Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Ελλάδα / Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Οι πρώτες αντιδράσεις – BINTEO

Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Οι πρώτες αντιδράσεις – BINTEO

Σε διάγγελμα που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,ανακοίνωσε το πρόσωπο που προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στη θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας και έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.

Αναλυτικά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού:

Με ευθύνη, τόλμη, αλλά και μεγάλη αισιοδοξία, ανακοινώνω, σήμερα, την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και μιλώντας πάντα στη γλώσσα της αλήθειας, επιθυμώ να εξηγήσω στον Ελληνικό λαό την επιλογή μου.

Η απόφαση που κλήθηκα να πάρω δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, κατά το Σύνταγμα, ρυθμιστής του πολιτεύματος. Ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους.

Και γι’ αυτό οφείλει να έχει αίσθηση καθήκοντος. Ώστε να υπηρετεί άξια το θεσμικό βάρος του αξιώματός του.

Πρέπει, επίσης, να διαθέτει γνώσεις, κύρος και διεθνή εμπειρία. Ώστε να συνδράμει δημιουργικά στην εσωτερική ζωή της χώρας. Αλλά και να την εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στο εξωτερικό.

Ο Καταστατικός μας Χάρτης δεν επιφυλάσσει στον Πρόεδρο ουσιαστικές αρμοδιότητες. Αυτό, όμως, καθιστά τον συμβολισμό της επιλογής του ακόμα πιο σημαντικό.

Και σε μια εποχή που ο τόπος μας αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη την εθνική του αναγέννηση, έκρινα ότι το πρόσωπο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να συμβαδίζει με αυτήν την πορεία: Όλοι μαζί ανοίγουμε ένα μεγάλο παράθυρο στο μέλλον. Με πρώτον, τον πρώτο πολίτη.

Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μάς καλούν στην μεγάλη υπέρβαση.

Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση: Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του.

Έχει μακρά θητεία στο 5ο τμήμα του δικαστηρίου, όπου διαμορφώθηκε μία πρωτοποριακή νομολογία για τα σωστά όρια μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Η ίδια, άλλωστε, διετέλεσε και Πρόεδρος της Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος.

Διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της. Την ευθυκρισία της. Αλλά και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με τα οποία έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως.

Όλοι αναγνωρίζουν τις δημοκρατικές αναφορές και την κοινωνική ευαισθησία της. Και, από όσο ξέρω, δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική οικογένεια.

Μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας. Τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία.

Αλλά και στο μέτωπο των διεθνών μας σχέσεων, αναδεικνύει το σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το Δίκαιο.

Και ναι, η κυρία Σακελλαροπούλου είναι γυναίκα. Διακεκριμένη επιστήμων και ενεργός πολίτης. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Ε, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει.

Δεν είναι πολλές οι εμβληματικές ευκαιρίες που έχει ένας πρωθυπουργός να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα για το μέλλον. Η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια από αυτές. Και είμαι περήφανος που την εισηγούμαι, ως ένα τολμηρό βήμα όλων μας προς το αύριο.

Σέβομαι απόλυτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που ολοκληρώνει τη θητεία του. Προβληματίστηκα πολύ. Όμως, είμαι σίγουρος ότι η τελική μου απόφαση είναι η ορθή.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα. Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να εξετάσουν την προσωπικότητα της υποψηφιότητας που προτείνω. Το επιστημονικό έργο, αλλά και την κοινωνική παρουσία μίας αυτοδημιούργητης γυναίκας με καταγωγή από την Ξάνθη, που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη για να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση.

Τις καλώ επίσης, να σκεφτούν και την αντίληψη που εκπέμπει η εισήγησή μας: Για Πρόεδρο της Βουλής πρότεινα τον κ. Τασούλα ο οποίος εξελέγη με 283 ψήφους, τις περισσότερες που έλαβε ποτέ κανείς σ’ αυτήν τη θέση. Και πρόσφατα, η Βουλή έδωσε τη δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, με 288 ψήφους.

