Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ιωσήφ του Δικαίου
* Κατά τις τελευταίες ημέρες της δημόσιας δράσης Του ο Χριστός συναντήθηκε με κάποιους Έλληνες που θέλησαν να τον δουν και είπε ότι “ήρθε η ώρα να δοξαστεί ο Υιός του ανθρώπου” και όντως το κήρυγμα του Ιησού δεν απευθυνόταν αποκλειστικά στους Ιουδαίους αλλά και στους ειδωλολάτρες (η λέξη Έλληνας την εποχή εκείνη αυτή τη σημασία είχε περισσότερο, όχι την έννοια της εθνικότητας) γι’ αυτό και είχε τεράστια απήχηση μετέπειτα σε όλο τον κόσμο. Οι θρησκευτικοί ηγέτες των Ιουδαίων το είχαν καταλάβει αυτό αρκετό καιρό νωρίτερα όταν επιχείρησαν και πάλι να τον συλλάβουν αλλά δεν τον έβρισκαν και κάποιοι είπαν “μήπως πήγε στη διασπορά των Ελλήνων να διδάξει”; Τέλος, όσον αφορά την παγκόσμια απήχηση των Ελλήνων, ας μην ξεχνάμε ότι η επιγραφή της καταδίκης του Χριστού γράφτηκε σε τρεις γλώσσες: Την Εβραϊκή που ήταν η τοπική γλώσσα, τη Λατινική που ήταν η επίσημη γλώσσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την Ελληνική που ήταν η διεθνής γλώσσα της εποχής.
** Οι ακολουθίες τα απογεύματα μέχρι και Μ. Τετάρτη θα τελούνται από 7:30-9:00/9:15 περίπου
Μ. ΤΡΙΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Των Δέκα Παρθένων
* Τρεις φορές ακούγεται φωνή εκ του ουρανού κατά την επίγεια ζωή του Χριστού: Μία κατά τη Βάπτιση, μία κατά τη Μεταμόρφωση και μία λίγες μέρες πριν τα Πάθη Του η οποία περιγράφεται στο αποψινό Ευαγγέλιο όταν ο Ιησούς απευθύνεται προς τον Θεό-Πατέρα λέγοντας “Πατέρα δόξασέ σου το όνομα” και ακούγεται η φωνή “και το δόξασα και πάλι θα το δοξάσω” εννοώντας ότι η όλη ζωή του Χριστού ήταν δεν ήταν παρά μία συνεχής φανέρωση της Θεϊκής Δόξας (και εδόξασα) που θα κορυφωθεί με τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του (και πάλιν δοξάσω) οι δε Ιουδαίοι έκπληκτοι, άλλοι νόμισαν ότι ακούστηκε βροντή από τον ουρανό ενώ άλλοι έλεγαν πως κάποιος Άγγελος μίλησε
** Απόψε ψάλλεται και το πασίγνωστο τροπάριο της Κασσιανής
Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Της αλειψάσης τον Κύριον γυναικός
* Σήμερα τελείται στους ναούς η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία για φέτος καθώς και το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.
** Μετά τον Μυστικό Δείπνο ο Ιησούς πηγαίνει να προσευχηθεί στον κήπο της Γεθσημανή που ήταν ένας ελαιώνας. Εκεί βλέπουμε την ανθρώπινη πλευρά του Χριστού ο οποίος αγωνιά και παρακαλεί τον Θεό-Πατέρα “ει δυνατόν πάρε αυτό το ποτήρι (του θανάτου) από μένα” και αισθάνεται μία επιπλέον απογοήτευση όταν γυρνάει τρεις φορές και βλέπει τους τρεις αγαπημένους μαθητές του να κοιμούνται. Στη σκέψη ότι κάποιος ξαγρυπνά όταν πχ είμαστε άρρωστοι και μας λέει: Τι έχεις; Τι θέλεις; Μας δίνει πολύ μεγάλη παρηγοριά. Έτσι και ὁ Κύριος για τον ίδιο σκοπό, παρακάλεσε τούς τρεις μαθητές του να μείνουνε άγρυπνοι κοντά Του. Για να βρει τη στιγμή που θα το αισθανόταν, κοντά τους, λίγη παρηγοριά. Τότε τους λέει το περίφημο ρητό που ισχύει διαχρονικά για όλους μας: “Να είστε σε εγρήγορση και να προσεύχεσθε για να μην μπείτε σε πειρασμό, το μεν πνεύμα πρόθυμον η δε σαρξ ασθενής”
*** Αύριο Μ. Πέμπτη το πρωί η Θεία Λειτουργία σε όλους τους ναούς από 7:30-9:15 περίπου
Μ. ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο Μυστικός Δείπνος
* Κατ’ εξοχήν ημέρα Θείας Μεταλήψεως η σημερινή ενώ παράλληλα στα σπίτια βάφονται τα κόκκινα αυγά. Το βράδυ στην Ακολουθία των Αχράντων Παθών μέσα από τα δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφονται όλα τα συνταρακτικά γεγονότα που συνέβησαν μετά τον Μυστικό Δείπνο και μέχρι την Ταφή του Κυρίου. Μαζί με τον Χριστό σταυρώθηκαν και δύο ληστές κι όπως λέει ο ιερός Αυγουστίνος: “Από τους δύο ληστές ο ένας σώθηκε. Μην απελπίζεσθε. Από τους δύο ληστές ο ένας χάθηκε. Μην επαναπαύεσθε. Να αγωνίζεσθε”! Ο Θεός θέλει όλους να σωθούμε αρκεί να υπάρχει η διάθεση εκ μέρους μας και φυσικά η έμπρακτη μετάνοια.
