Σάββατο, 22 Μαρτίου 2025
trikaladay.gr / Διατροφή / Τραγανός Μπακαλιάρος με Χρυσαφένιο Κουρκούτι και Αφράτη Σκορδαλιά

Τραγανός Μπακαλιάρος με Χρυσαφένιο Κουρκούτι και Αφράτη Σκορδαλιά

Αν θέλετε έναν μπακαλιάρο που να είναι εξωτερικά απόλυτα τραγανός και να διατηρεί τη νοστιμιά του χωρίς να πανιάζει, τότε αυτή η συνταγή είναι για εσάς! Το μυστικό για το τέλειο κουρκούτι βρίσκεται στον κουρκούμα, που όχι μόνο δίνει υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα, αλλά βοηθά και στη δημιουργία μιας τραγανής και ανάλαφρης κρούστας .
Επιπλέον, για να διατηρηθεί η κρούστα αναλλοίωτη, ο μπακαλιάρος δεν στραγγίζεται σε τοποθετημένο χαρτί , βρίσκεται σε σχάρα, ώστε να παραμείνει τραγανός μέχρι την τελευταία μπουκιά . Συνδυάστε τον με μια βελούδινη σκορδαλιά , και έχετε το απόλυτο ελληνικό πιάτο!
Για το Μπακαλιάρο
  • 1 κιλό μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος (χωρίς πέτσα και κόκκαλο)
  • αλεύρι γ.ο.χ
Για το κουρκούτι
  • 660 μλ σόδα που πίνουμε (2 κουτάκια)
  • 100 γρ. κορν φλάουρ (3/4 της κούπας)
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ (3 κούπες)
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντετρ
Για τη Σκορδαλιά
  • 700 γρ. πατάτες (3-4 πατάτες)
  • 4 σκελίδες σκόρδου
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. λευκό ξίδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. νερό που βράζουν οι πατάτες
Για το τηγάνισμα
  • Ηλιέλαιο
Εκτέλεση
  1. Κόβουμε και βράζουμε τις πατάτες για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Σε πολυκόφτη, βάζουμε σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι, λευκό ξίδι, νερό που βράζουν οι πατάτες και πολτοποιούμε.
  3. Ρίχνουμε τις καυτές πατάτες σε ένα μπολ, τις πολτοποιούμε και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα σκόρδου μέχρι να ένα αφράτο αποτέλεσμα.
  4. Κόβουμε σε ισόπαχες φέτες τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο.
  5. Για το κουρκούτι, ρίχνουμε σε μια μπολ σόδα που πίνουμε, αλεύρι, κορνφλάουρ, κουρκουμά, αλάτι και μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Πανάρουμε τον μπακαλιάρο πρώτα σε αλεύρι, μετά στο κουρκούτι και τον τηγανίζουμε αμέσως σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  7. Στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο πάνω σε σχάρα για να μην παγώσει.
  8. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Δες επίσης

Μεσογειακή Σαλάτα δροσερή και θρεπτική!!

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε : 180 γρ. ψιλές φακές 100 γρ. μπρόκολο 1 μικρό ...