστιγα και θα πρέπει να κάνουμε όλοι έναν αγώνα. Οι υγειονομικοί έχουμε αποφασίσει, στην καθημερινότητα να λέμε με ήπιες και απλές συμβουλές χωρίς να βάλουμε απέναντι τους καπνιστές, ότι θα  πρέπει να κόψουν το κάπνισμα και να δίνουμε μηνύματα στους νέους να μην ξεκινήσουν», επεσήμανε ο κ. Γουργουλιάνης, σημειώνοντας ότι από τους 100 που θα φτάσει η πληροφορία μόλις ένα 3-4% διακόπτει το κάπνισμα.

Μεγαλύτερα όμως είναι τα ποσοστά εκείνων που επισκέπτονται, όπως ανέφερε τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Εκεί, σύμφωνα με τον Καθηγητή οι άνθρωποι που φτάνουν είναι λιγότεροι, είναι όμως  αποφασισμένοι και τα ποσοστά επιτυχίας είναι στο 30%.

«Δεν χρειαζόμαστε καπνό, χρειαζόμαστε τροφή»

Ο κ. Γουργουλιάνης αναφερόμενος στην Παγκόσμια αυτή ημέρα συνειδητοποίησης και ευαισθητοποίησης για την διακοπή του καπνίσματος ανέφερε το διαφορετικό σύνθημα- μήνυμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που φέτος είναι «δεν χρειαζόμαστε καπνό, χρειαζόμαστε τροφή».

«Φαίνεται λίγο υπερβολικό, αλλά εάν το βάλει κανείς στις συνθήκες που έχουμε αυτό τον καιρό  με την επισιτιστική κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι σημαντικό ότι εάν αυτές οι εκτάσεις που καλλιεργείται ο καπνός αποδοθούν στο καλαμπόκι ή στο σιτάρι τότε θα λυθεί το πρόβλημα», επεσήμανε ο Καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι ο ΠΟΥ αναφέρει ότι  οι υπανάπτυκτες χώρες είναι αυτές που καλλιεργούν καπνό και ταυτόχρονα είναι αυτές που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα επισιτισμού, ενώ σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα παιδικής εργασίας.

Τα κίνητρα για τη διακοπή του καπνίσματος

Στο μεταξύ, ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε και στα κίνητρα για τη διακοπή του καπνίσματος που από άνθρωπο σε άνθρωποι διαφέρουν. Αυτά μπορεί να είναι και οικονομικά, καθώς το κάπνισμα κοστίζει, κίνητρα υγείας, αλλά και τελείως συναισθηματικά με τον Καθηγητή να σημειώνει ότι «πλέον οι άνθρωποι παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία κι επομένως εάν τους ότι θα στερήσεις το παιδί από τον πατέρα εάν δεν σταματήσει το κάπνισμα, αυτό πιάνει, γίνεται πιο υπεύθυνος. Προσπαθούμε στα ιατρεία να τους ενισχύσουμε και με φάρμακα που απωθούν το κάπνισμα, αλλά και με κουβέντα και συμβουλευτική».

Μειώθηκε η έλευση ανθρώπων στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος στην πανδημία

Η πανδημία αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας, με τον κ. Γουργουλιάνη να σχολιάζει πως εκείνο το διάστημα ό,τι είχε σχέση με τον τρόπο ζωής το απομάκρυναν. «Ό,τι είχε σχέση με το κάπνισμα, το ροχαλητό κι όλα αυτά που είναι στις παρυφές της ιατρικής, τα απέφευγαν. Προσπαθούμε να βάλουμε στα ιατρεία ανθρώπους που μπαίνουν στην κλινική, είναι καπνιστές, έκαναν κάποια παρόξυνση ΧΑΠ, να ξεκινήσουν θεραπεία για να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά γενικά δεν έχει τον κόσμο που είχε προ πανδημίας. Αυτή η δραστηριότητα καθυστερεί να επανέλθει», σχολίασε.

