Η εκδήλωση θα γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που υπαγορεύουν οι συνθήκες της πανδημίας.
Θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν θα σταλούν.
«…Τέτοιες μέρες η αξία της ΜΝΗΜΗΣ για τα γεγονότα του «τότε ΙΟΥΝΗ 1943», πρέπει να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στο μυαλό μας και στην ψυχή.
Μας κάνει να αναλογιζόμαστε την απλή αλλά πάντα επίκαιρη αλήθεια: ο αγώνας για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι αγώνας διαρκής και δύσκολος…» δηλώνει ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ «ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ»
Κατά την 8η-9η Ιουνίου 1943, στον ιστορικό χώρο της Πόρτας, έλαβε χώρα η πρώτη δυναμική σύγκρουση και οργανωμένη μάχη ενάντια στα Ιταλικά φασιστικά στρατεύματα.
Διακόσιοι δέκα (210) Έλληνες αγωνιστές με ελλιπή μέσα, ενάντια σε 4.000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό, με πυροβόλα, με τεθωρακισμένα.
Μάχη ισάξια των προγόνων μας, νέες ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, νέα ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ.
Στα δύσκολα και κρίσιμα εκείνα χρόνια της κατοχής η νικηφόρα εκείνη μάχη, είχε θετική επίδραση στο ηθικό όχι μόνο των ανταρτών, αλλά και όλου του ελληνικού λαού.
Στον Ιταλικό στρατό επιτάθηκε μετά την αποτυχία η σοβούσα κρίση. Εξάλλου λίγους μήνες μετά συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν.
Εδώ σ’ αυτόν τον τόπο, με την γενναιότητα και την αποφασιστικότητα των μαχητών, κτίστηκε ένας φάρος που φώτισε τις ένδοξες στρατιωτικές νίκες του ΕΛΑΣ στις συγκρούσεις κατά του κατακτητή για την απελευθέρωση της χώρας μας.
Πρωταγωνιστής της Ιστορικής Μάχης ήταν ο Καπετάνιος Δημήτρης – Τάσος Μπουκουβάλας, αρχηγός του Ανταρτικού Ιππικού της Θεσσαλίας. Μαζί του κι ο Ζαρογιάννης.
Η Πόρτα με τα στενά της βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ μαζί με την ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΤΣΑΣ (11-12 Φεβρουαρίου 1943) αποτελούν το αποκορύφωμα της Αντίστασης του Λαού μας κατά των κατακτητών.