Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Τι ζητά το ΔΝΤ για να μπει στο νέο μνημόνιο – Το απόγευμα στην Ελλάδα η Ντέλια
epa03465495 Delia Velculescu (L), head of Troika IMF and European Central Bank official Philipp Rother (R), leaving the hotel on the way to the Cypriot Finance Ministry in Nicosia, Cyprus, 10 November 2012. The troika of international lenders began talks with Cyprus to seek a draft agreement on a bailout deal for the Mediterranean island. Cyprus applied for an EU bailout in June after its biggest lenders, Cyprus Popular Bank and Bank of Cyprus, could not meet new capital reserve limits. EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Τι ζητά το ΔΝΤ για να μπει στο νέο μνημόνιο – Το απόγευμα στην Ελλάδα η Ντέλια

Εγγραφο 20 σελίδων για συζήτηση και «τροφή» για σκέψεις παρέδωσε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Ταμείου Πολ Τόμσεν. Το έγγραφο καταγράφει όσα έγιναν και ΔΕΝ έγιναν τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, αρχίζοντας από την διακοπή των επιθεωρήσεων επί κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά μέχρι σήμερα.
Τι ζητά το ΔΝΤ για να μπει στο νέο μνημόνιο – Το απόγευμα στην Ελλάδα η Ντέλια

Στη δίωρη συνεδρίαση του Δ.Σ., που πραγματοπιήθηκε χθες το απόγευμα, ο κ. Τόμσεν μίλησε για «χαμηλές αποδόσεις» από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και έθεσε θέμα εμπιστοσύνης λέγοντας ότι (η κυβέρνηση) «δεν είναι αξιόπιστη». Είπε ότι το Ταμείο επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, τονίζοντας ότι η Αποστολή της οποίας ηγείται η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου είναι βασικά (αποστολή) «αναζήτησης των δεδομένων και γεγονότων». Στοχεύουν στην αναζήτηση και επιβεβαίωση των αριθμών, καθώς το Ταμείο δεν έχει πρόσβαση και δεν γνωρίζει τα ακριβή οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση έδωσε τον «παρών» και η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία στη συνέχεια αναχώρησε για το αεροδρόμιο Ντάλλες με προορισμό την Αθήνα. Οπως είπε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, η αξιωματούχος του Ταμείου θα φτάσει σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στην Ελλάδα.

Πηγή τόνισε ότι το Δ.Σ. «έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις συζητήσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Είναι ένα πρώτο αλλά απαραίτητο βήμα από όσα πρέπει να γίνουν για μία νέα συμφωνία έκτακτης χρηματοδότησης προς την χώρα». Οι εμπλεκόμενοι φορείς «συμφώνησαν στην ανάμειξη του Ταμείου για τη συνέχιση της δανειοδοτικής συνεισφοράς του στην Ελλάδα», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τόμσεν άσκησε κριτική, αλλά αναγκάστηκε να μιλήσει και για τις καλές αποδόσεις της χώρας μετά την έγκριση του Μνημονίου. Το ίδιο έκανε και η κ. Λαγκάρντ. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρουσίασε και τα κριτήρια για τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο ελληνικό Πρόγραμμα, που έγκρινε το Δ.Σ. παραμερίζοντας ένα σοβαρό εμπόδιο για την επίσκεψη της κ. Βελκουλέσκου στην Ελλάδα. Το άλλο σοβαρό εμπόδιο αφορούσε την συνάντηση της επικεφαλής της Αποστολής με Ελληνες υπουργούς και άλλους αρμοδίους που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα. Και τα 24 μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν να συνεχιστεί υπό όρους η συνεισφορά του ΔΝΤ, σε επίπεδο δανείων, προς τη χώρα μας.

Τα κριτήρια, όπως παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ., για να επιτραπεί η χρηματοδότηση, είναι τα εξής: Να είναι το χρέος βιώσιμο, να είναι βιώσιμο το ισοζύγιο πληρωμών, να υπάρχει προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη και να υπάρχει προοπτική εξόδου στις αγορές στο τέλος του προγράμματος. Είναι τέσσερα πολύ δύσκολα κριτήρια και έχει ενδιαφέρον πως θα υλοποιηθούν.

Τα μέλη της τεχνικής ομάδας του ΔΝΤ, που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, συλλέγουν στοιχεία για να εξακριβώσουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, και αναμένεται να υποβάλουν προτάσεις στους προϊσταμένους τους ώστε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να ετοιμαστεί το τρίτο Μνημόνιο.

Στο Δ.Σ. ειπώθηκε ότι τα μέλη της τεχνικής ομάδας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «τα στοιχεία θα υπολείπονται των στόχων του υπάρχοντος προγράμματος».

Στο σημείο αυτό η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι «το ΔΝΤ δεν λαμβάνει μέρος στη νέα διαδικασία με αρνητική διάθεση, αλλά πραγματικά επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα και να υποστηρίξει τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση».

Η κ. Λαγκάρντ αφηγήθηκε ότι στη συνάντηση της 12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, χρειάστηκε τρεις ώρες για να πείσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την παραμονή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο. Αυτό συνέβηκε όταν –όπως τονίστηκε- «ο κ. Τσίπρας τελικά αντιλήφθηκε ότι το ΔΝΤ αποτελεί αντίβαρο στους Ευρωπαίους και είναι σύμμαχος της χώρας στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους».

Σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος, διεφάνη ότι οι Ευρωπαίοι αποδέχονται την ανάγκη συζήτησης της αναδιάρθρωσής του. Πάντως δεν έγινε σοβαρή συζήτηση για την χρηματοδότηση του προγράμματος και τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που θα συμβεί μετά την επιστροφή της κ. Βελκουλέσκου από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος της συζήτησης και αφού μίλησαν όλοι οι αντιπρόσωποι, η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τόμσεν μίλησαν «για την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης».

Προκάλεσε πάντως μειδιάματα η εξής αναφορά του αντιπροσώπου της Ρωσίας. Είπε ότι ο σοσιαλιστής Σρέντερ ήταν αυτός που έκανε μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία. Ετσι, συνέχισε, μπορεί να τις κανει και η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας με τον Αλέξη Τσίπρα.

ethnos.gr/Μιχάλης Ιγνατίου

Δες επίσης

Δεύτερος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία – Η απόπειρα πνιγμού και η αυτόφωρη σύλληψη

    Την ώρα που δεν έχει κοπάσει ακόμα ο σάλος για τον αστυνομικό της Βουλής ...

Αφήστε μια απάντηση