Αισθάνθηκα αμήχανα ακούγοντας την κ. Παγώνη να μιλά για την νόσο Χ

Ο κ. Γουργουλιάνης ωστόσο αναφέρθηκε και στη νόσο Χ, αλλά και στα λεγόμενα της κ. Ματίνας Παγώνη πως θα είναι πιο θανατηφόρα από την νόσο Covid-19.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Άκουσα την κ. Παγώνη κι έπινα τον καφέ μου και αισθάνθηκα αμήχανα. Ο ΠΟΥ από το 2018 έχει κάνει ανάρτηση που λέει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πανδημία και περιγράφει περίπου τις συνθήκες που ευνοούν την πανδημία, ότι θα ξεκινήσει από μια περιοχή πολυσύχναστη, πιθανότατα να είναι ζωονόσος, κάνει κουβέντα για έμπολα, γρίπη ή και κορωνοϊό. Όλα αυτά  όμως είναι ένα σενάριο.  Μπορώ να πω ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει σεισμός 6 ρίχτερ. Είναι πιθανό, αλλά είναι ένα σενάριο με μεγάλη ευρύτητα και δεν μπορεί να βασιστεί κανείς. Είναι ένα σενάριο που συζητείται εδώ και χρόνια  και βρίσκω χρήσιμο να αξιοποιήσει κανείς την εμπειρία που έχουμε, όχι για την πανδημία αλλά και την τρέχουσα κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης.

Συνέχισε δε εξηγώντας ότι δεν είναι ανάγκη να έρθει η νόσος Χ αλλά «όλα όσα αποκτήσαμε με δωρεές, με χορηγίες, με κρατικά χρήματα, όλα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν τώρα σε μια ευρύτερη έννοια , όπως λέει και ο ΠΟΥ, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε κι ας είμαστε έτοιμοι για κάποια πανδημία που θα έρθει κάποτε. Δεν είναι κάτι που έρχεται αύριο. Κάτι πέρασε λάθος και δεν το λέει η ΠΟΥ. Αυτό είναι ελληνική πατέντα», υπογράμμισε ο ίδιος και σχολιάζοντας τον δημόσιο λόγο της κ. Παγώνη ως προς την αναφορά της στη νόσο Χ επεσήμανε ότι «δεν καταλαβαίνουν την επιρροή που έχουν στον κόσμο, που πανικοβάλλεται».

Δεν έχει αποδειχθεί αύξηση των θανάτων νέων ανθρώπων

Τέλος, ο κ. Γουργουλιάνης μίλησε και για τους θανάτους των νέων ανθρώπων, που συνεχώς πληθαίνουν, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει λόγω της ευρείας μετάδοσης των ειδήσεων λόγω του διαδικτύου.

«Παλιά δεν παίρνανε διαστάσεις αυτά. Τώρα είναι η πρώτη είδηση. Δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουμε στατιστικά μία αύξηση, τουλάχιστον ακόμα. Ένας νέος άνθρωπος που πεθαίνει αιφνίδια, το βλέπετε και σε ποδοσφαιριστές,  έχουν κάποια συγγενή αίτια, γεννήθηκαν έτσι και έπαιξαν και κάποιο ρόλο παράγοντες του περιβάλλοντος, αλλά δεν νομίζω ότι έφταιξε η πανδημία και η καθυστέρηση στις προληπτικές εξετάσεις», ανέφερε ο Καθηγητής, τόνισε όμως ότι στην Κλινική προσέρχονται άνθρωποι με καρκίνο πνεύμονα και μεταστάσεις, ενώ εάν έρχονταν έναν χρόνο πριν πιθανώς να ήταν και χειρουργήσιμος ο καρκίνος.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Πηγή: magnesanews.gr

Δες επίσης

Υψηλή χοληστερόλη: 6 ασυνήθιστα σημάδια στα πόδια που υποδεικνύουν πρόβλημα

Η υψηλή χοληστερόλη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως “σιωπηλή δολοφόνος” καθώς μπορεί να αυξήσει ...