** Απόψε η ακολουθία των Αχράντων Παθών αρχίζει στις 7:00 το απόγευμα, η Σταύρωση θα βγει περίπου στις 8:45 και η λήξη κατά τις 10:30 (κατά μέσο όρο)
Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Τα Άγια και Σωτήρια Πάθη του Κυρίου
* Έχει αναπτυχθεί μία αλληγορία και διάφοροι θρύλοι γύρω από τα ενδύματα του Χριστού που οι Ρωμαίοι στρατιώτες έβαλαν στον κλήρο την ημέρα της Σταύρωσης και ιδιαίτερα για τον άρραφο χιτώνα του οποίου μεγάλο τμήμα σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική παράδοση δώρισε στην πόλη Τρήρ της Γερμανίας ο Μ. Κωνσταντίνος επειδή διέμεινε εκεί ένα χρονικό διάστημα πριν γίνει αυτοκράτορας ενώ σύμφωνα με την Ορθόδοξη Γεωργιανή παράδοση, ένας ραβίνος που τον είχε αγοράσει από στρατιώτη που ήταν παρών στη Σταύρωση και τον κέρδισε στην κλήρωση, τον μετέφερε μαζί του στη Μιτσχέτη της Γεωργίας κι εκεί τον ανακάλυψε η Αγία Νίνα, η οποία έχοντάς τον μαζί της, έκανε πολλά θαύματα και εκχριστιάνισε τον Γεωργιανό λαό.
Κατά τα υπόλοιπα, σήμερα ημέρα πένθους και στους ναούς ακούγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα υπέροχα υμνογραφικά αριστουργήματα που μας συγκινούν όλους
** Το πρωί οι ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθηλώσεως θα τελεσθούν από 7:30-10:30, (στον μητροπολιτικό ναό μέχρι τις 12:30) το απόγευμα η ακολουθία του Επιταφίου από 19:00-22:30 (κατά μέσο όρο) ενώ η συνάντηση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία θα γίνει στις 21:45 το βράδυ
*** Αύριο το πρωί η Θεία Λειτουργία σε όλους τους ναούς από 7:45-9:30 περίπου
Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η Ταφή του Κυρίου
* Αποκορύφωμα της Μ. Εβδομάδος είναι το Μ. Σάββατο. Όπως ο Θεός μετά τη δημιουργία του κόσμου ξεκουράστηκε την έβδομη ημέρα έτσι και ο Κύριος αναπαύεται κατ’ αυτή τη σεβάσμια ημέρα. Οι ύμνοι που ακούγονται το πρωί μας δίνουν το προανάκρουσμα της Ανάστασης αλλά πρέπει να περιμένουμε λιγάκι ακόμα. Το χαρακτηριστικό του Μ. Σαββάτου είναι η σιωπή και η ηρεμία όπως πολύ εύστοχα μας το λέει ο αρχαίος ύμνος “Ας σιγήσει κάθε ζωντανή σάρκα κι ας σταθεί με φόβο και τρόμο και τίποτα το γήινο ας μη σκεφτεί. Γιατί ο βασιλιάς των βασιλιάδων και Κύριος των Κυρίων προσέρχεται να σφαγιαστεί και να δοθεί ως τροφή στους πιστούς. Προηγούνται αυτού οι χοροί των Αγγέλων με κάθε αρχή και εξουσία. Τα πολυόμματα Χερουβείμ και τα εξαπτέρυγα Σεραφείμ που με καλυμμένες τις όψεις τους ψάλλουν Αλληλούια”
** Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η σημερινή, είναι επίσης ημέρα αυστηρής (αλάδωτης) νηστείας όπως και η χτεσινή της Μ. Παρασκευής.
*** Η ακολουθία το βράδυ θα αρχίσει στις 11:00 η Ανάσταση στις 12:00 και η λήξη κατά μέσο όρο στις 01:45-02:00 περίπου το βράδυ
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ (ΑΡΓΙΑ
γιορτάζουν: Αναστάσιος-Αναστασία, Λάμπρος-Λαμπρινή, Πασχάλης-Πασχαλία, Ανέστης
* “Εισέλθετε λοιπόν όλοι στη χαρά τοῦ Κυρίου. Κι εκείνοι που πρώτοι φτάσατε κι όσοι ήρθατε δεύτεροι, λάβετε τον μισθό σας. Πλούσιοι και φτωχοί πανηγυρίστε. Όσοι εγκρατευτήκατε, αλλά κι εκείνοι που έχετε βραδυπορήσει στην εργασία των εντολών τιμήστε τη σημερινή ημέρα. Όσοι νηστέψατε και εκείνοι που δεν νηστέψατε, ευφρανθείτε σήμερα”.(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη!
** Το απόγευμα ο εσπερινός της Αγάπης στον μητροπολιτικό ναό θα τελεσθεί στις 7:30 το απόγευμα
ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Διακαινησίμου, Ιανουαρίου ιερομάρτυρος, Αλεξάνδρας της βασιλίσσης (Αργία)
δεν γιορτάζει κανείς
* Σήμερα το απόγευμα και αύριο πανηγυρίζουν τα εκκλησάκια του Αγίου Ραφαήλ στο Νοσοκομείο και στο Ξυλοπάροικο