Σήμερα, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της πρότασής μου. Στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, όλοι θα αναλάβουμε την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος. Εύχομαι από καρδιάς, να αποτυπώσει τη συναίνεση, που τόσο επιθυμούν οι Έλληνες. Σε μία κρίσιμη συγκυρία, η παρούσα Βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει!

Δείτε το βίντεο:

Η πρώτη δήλωση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού

Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου την επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Αναλυτικά η δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα. Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγήτρια τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015. Από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στη θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.

Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης των Ανωτάτων Δικαστηρίων που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά και μάλιστα για κάποιο διάστημα και στην υπόθεση με το Γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι.

Στα «χνάρια» του πατέρα της και η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, καθώς ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ.

Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.

Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι τα αυθαίρετα, η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, τα μεταλλεία Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα, κ.λπ., ενώ συμμετείχε ως μέλος στην Ολομέλεια του ΣτΕ στο πρώτο μνημόνιο (ήταν από την πλευρά της πλειοψηφίας).

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του Περιβάλλοντος. Μέχρι που έγινε πρόεδρος του ΣΤΕ τον Οκτώβριο του 2018, υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε παραιτηθεί από μέλος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επικρίνοντας τόσο τη στάση του κ. Σακελλαρίου, για τη ματαίωση της Ολομέλειας για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες κ.λπ., όσο και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το διάστημα εκείνο για το ΣτΕ.

Πλούσια ήταν και η συνδικαλιστική δράση της καθώς διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008). Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έγραψε μελέτες σε θέματα περιβάλλοντος (Δάση και οικιστική ανάπτυξη, Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα, Διαχείριση υδατικών πόρων, Χωροταξία και ΑΠΕ κ.ά.).

Κυβερνητικές πηγές για Σακελλαροπούλου: Συμβολίζει τη νέα εποχή εθνικής αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές «μέχρι σήμερα έχει καταγράψει και μια άλλη πρωτιά: είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους. Η επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου την καθιστούν μια εξαιρετική πρόταση».

Όπως σημειώνουν είναι μια επιλογή:

«-Ενωτική. Επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της. Δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Η ευρύτερη αποδοχή της, δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο. Έχει σηματοδοτηθεί από το γεγονός ότι στη διαδικασία της Βουλής για την ανάδειξη προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα την στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν.

-Προοδευτική. Ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή. Δηλαδή, που βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με πολιτικές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης των επόμενων δεκαετιών που είναι η κλιματική αλλαγή. Επίσης, είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Αξιοκρατική. Με την απόφασή του, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους. Γιατί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιτέλεσε τα καθήκοντά του, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, με σεβασμό στο Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά την προσφορά του.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά άξια στελέχη που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο. Όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτόν. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προτείνει επίσης και να εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσωπο από τον παραταξιακό χώρο της ΝΔ. Επέλεξε να μην το κάνει επιζητώντας πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως κάνει σε όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, με την επιλογή του αφήνει το δικό του αποτύπωμα στη νέα εποχή.

Και η επιλογή ενός νέου προσώπου και μάλιστα γυναίκας σε αυτή τη θέση, είναι μια από τις λίγες κινήσεις με τόσο έντονο συμβολισμό. Γιατί, η νέα Πρόεδρος συμβολίζει τη νέα εποχή εθνικής αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα».

Η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τη στάση του, στο ζήτημα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της επιλογής της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Οι ίδιες πηγές αφήνουν αιχμές για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης και συνδέουν τη σημερινή ανακοίνωση με επικοινωνιακές στοχεύσεις λόγω της συγκυρίας.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό».

enikos

Δες επίσης

Πατροκτονία στην Εύβοια: Οι απολογίες των παιδιών και του γαμπρού του 66χρονου – Πώς έπλασαν την ιστορία για να ξεγελάσουν τις Αρχές

Μπορεί οι τρεις δράστες να πίστευαν ότι είχαν σκηνοθετήσει με κάθε λεπτομέρεια τη δολοφονία του ...