Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας καθιερώθηκε επίσημα το 2007 και μέχρι το 2013 εορταζόταν στις 12 Σεπτεμβρίου ώστε να συμπίπτει με τα γενέθλια του ιδρυτή της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Δρ Τσαρλς Γκοντόν. Τον Σεπτέμβριο του 2012, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας, η ημερομηνία μετατέθηκε στις 20 Μαρτίου. Η νέα ημερομηνία επιλέχθηκε ώστε να αντανακλά τα παρακάτω:
– Ένας ηλικιωμένος πρέπει να έχει συνολικά 20 φυσικά δόντια μέχρι το τέλος της ζωής του για να θεωρείται υγιής.
– Ένα παιδί πρέπει να έχει 20 νεογιλά δόντια.
– Οι υγιείς ενήλικες πρέπει να έχουν συνολικά 32 δόντια και 0 τρύπες στα δόντια τους (3/20, σύμφωνα με το σύστημα αναγραφής της ημερομηνίας στις ΗΠΑ).
«Κάνε Ααα!»
Με αυτό το σύνθημα η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) εγκαινιάζει μια στρατηγική καμπάνιας τριετούς διάρκειας. Η φράση αυτή επελέγη διότι έχει απήχηση διεθνώς και είναι συνώνυμη της υγείας. Είναι η πιο συνηθισμένη, καθημερινή έκφραση χρησιμοποιούμενη από γιατρούς και οδοντιάτρους κατά τον τακτικό έλεγχο και τονίζει το γεγονός ότι το στόμα αποτελεί καθρέφτη της γενικής υγείας. Είναι όμως και η φράση που χρησιμοποιείται για να εκδηλώσει τον φόβο στη θέα της βελόνας. Γι’αυτό ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Τρικάλων αποφάσισε ,ακριβώς στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, να διοργανώσει τη Δευτέρα 19/03 εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του ΓΝ Τρικάλων με σκοπό τα ίδια τα μέλη του να δείξουν στην κοινωνία ότι η ένεση, όταν χρησιμοποιείται από ειδικούς και για ιατρικούς σκοπούς, είναι ευλογία και προσφορά.
Επιπλέον ο ΟΣΤ θέλει να υπενθυμίσει σε όλους την τεράστια σημασία της πρόληψης, που από την αρχαιότητα και με κύριο υποστηρικτή τον Ιπποκράτη, κατέχει εξέχουσα θέση στην Ιατρική επιστήμη. Ειδικά, η πρόληψη προς διατήρηση της στοματικής μας υγείας, επιτυγχάνεται με πέντε ουσιαστικά βήματα, που πρέπει να εμπεδώσει ο καθένας από εμάς:
1.Βουρτσίζω τα δόντια τουλάχιστον πρωί- βράδυ (ιδανικά μετά από κάθε γεύμα)
2.Υιοθετώ υγιεινές διατροφικές συνήθειες
3. Κόβω το κάπνισμα
4. Αυτοεξετάζομαι τακτικά στο στόμα
5. Επισκέπτομαι τακτικά τον οδοντίατρο (ιδανικά δύο φορές το χρόνο)
Η τήρηση αυτών των κανόνων αποτελεί βασικό πυλώνα διατήρησης της συνολικής σωματικής και ψυχικής υγείας δεδομένου ότι πλήθος ασθενειών εκδηλώνονται στην στοματική κοιλότητα, με πολλές από αυτές να εμφανίζονται εκεί ως πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη ή θα προσβάλλει άλλα όργανα ή συστήματα. Ταυτόχρονα τα μικρόβια που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα μπορούν υπό συνθήκες να μεταναστεύσουν, μέσω της αιματικής κυκλοφορίας, και να προσβάλλουν άλλα ζωτικά όργανα όπως η καρδιά ή οι νεφροί . Και βέβαια η έλλειψη δοντιών επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος ενώ ένα αντιαισθητικό χαμόγελο μπορεί να αποτελεί αιτία κοινωνικής ανασφάλειας, να ενισχύει αντικοινωνικές συμπεριφορές και να οδηγεί ακόμη και σε κατάθλιψη.