Δηλητηρίασε χωρίς δισταγμό επτά ανθρώπους με τηγανόψωμα, επειδή αρνήθηκαν το προξενιό με τις κόρες της που ήθελε διακαώς να τις αποκαταστήσει όπως κάθε μάνα που επιθυμεί να δει τα παιδιά της να παντρεύονται και να κάνουν οικογένεια.
Ο έλεγχος από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών σε υπολείμματα της ζύμης, στο ψημένο ψωμί και τα τηγανόψωμα, έδειξε ότι είχαν δηλητηριαστεί με παραθείο που χρησιμοποιούνταν σε γεωργικά φάρμακα και εντομοκτόνα….
Το χρονικό της υπόθεσης
Σάββατο απόγευμα, 18 Ιανουαρίου 1992. Εφτά άτομα στον Πειραιά καταλήγουν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, με βαριά τροφική δηλητηρίαση. Δηλητηριασμένοι ήταν ο 60χρονος Θεόδωρος Μουστόπουλος, η σύζυγός του Ελένη και ο 33χρονος γιος τους Κώστας. Επίσης, η 46χρονη Ειρήνη Κληματσά, ο 24χρονος γιος της Αντώνης και δύο αλλοδαποί γείτονες, ο Γιάννης και ο Σουλτάν Μουραπτάνγιεφ.
Η Μαρία Σαμπανιώτη κατά τη διάρκεια της δίκης
Όλοι είχαν δοκιμάσει τηγανόψωμα και ψωμί από τα χέρια της Μαρίας Σαμπανιώτη, τα οποία είχε προσφέρει η ίδια ως «δώρο» στις οικογένειες.
Η απάντηση των τοξικολογικών εξετάσεων, που διενεργήθηκαν στα τρόφιμα, ήταν σαφής. Τα τηγανόψωμα και το ψωμί είχαν παραθείο. Με αυτό δηλητηριάστηκαν οι άνθρωποι. Το θέμα ήταν, ποιος και γιατί να θέλει κάτι τέτοιο.
Η Μαρία Σαμπανιώτη κατά τη διάρκεια της δίκης
Οι υποψίες στράφηκαν στην 56χρονη τότε, Μαρία Σαμπανιώτη, γειτόνισσα των δυο οικογενειών. Αυτή είχε πάρει «δώρο» τα τηγανόψωμα και το ψωμί. Γιατί όμως να θέλει να τους δηλητηριάσει;
Η αιτία
Η Μαρία Σαμπανιώτη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες είχε κίνητρο. Η ίδια είχε δύο κόρες, τις οποίες ήθελε να παντρέψει με τον 33χρονο Κώστα Μουστόπουλο και τον 24χρονο Αντώνη Κληματσά. Όμως οι οικογένειες των προναφερθέντων δεν επιθυμούσαν αυτούς τους γάμους.
Έτσι η Μαρία Σαμπανιώτη βρήκε τρόπο να πάρει την εκδίκησή της. Σκοπός της ήταν να εκδικηθεί τις δύο οικογένειες. Μόνο που υπήρξαν και παράπλευρες απώλειες. Ο Γιάννης και ο Σουλτάν Μουραπτάνγιεφ έτυχε να είναι εκείνη τη μέρα καλεσμένοι στο «μοιραίο» τραπέζι κι έφαγαν κι εκείνοι τα δηλητηριασμένα τρόφιμα.
Ο φρικτός απολογισμός
Απολογισμός του μοιραίου τραπεζιού: τρεις νεκροί και οι υπόλοιποι τέσσερις, σε κρίσιμη κατάσταση, οι οποίοι γλύτωσαν κυριολεκτικά από του Χάρου τα δόντια. Σχεδόν ένα εξάμηνο μετά τη δηλητηρίαση υπέκυψε ο Θόδωρος Μουστόπουλος, λίγες μέρες μετά η Ειρήνη Κληματσά και τελευταίος ο 24χρονος γιος της Αντώνης.
Οι κατηγορίες
Η Σαμπανιώτη θεωρήθηκε η βασική ύποπτος, λόγω και του κινήτρου, που είχε. Παρότι η ίδια αρνήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος τις κατηγορίες, κανένας δε φάνηκε να την πιστεύει.
