Με ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στρέφεται κατά των επτά Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου που συμμετείχαν στην Σύνοδο της Κύπρου και μιλά για κατάχρηση της ένταξης στην ΕΕ.
Με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στρέφει τα βέλη του κατά των χωρών του Νότου της ΕΕ που συμμετείχαν στην Σύνοδο της Κύπρου, απειλώντας χωρίς καμία προκάλυψη και τα επτά κράτη μέλη λέγοντας ότι “παρέχουν ένα ακόμη παράδειγμα της αθέμιτης και μη εποικοδομητικής στάσης που διατηρούν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, στο όνομα της αποκαλούμενης «αλληλεγγύης της Ένωσης»”. Σημειώνει επίσης ότι “το γεγονός ότι στην κοινή διακήρυξη δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού αποδεικνύει την επιμονή αυτής της παραμορφωμένης νοοτροπίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να δεσμεύεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων με σκοπό την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Οι δηλώσεις στην κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την Πέμπτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Med7), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο [‘Νότια Κύπρο’ στο κείμενο] στις 29 Ιανουαρίου 2019 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας [‘Ελληνοκυπριακής διοίκησης’ στο κείμενο], παρέχουν ένα ακόμη παράδειγμα της αθέμιτης και μη εποικοδομητικής στάσης που διατηρούν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, στο όνομα της αποκαλούμενης «αλληλεγγύης της Ένωσης». Ο έπαινος της διακήρυξης στις λεγόμενες προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης στην Κύπρο και η έκφραση υποστήριξης στις μονομερείς δραστηριότητες με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνουν σαφώς τη συνέχιση της από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας [‘Ελληνοκυπριακής διοίκησης’ στο κείμενο] κατάχρησης της ένταξής της στην ΕΕ.
Δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι ο κύριος λόγος για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό το 2017 ήταν η αδιάλλακτη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, που θεωρεί τον εαυτό της ως μοναδικό ιδιοκτήτη της Νήσου και τους Τουρκοκυπρίους ως μειοψηφία. Το γεγονός ότι στην κοινή διακήρυξη δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού αποδεικνύει την επιμονή αυτής της παραμορφωμένης νοοτροπίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να δεσμεύεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων με σκοπό την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».
Η κοινή διακήρυξη των Med7
Στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε μετά το πέρας της Συνόδου των Med7 ξεκάθαρα καταγράφεται η στήριξη και αλληλεγγύη τους στη εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε και το Διεθνές Δίκαιο. Οι 7 ηγέτες κάλεσαν επίσης την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποφεύγει ενέργειες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.
Σημειώνεται ακόμη, πως “είναι ύψιστης σημασίας όπως η ΕΕ παραμείνει ενεργά αναμεμειγμένη στις διαπραγματεύσεις με την επανέναρξή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα παραμείνει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της ‘Ένωσης, σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.
Στο ευρύτερο κεφάλαιο των ενεργειακών της Ανατολικής Μεσογείου οι 7 ηγέτες αναγνωρίζουν πως η περιοχή της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα στρατηγικό διάδρομο για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης τοποθέτηση που αποτελεί στήριξη στον αγωγό EastMed.
news247