Δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής, δύο δημοσκοπήσεις της Παρασκευής (28/6) έδειξαν ότι το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Λεπέν κινείται σταθερά προς τα εμπρός σε μια κούρσα στην οποία προηγείται από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε την ψηφοφορία-σοκ πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την ήττα των κεντρώων του στις Ευρωεκλογές.
Κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία η Λεπέν
Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία για την ψηφοφορία του πρώτου γύρου λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ενώ το Σάββατο δεν επιτρέπεται καμία πολιτική δραστηριότητα. Η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται τη Δευτέρα για τις τελευταίες πέντε ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου, στην οποία το κόμμα θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο της κυβέρνησης της Γαλλίας για πρώτη φορά.
Μια δημοσκόπηση, για την εφημερίδα Les Echos, έδειξε ότι το κόμμα της Λεπέν θα μπορούσε να κερδίσει το 37% των εθνικών ψήφων, δύο μονάδες περισσότερο από ό,τι πριν από μια εβδομάδα, ενώ μια άλλη, για την τηλεόραση BFM, εκτιμούσε ότι το ακροδεξιό κόμμα θα καταλάμβανε 260-295 έδρες, που ενδεχομένως θα του έδιναν την απόλυτη πλειοψηφία.
Το κόμμα της Λεπέν, το οποίο έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τις δαπάνες, να μειώσει τη μετανάστευση και να αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη, «δεν μπορεί να οραματιστεί μόνο μια σχετική πλειοψηφία, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε – κάθε άλλο παρά – μια απόλυτη πλειοψηφία» 289 βουλευτών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπρις Τεϊντουριέ, αναπληρωτής διευθυντής μιας τρίτης εταιρείας δημοσκοπήσεων, της Ipsos.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), μια ευρεία αλλά εύθραυστη αριστερή συμμαχία στην οποία κυριαρχεί η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του παλαίμαχου αριστερού ριζοσπάστη Ζαν Λυκ Μελανσόν, συγκεντρώνει 28% και το κεντρώο μπλοκ του Μακρόν 20%.
Οι ακριβείς προβλέψεις για τις έδρες είναι δύσκολες, διότι το αποτέλεσμα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου στις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας, πολλές από τις οποίες μπορεί να είναι τριπλές και να επηρεάζονται από τακτικές συμμαχίες και αποχωρήσεις με στόχο την παρεμπόδιση της ακροδεξιάς.
«Φυσικά θέλω να αποφύγω να μπορέσουν να κερδίσουν τα άκρα, ιδίως η ακροδεξιά», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ. Ο Μακρόν, ο οποίος έχει αποκαλέσει τόσο την αριστερά όσο και την ακροδεξιά ακραία, είπε επίσης σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη ότι οι υποψήφιοι βουλευτές του θα υποστηρίξουν τους μετριοπαθείς αριστερούς υποψηφίους έναντι των ακροδεξιών.
Ο Μακρόν στριμωγμένος ανάμεσα σε δύο εχθρικά μπλοκ
Ο πρόεδρος επέκρινε επίσης την ακροδεξιά «αλαζονεία», λέγοντας ότι «έχει ήδη κατανείμει όλες τις κυβερνητικές θέσεις εργασίας» και αμφισβήτησε τον συνταγματικό του ρόλο ως αρχιστράτηγου του στρατού. «Ποιοι είναι αυτοί που θα εξηγήσουν τι πρέπει να λέει το σύνταγμα;» ρώτησε.
Ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο, με τις δυνάμεις του Μακρόν στριμωγμένες ανάμεσα σε δύο εχθρικά μεγαλύτερα μπλοκ, θα οδηγούσε σε σχεδόν βέβαιο αδιέξοδο, ενώ μια πλειοψηφία του RN θα παρέδιδε μια δύσκολη συγκατοίκηση με ένα κόμμα που αντιτίθεται ριζικά στον πρόεδρο σχεδόν σε όλα.
Η Λεπέν άφησε υπονοούμενα για το είδος των διαφωνιών που θα μπορούσαν να προκύψουν την Παρασκευή, λέγοντας ότι είναι «προνόμιο του πρωθυπουργού και όχι του προέδρου» να ορίσει τον επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο της Γαλλίας – επί του παρόντος τον Επίτροπο Εσωτερικών Αγορών, Τιερί Μπρετόν.
Η στρατηγική της ακροδεξιάς
Ο 28χρονος Μπαρντελά, δήλωσε ότι δεν θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, εκτός εάν το κόμμα του, το οποίο έχει μετριάσει ορισμένες από τις θέσεις του κατά της ΕΕ και έχει δεσμευτεί για δημοσιονομική υπευθυνότητα, κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Αλλά το κόμμα επιμένει σε μία αοριστία σχετικά με το κόστος των υποσχέσεών του, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ σε όλη την ενέργεια και, μακροπρόθεσμα, την κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν για την επαναφορά της ηλικίας συνταξιοδότησης του κράτους μεταξύ 60 και 62 ετών και την απαλλαγή όλων των κάτω των 30 ετών από τον φόρο εισοδήματος.
Το RN στοχεύει επίσης να καταργήσει το δικαίωμα των μωρών που γεννιούνται στη Γαλλία να είναι Γάλλοι, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κηρυχθεί αντισυνταγματικό από το συνταγματικό συμβούλιο της Γαλλίας, και να δημιουργήσει μια «εθνική προτίμηση» για ορισμένες κοινωνικές παροχές κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ.
Οι αναλυτές λένε ότι το ακροδεξιό κόμμα έχει επωφεληθεί από την οργή της κοινής γνώμης για τον Μακρόν, του οποίου οι φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις έχουν δώσει ώθηση στην οικονομία, αλλά ο οποίος θεωρείται από πολλούς ψηφοφόρους ότι αγνόησε τις ανησυχίες τους για το κόστος ζωής και την επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών. Η δημοτικότητά του έχει πέσει τόσο χαμηλά που οι σύμμαχοί του πρότειναν να μείνει σε δεύτερη μοίρα στην προεκλογική εκστρατεία.
ieidiseis