Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Τραγανό γιαννιώτικο παστίτσιο με φύλλο κρούστας – Το μυστικό της νοστιμιάς κρύβεται στο μαγείρεμα του κιμά

Τραγανό γιαννιώτικο παστίτσιο με φύλλο κρούστας – Το μυστικό της νοστιμιάς κρύβεται στο μαγείρεμα του κιμά

Ποιος θα περίμενε όμως πως έχουν μια εκδοχή «πίτας» ακόμη και για το παστίτσιο, το πιο αγαπημένο, παραδοσιακό ελληνικό πιάτο;

Yλικά

Για το παστίτσιο:

  • 1 πακέτα έτοιμο φύλλο κρούστας
  • 600 gr  κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
  • 400 ml χυμό τομάτας
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.τ.σ κονιάκ
  • 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια
  • 70 γρ βούτυρο για τα φύλλα
  • ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ:

  • 70 γρ βούτυρο
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 150 γρ αλεύρι
  • 1.200 gr λίτρα γάλα
  • 2 κρόκους αυγών
  • 80 γρ παρμεζάνα
  • 80 γρ έμμενταλ
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Για τον κιμά:

  • Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά.
  • Όταν τσιγαριστεί καλά σβήνουμε με κονιάκ, προσθέτουμε την τομάτα, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα.

Η διαδικασία για την μπεσαμέλ:

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθούν προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και μετά από λίγο προσθέτουμε σε δόσεις το γάλα και ανακατεύουμε, βάζουμε αλάτι, πιπέρι μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
  • Όταν δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά ,βάζουμε τους κρόκους και τα τυριά και ανακατεύουμε.
  • Αφού έχουμε ετοιμάσει την μπεσαμέλ και τον κιμά, βράζουμε τα μακαρόνια, σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με την μπεσαμέλ.
  • Παίρνουμε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα αποσπώμενη(σαν αυτή που κάνουμε το τσιζκέικ).
  • Βάζουμε 8-9 φύλλα από κάτω με βούτυρο ενδιάμεσα και να εξέχουν λίγο έξω από τη φόρμα.
  • Βάζουμε εναλλάξ μακαρόνια με κιμά μέσα στην φόρμα.
  • Τέλος καλύπτουμε πάλι με φύλλα που τα κόβουμε λίγο γύρω γύρω και σκεπάζουμε καλά, αυτά που εξέχουν τα βάζουμε μέσα.
  • Λαδώνουμε, χαράσσουμε από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά έως 1 ώρα.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά περίπου και στη συνέχεια κόβουμε.

athensmagazine.gr

Δες επίσης

Atelier Papaioannou: Μια ιστορία για την παραδοσιακή ψαροφαγία

Ένας νέος γαστρονομικός προορισμός άνοιξε χθες για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κέντρο της ...