Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / Το Χτυποκάρδι ήταν το πρώτο ερωτικό ελληνικό περιοδικό. Τόσο άσεμνο που το έκλεισαν

Το Χτυποκάρδι ήταν το πρώτο ερωτικό ελληνικό περιοδικό. Τόσο άσεμνο που το έκλεισαν

Υπηρετούμε τον έρωτα δίχως σεμνοτυφία». Με τέτοιο σλόγκαν, ειδικά το 1957, λογικό ήταν να πέσουν βροχή οι μηνύσεις από τις (παρα)εκκλησιαστικές οργανώσεις και να κλείσει το Χτυποκάρδι, το πρώτο ελληνικό περιοδικό με ερωτικό περιεχόμενο των 60s. Πρόλαβε να ανοίξει το δρόμο σε άλλα περιοδικά, όπως το Καρδιοχτύπι.

Η επιτυχία του ήταν μεγάλη, ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο της εποχής πέρι άσεμνου περιεχομένου το Χτυποκάρδι παραβίαζε τις διατάξεις δημοσιεύοντας τολμηρές τόπλες φωτογραφίες και ανέστειλε την κυκλοφορία του. Τον Ιούνιο του 1957 διεκόπη η έκδοση με εισαγγελική παρέμβαση για λίγο διάστημα. «Τον Έρωτα θα τον υπηρετήσει, χωρίς την προσποιητή σεμνοτυφία των αρσακειάδων της παλιάς εποχής. Η ύλη του διαλέγεται από τα αριστουργήματα της παγκοσμίου ερωτικής φιλολογίας και ελέγχεται με σύγχρονο πνεύμα», έγραφε το εισαγωγικό σημείωμα του πρώτου τεύχους.

Το Χτυποκάρδι ήταν το ελληνικό Playboy

Εκδότης υπήρξε ο Μιχαήλ Σαλίβερος. Επειδή ήταν αρκετά ταμπού ακόμα να διαβάζουν οι άντρες τέτοια περιοδικά με εξώφυλλα ημίγυμνα pin up girls, συνήθιζαν να τα κρύβουν μέσα από την εφημερίδα τους για να μην φαίνεται τι διαβάζουν. Μεταξύ των συνεργατών του περιοδικού ήταν ο Νίκος Τσιφόρος, που έγραφε σε συνέχειες για τη ζωή του Τζιάκομο Καζανόβα.

Χτυποκάρδι

Ο Αρχέλαος και ο Βασίλης Χριστοδούλου (δύο μαιτρ του σκίτσου, τα καλύτερα πενάκια) ήταν οι γελοιογράφοι του περιοδικού ΧτυποκάρδιΟι σελίδες του ήταν γεμάτες με σέξι σκίτσα και γελοιογραφίες, αλλά και κείμενα από διάσημους συγγραφείς, όπως ο Μιχάλης Καραγάτσης και ο Θέμος Ποταμιάνος. Ο Νίκος Μαράκης, αστυνομικός συντάκτης στα ΝΕΑ και Το Βήμα, έγραφε σε συνέχειες για τα «call girls» της Αθήνας. Μεγάλο σουξέ είχε η σελίδα συμβουλών της Σιβύλλας, που έδινε συμβουλές σε ερωτικά ζητήματα που απασχολούσαν τους αναγνώστες.Υπεύθυνη του περιοδικού ήταν η Μάχη Κάφου.

Από τις σελίδες του περιοδικού παρέλασαν νουβέλες όπως Η καμαριέρα μου η Ροζίνα του Γκυ Ντε Μοπασάν («Η Μαργκώ γνώρισε απ’ το απαλό χάδι μιας κοπέλλας, τη μεγαλύτερη ερωτική συγκίνηση»). Δημοσιεύονταν, επίσης, κείμενα κάποιων διεθνώς αγνώστων συγγραφέων (Έλληνες συνεργάτες του περιοδικού με ψευδώνυμα). Οπως ο Λέο Στίβενς, που ανέβαζε την ταχυκαρδία των -αρρένων- αναγνωστών.

Στα περιεχόμενα διάβαζαν οι αναγνώστες σκανδαλιστικά άρθρα («Ανταλλαγή συζύγων», «Μπορεί μια κοπέλλα να πάρει πρωτοβουλία στον έρωτα;»), εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες («Ξέρετε ποιός είναι ο εφευρέτης του φιλιού;»), οι «Ωραιότερες ερωτικές επιστολές των αναγνωστών μας». Clickbait before it was cool.

Οι μηνύσεις για το Χτυποκάρδι έπεφταν βροχή

Ο εκδότης Μιχάλης Σαλιβέρος καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 35.000 δραχμών, ενώ η υπεύθυνη του περιοδικού, Μάχη Κάφου, δέχτηκε την ποινή των τριών μηνών φυλάκισης και αντίστοιχο πρόστιμο με τον εκδότη. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και στις 19 Νοεμβρίου 1957, απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.  Λίγα χρόνια αργότερα (1965) κυκλοφόρησε το “Καρδιοχτύπι”, από τις Εκδόσεις Δραγούνη, ένα πολυσυλλεκτικό περιοδικό με σέξι εξώφυλλα της Ρίκας Διαλυνά και της Έλενας Ναθαναήλ.

Υπήρχαν και άλλα περιοδικά με αισθηματικό περιεχόμενο και ιστορίες αγάπης όπως ο Ζέφυρος, η Μεμόζα, η Καρδιά, αλλά χωρίς προκλητικές φωτογραφίες. Το Χτυποκάρδιήταν το πρώτο περιοδικό στην Ελλάδα με τολμηρό περιεχόμενο, που σύμφωνα με τους δημιουργούς του, έκανε τους άνδρες να καρδιοχτυπούν – εξού και το όνομα που του δόθηκε.

Πηγή: Ladylike.gr

Δες επίσης

Miss Universe 2024: Νικήτρια η 21χρονη Victoria Kjær Theilvig από τη Δανία – Η εμφάνιση της Ελλάδας

Η Victoria Kjær Theilvig από τη Δανία στέφθηκε «Miss Universe 2024», τα ξημερώματα της Κυριακής (17/11, ...