Το Journal of Affective Disorders δημοσίευσε μια ανάλυση δεδομένων ανθρώπων που έχουν σε εβδομαδιαία συχνότητα τα μανιτάρια στο διατροφολόγιο τους. Και ενώ μέχρι τώρα ξέραμε αρκετά από τα οφέλη των μανιταριών για τον οργανισμό μας, η έρευνα εμφανίζει για πρώτη φορά την προστασία από την κατάθλιψη όσων καταναλώνουν μανιτάρια.
Η έρευνα δεν ήταν καθόλου τυχαία αφού πήραν μέρος 24.000 άνθρωποι και κράτησε από το 2004 εώς και το 2016.
«Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να προστεθεί στην ολοένα και αυξανόμενη λίστα με τα οφέλη από την κατανάλωση μανιταριών», λέει ο ειδικός σε θέματα Δημόσιας Υγείας Joshua Muscat από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας ήταν ο μικρότερος κίνδυνος να εμφανίσουν κατάθλιψη όσοι αντικατέστησαν το κόκκινο κρέας με τα μανιτάρια.
Τα μανιτάρια που δείχνουν πως επιδρούν στη καταπολέμηση της κατάθλιψης είναι κυρίως τα λευκά, που είναι και εκείνα που καταναλώνονται και περισσότερο παγκοσμίως.
Μη ξεχνάμε πως τα μανιτάρια είναι κατάλληλα για διαίτα καθώς παρέχουν υψηλό αίσθημα κορεσμού με ελάχιστες θερμίδες(όχι όταν τηγανίζονται ή σερβίρονται με σάλτσες), ενώ παρέχουν και ενυδάτωση στον οργανισμό και ενέργεια.