Είναι η επιτομή του κλασικού κι αγαπημένου. Ακολουθήστε βήμα-βήμα την παρακάτω συνταγή και θα βγει από το φούρνο τρυφερό, νόστιμο και μυρωδάτο, με λαχταριστή, κρατσανιστή πέτσα, ζουμερά μανιτάρια και χρυσαφένιες πατάτες, έτοιμο να πρωταγωνιστήσει στο καθημερινό ή στο κυριακάτικο τραπέζι σας.
Υλικά
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- χυμός από 2 πορτοκάλια
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κιλό πατάτες
- 500 γρ. μανιτάρια
Εκτέλεση
- Ανακατέψτε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, 4 κουταλιές ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πάπρικα και τη ρίγανη.
- Αλείψτε με το μείγμα αυτό το κοτόπουλο εξωτερικά και ό,τι περισσέψει ρίξτε το στην κοιλιά του. Αλατοπιπερώστε το και βάλτε το στο ταψί.
- Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε μικρότερα κομμάτια. Βάλτε τες στο ταψί γύρω από το κοτόπουλο, βάλτε και τα μανιτάρια ολόκληρα και περιχύστε τα με λίγο ελαιόλαδο.
- Αλατίστε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ο C για 1 ώρα και 15 λεπτά.
ethnos