Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Tips – Πώς ξεφλουδίζετε σε χρόνο-μηδέν ντομάτες, πατάτες και πιπεριές

Tips – Πώς ξεφλουδίζετε σε χρόνο-μηδέν ντομάτες, πατάτες και πιπεριές

Μήπως παιδεύεστε να απομακρύνετε φλούδες και σπόρους από τις ντομάτες, να ξεφλουδίσετε τις καυτές πατάτες για τον πουρέ και την πατατοσαλάτα ή να καθαρίσετε τις πράσινες και κόκκινες ψητές πιπεριές για ένα ντιπ ή ορεκτικό; Τα ακόλουθα κολπάκια θα σας διευκολύνουν βοηθώντας σας ταυτόχρονα να εξοικονομήσετε χρόνο.

Ο πιο γρήγορος τρόπος να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες

Είναι κοινό μυστικό και αξίζει να το δοκιμάσετε αν δεν το κάνετε ήδη: ο γρηγορότερος και απλούστερος τρόπος για να καθαρίσετε τις ντομάτες είναι να τις χαράξετε σταυρωτά στο κάτω μέρος, να τις βυθίσετε για μερικά δευτερόλεπτα (1”-2”) σε νερό που κοχλάζει και αμέσως μετά να τις αφαιρέσετε με την τρυπητή κουτάλα τοποθετώντας τις σε μπολ με πολύ κρύο νερό.

Στη συνέχεια αφαιρέστε με ένα μαχαίρι -σαν να τις …ξεκολλάτε- τις φλούδες τους γρήγορα και εύκολα χωρίς να πετάτε μαζί τους και τη μισή τους σάρκα! Το σημείο του σταυρού θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε το …ξεκόλλημα.

Απαλλαγείτε μεμιάς από τους σπόρους κόβοντας στη συνέχεια 4 χοντρές φέτες περιμετρικά του κουτσανιού κρατώντας κάθε ντομάτα όρθια. Έτσι σχεδόν όλοι οι σπόροι θα μείνουν μαζί με το κοτσάνι και εσείς θα έχετε καθαρισμένη σάρκα για να τη χρησιμοποιήσετε στη συνταγή σας.

Καθαρίστε τις καυτές πατάτες στο λεπτό!

To ξεφλούδισμα της καυτής πατάτας μπορεί πολλές φορές να είναι εκνευριστικό και χρονοβόρο, όμως με το κολπάκι αυτό γίνεται παιχνίδι.

Μόλις βράσουν οι πατάτες, βγάλτε τις από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και απλώς τοποθετήστε τις μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και παγάκια για 10-15 δευτερόλεπτα. Αυτή η απότομη εναλλαγή ζεστού-κρύου θα κάνει όλη τη δουλειά βοηθώντας να ξεφλουδίσετε τις πατάτες σας με ελάχιστο κόπο χωρίς να πετάτε σάρκα και χωρίς να χρειαστεί να τις περιμένετε κρυώσουν ή να καίγεστε επειδή βιάζεστε.

Τώρα απλώς τραβήξτε τη φλούδα και με μια κίνηση και θα τη δείτε να φεύγει αμέσως. Πιάστε την πατάτα από τη μέση και γυρίστε τη φλούδα σαν να προσπαθείτε να την …ξεβιδώσετε. Θα αποκολληθεί και από τις δύο μεριές εύκολα και γρήγορα. Έτσι μπορείτε να προχωρήσετε στην παρασκευή του πουρέ, της πατατοσαλάτας ή όποιου άλλου εδέσματος επιθυμείτε χωρίς να χρειαστεί να παιδεύεστε πολλή ώρα με το ξεφλούδισμα.

Πώς να αφαιρέσετε ευκολότερα τις φλούδες από τις ψητές πιπεριές

Αν θέλετε να φτιάξετε ένα ντιπ ψητής πιπεριάς ή αν επιθυμείτε απλώς να σερβίρετε τις ψητές πιπεριές που ετοιμάσατε χωρίς την καφαλισμένη φλούδα τους, υπάρχει τρόπος να κάνετε πιο εύκολο το ξεφλούδισμά τους.

Αφού ψήσετε τις πιπεριές και πριν προσπαθήσετε να τις ξεφλουδίσετε, τις βάζετε σε πλαστική, διάφανη σακούλα τροφίμων, τις κλείνετε καλά και τις αφήνετε εκεί για 7΄- 8? μέχρι να «ιδρώσουν». Στη συνέχεια ξεφλουδίζετε τις ψητές πιπεριές πολύ πιο εύκολα.

Για το ψήσιμο στο φούρνο. Αν πρόκειται να ψήσετε τις πιπεριές σε φούρνο θα κάνετε τα εξής: Κόβετε τις πιπεριές στη μέση και αφαιρείτε το κοτσάνι και τους σπόρους. Τις βάζετε σε αντικολλητικό ταψάκι, τις περιχύνετε με λίγο λάδι και τις ψήνετε στους 220 °C μέχρι η φλούδα τους να βγάλει φουσκάλες.

 

 

 

 

ethnos

Δες επίσης

Αυθεντική Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης – Κρέμα που Λιώνει!

Δοκιμάστε την αυθεντική γεύση της Θεσσαλονίκης με αυτή την παραδοσιακή μπουγάτσα!  Τραγανό φύλλο, βελούδινη κρέμα και ...