Η ίδια υποστήριξε πως κάποιος το έκανε για να εκδικηθεί εκείνη και την οικογένειά της και για να πέσουν οι κατηγορίες πάνω της.
Η δίκη
Η δίκη της Μαρίας Σαμπανιώτη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1993. Οι εφημερίδες της εποχής μίλαγαν για τη «φαρμακούλα», ενώ ο εισαγγελέας Σταύρος Μαντακιοζίδης, την αποκάλεσε «νέα Φραγκογιαννού» (από τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη). Τα λόγια του εισαγγελέα ήταν χαρακτηριστικά «Φαινομενικά μοιάζει αθώα. Αν αφεθεί ελεύθερη, όμως, θα αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο και από τον Ρωχάμη!»
Η κατάθεση της κόρης της κατά τη διάρκεια της δίκης
Η ίδια από την πρώτη στιγμή αρνείται τις κατηγορίες: «Δεν ήθελα να κάνω κακό σε κανέναν. Κάποιος άλλος έβαλε στο μάτι την οικογένειά μου κι επειδή αυτή τη ζύμη την είχα φτιάξει για το σπίτι μου, έριξε δηλητήριο μέσα όταν εγώ έλειπα για ψώνια».
Στις 3 Μαΐου 1993 βγήκε η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Η Σαμπανιώτη κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε τρεις φορές ισόβια, χωρίς ελαφρυντικά, για τρεις ανθρωποκτονίες και τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας. Στο άκουσμα της απόφασης η Σαμπανιώτη ξέσπασε σε λυγμούς, φωνάζοντας: «Δεν έχω κάνει τίποτα, Κάντε μου τον ορό της αλήθειας».
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1997, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας της όρισε επιπλέον 25 χρόνια. Στη συνέχεια, ο Άρειος Πάγος αναιρεί την καταδικαστική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, με αποτέλεσμα την επανάληψη της δίκης σε δεύτερο βαθμό. Το 2000 το δικαστήριο, και πάλι επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.
Η αποφυλάκιση
Το 2011 η Μαρία Σαμπανιώτη βγήκε από τις φυλακές του Ελαιώνα Θηβών, έχοντας εκτίσει ποινή 19 χρόνων για το θάνατο τριών ανθρώπων και την απόπειρα δολοφονίας άλλων τεσσάρων.
Αποφυλακίστηκε λόγω της καλής διαγωγής της στη φυλακή, των πολλών μεροκάματων που είχε κάνει, αλλά και της ευεργετικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία μετά το 65ο έτος της ηλικίας του κρατουμένου, κάθε ημέρα κράτησης υπολογίζεται διπλή.
Όλα αυτά τα χρόνια η Σαμπανιώτη έμεινε σταθερή και επέμενε για την αθωότητά της Συγκεκριμένα είχε δηλώσει «Εγώ με τη συνείδησή μου είμαι καλά. Δεν έχω κάνει κάτι για να μετανιώσω. Δεν ήμουν εγώ αυτή που έβαλε το δηλητήριο μέσα στα τηγανόψωμα».
Σε συνέντευξη της μετά την αποφυλάκισή της, στο Protothema όταν ερωτήθηκε αν είχε βάλει το δηλητήριο στα τρόφιμα, είχε απαντήσει: «Χρίστε μου, Θεέ μου, μην με τρελαίνετε, μη μου λέτε τέτοια πράγματα. Εγώ για αυτά τα ψέματα έχασα τόσα χρόνια από τη ζωή μου εκεί μέσα».
Η ζωή της τα τελευταία χρόνια
Η Μαρία Σαμπανιώτη μετά την αποφυλάκισή της επέστρεψε στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τα όσα είχε πει παλαιότερα ο συνήγορός της, κ.Παπαϊωάννου, είναι καταπονημένη και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Σήμερα, δεν έχουμε στοιχεία για τη νέα της ζωή αλλά σίγουρα οι πράξεις της αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή.
Η ιστορία της στη μικρή οθόνη
Η υπόθεσή της Σαμπανιώτη είχε προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο, ενώ απασχόλησε τα μέσα με πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ για πολλούς μήνες.
Με πληροφορίες από: protothema.gr, newsbeast, athensmagazine.gr