Ο Κώστας Σκρέκας ως αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος άνοιξε τη συζήτηση στην οποία στη συνέχεια μίλησε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Τρικαλινός Βουλευτής τόνισε ότι η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές συνεισφέρει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που ενοχοποιούνται για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη και που με τη σειρά της ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα στην χώρα μας η κλιματική αλλαγή θα σημάνει τα επόμενα χρόνια μεγαλύτερες περιόδους ανομβρίας, περισσότερες τροπικές μέρες, περισσότερες μέρες με καύσωνα και άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι και μισό μέτρο μέχρι το 2050 μεταξύ άλλων.
Αυτά θα έχουν σημαντικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή όπου μέχρι και 60% των σημερινών καλλιεργούμενων εκτάσεων θα μετατραπούν σε ξερικές αν δεν προνοήσουμε για την άρδευσή τους και την εκμετάλλευση του βρόχινου νερού, σημαντικές παράκτιες τουριστικές ζώνες θα βουλιάξουν κάτω από το θαλασσινό νερό, περισσότερη ενέργεια θα είναι απαραίτητη για τον κλιματισμό των κτιρίων και των σπιτιών αφού θα είναι αφόρητες οι συνθήκες διαβίωσης στις τσιμεντουπόλεις όπου ζούμε.»
Παρακολουθήστε το Βίντεο της ομιλίας του κ. Σκρέκα: https://www.youtube.com/watch?v=phj1VqLyt2w
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Σκρέκα:
Κύριε Πρόεδρε αξιότιμοι καλεσμένοι Κυρίες και Κύριοι,
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν να διαπραγματεύονται μεταξύ τους για τα πάντα. Με τη μόνο όμως που δεν μπορούν να διαπραγματευτούν είναι με τη ΦΥΣΗ.
Γι’ αυτό και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής χτυπάει ήδη την πόρτα της ανθρωπότητας και οι δραματικές επιπτώσεις του επηρεάζουν έντονα την καθημερινότητα και στη χώρα μας. Οι καταιγίδες στην Μάνδρα ένα χρόνο πριν που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα να χαθούν 20 ανθρώπινες ζωές, είναι ένα μόνο γεγονός που δείχνει τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει μια δραστική αλλαγή στο κλίμα.
Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα στην χώρα μας η κλιματική αλλαγή θα σημάνει τα επόμενα χρόνια μεγαλύτερες περιόδους ανομβρίας, περισσότερες τροπικές μέρες, περισσότερες μέρες με καύσωνα και άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι και μισό μέτρο μέχρι το 2050 μεταξύ άλλων.
Αυτά θα έχουν σημαντικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή όπου μέχρι και 60% των σημερινών καλλιεργούμενων εκτάσεων θα μετατραπούν σε ξερικές αν δεν προνοήσουμε για την άρδευσή τους και την εκμετάλλευση του βρόχινου νερού, σημαντικές παράκτιες τουριστικές ζώνες θα βουλιάξουν κάτω από το θαλασσινό νερό, περισσότερη ενέργεια θα είναι απαραίτητη για τον κλιματισμό των κτιρίων και των σπιτιών αφού θα είναι αφόρητες οι συνθήκες διαβίωσης στις τσιμεντουπόλεις όπου ζούμε. Αυτά είναι μόνο κάποιες ενδεικτικές συνέπειες της αλλαγής στο παγκόσμιο κλίμα.
Η Ευρωπαϊκή πολιτική για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στοχεύει λοιπόν στην μείωση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη κατά τουλάχιστον 1,5 με 2 βαθμούς κελσίου μέχρι το 2050. Αυτό προσπαθεί να το πετύχει μέσα από τον περιορισμό των εκπομπών CO2 που ευθύνονται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους αναθεωρημένους στόχους η Ευρώπη επιδιώκει τη μείωση κατά 40% των εκπομπών CO2 το 2030 σε σχέση με το 1990. Πως θα επιτευχθεί αυτό? Στοχεύοντας στην συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 32% στο ενεργειακό μίγμα από 27% που είχε προγραμματιστεί το 2014 και στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης (energy efficiency) κατά 32.5% από 27% επίσης που είχε σχεδιάσει το 2014. Άρα για το 2030 οι στόχοι γίνονται ακόμη πιο φιλόδοξοι. Οι μεταφορές συμβάλλουν σημαντικά σήμερα στις εκπομπές CO2 αφού χρησιμοποιούν πετρέλαιο και παράγωγά του δηλαδή βενζίνη ή φυσικό αέριο που παράγουν co2 κατά την καύση τους.
Η ανάγκη για την σταδιακή μετάβαση σε ηλεκτροκίνητα οχήματα έρχεται λοιπόν να καλύψει την απαίτηση για τη χρήση όλο και λιγότερων ορυκτών καυσίμων τα οποία κατά την καύση τους παράγουν CO2 και βέβαια είναι και μη ανανεώσιμα, δηλαδή κάποια στιγμή θα εξαντληθούν.
Επειδή λοιπόν ο ρόλος των πολιτικών, όπως πολύ συχνά μας συμβουλεύει ο Πρόεδρός μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι μόνο να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα όταν παρουσιάζονται αλλά να προνοούν για μην εμφανιστούν ή να μην εμφανιστούν εντονότερα στο μέλλον, σήμερα η Αλεξάνδρα Σδούκου αρχικά θα παρουσιάσει τις δράσεις που έχει σχεδιάσει η Νέα Δημοκρατία μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, με διττό σκοπό:
- Την εκπλήρωση των δεσμεύσεων απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα για το κλίμα
- Και ο σημαντικότερος, την περιβαλλοντική αειφορία για τη δική μας αλλά και τις επόμενες γενεές.
και στη συνέχεια θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.