ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Τσουρλής (με καταγωγή από την Θεόπετρα και την Διάβα) είναι ο νέος ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας και θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Μαρτίου.
Ο π. Βασίλειος υπηρετούσε μέχρι τώρα επί πεντέμισι έτη στην προϊσταμενία του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, καθώς επίσης ήταν και Αρχιερατικός στη Νοτιοανατολική Περιφέρεια της Μητρόπολης Ατλάντας.
Είναι εκ των λογίων κληρικών με θεολογικές μεταπτυχιακές σπουδές, έγγαμος με την πρεσβυτέρα Μαρία και πατέρας δύο παιδιών.
Στην πρώτη του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» ο π. Βασίλειος είπε «κατ’ αρχήν θα επιθυμούσα να διευκρινίσω ότι θα αρχίσω καθήκοντα στον Αγιο Δημήτριο στην Αστόρια την 1η Μαρτίου, αλλά θα πηγαίνω δύο ημέρες την εβδομάδα για να μπορώ να βλέπω την ενορία, η οποία αν δεν απατώμαι είναι από τις μεγαλύτερες ενορίες της Αμερικής».
Είπε πως «κατ’ αρχήν να ευχαριστήσουμε τον Πανάγαθο Θεό που μας κράτησε υγιείς μέσα στην πανδημία, να ευχαριστήσω τον Αρχιεπίσκοπό μας κ. Ελπιδοφόρο που με επέλεξε γι’ αυτήν την τιμητική θέση γιατί είναι τιμή να υπηρετεί κάποιος σ’ αυτήν ιστορική ενορία και παράλληλα και μεγάλη ευθύνη τόσο πνευματική, όσο και προσωπική. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Αγιο Ατλάντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αλέξιο, ο οποίος με την πνευματικότητά του και με την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος με έφερε στην Αμερική. Εγώ δεν ήξερα κανέναν στην Αμερική, δεν είχα κανέναν εδώ στους ιερατικούς κύκλους. Ηλθε στο Βόλο, έτυχε να με επισκεφθεί στο Προσκύνημα που ήμουν και εκεί αμέσως μου είπε ‘π. Βασίλειε θα έλθεις μαζί μου στην Αμερική’. Διακονώ τη Μητρόπολη Ατλάντας κάτω από το ωμοφόριο του Αγίου Ατλάντας, μου έχει συμπεριφερθεί σαν πατέρας και πραγματικά ήταν τιμή για μένα που την Κυριακή άλλαξε όλο το πρόγραμμά του για να έλθει εδώ και να ενημερώσει ο ίδιος προσωπικά το Διοικητικό Συμβούλιο της ενορίας αλλά και τους ενορίτες στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. Στην Αγία Τριάδα από τα εντεκάμισι που είμαι στην Αμερική».
Στην ερώτηση αν έχει κάποιες σκέψεις για την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου και το Σχολείο που επίκειται να αναλάβει από την 1η Μαρτίου, ο π. Βασίλειος είπε, πως «για να σας μιλήσω ειλικρινά δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, επιφανειακά γνωρίζω κάποια πράγματα, μία συνάντηση που είχα με το Διοικητικό Συμβούλιο και τους ιερείς». Τόνισε πως «αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι πηγαίνω εκεί με πολλή αγάπη, με διάθεση και θέλω πραγματικά να επισκεφθώ το κάθε σπίτι, τον κάθε χώρο εργασίας όπου υπάρχουν Ελληνες, Ελληνοαμερικανοί και Ορθόδοξοι, όλα τα σωματεία, όλους τους συλλόγους και θέλω να εργασθώ για το καλό όλων. Πιστεύω κ. Καλμούκο πως αν εργασθώ μόνο για το καλό της ενορίας δεν θα είμαι καλός ιερέας, πρέπει να εργασθώ σ’ αυτή την ιστορική και κεντρική ενορία για το καλό όλης της Ομογένειας. Θέλω πραγματικά να έχω μία ωραία συνεργασία και από μέρους μου θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν να βοηθήσω προς την καλυτέρευση και στη συνεργασία των πάντων».
Μιλώντας για το Σχολείο, ο π. Βασίλειος είπε πως «το Σχολείο είναι και θα είναι το πρώτο μέσα στη λίστα των εργασιών μου την οποία θα έχω. Θέλω να σας πω ότι έχω πάρει και την ευλογία από τον Αρχιεπίσκοπο μιας και φέτος το καλοκαίρι πρώτα ο Θεός θα έχω και το διδακτορικό μου στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα διδάσκω Θρησκευτικά μέσα το Σχολείο. Προτεραιότητά μου θα είναι το Σχολείο και ως εκπαιδευτικός στην ανώτατη εκπαίδευση θα ήθελα να δούμε το Σχολείο αυτό να ανθεί και πάλι, αλλά σ’ αυτό θα χρειαστεί η βοήθεια όλων».
Αναφορικά με την οικογένειά του είπε, πως «είμαι έγγαμος, την πρεσβυτέρα μου την λένε Μαρία, στο επάγγελμά της είναι βοηθός γιατρού, μεγάλωσε στη Γερμανία όπου κι εκεί παντρευθήκαμε. Εχουμε δύο παιδιά, ο γιος μας ο Κωνσταντίνος είναι σχεδόν 18 ετών και η κόρη μας η Ελένη η οποία είναι δεκάμισι ετών. Εγώ είμαι γέννημα και θρέμμα Γερμανίας. Κατάγομαι από ιερατική οικογένεια, ο πατέρας μου είναι ιερέας και σήμερα είναι συνταξιούχος και έχει υπηρετήσει στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στη Μεγάλη Βρετανία, ο αδελφός μου είναι ιερέας και αυτή τη στιγμή είναι ο προϊστάμενος του ιερού ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου στη Νυρεμβέργη, σ’ αυτή την πόλη γεννηθήκαμε και δύο και βαφτισθήκαμε σ’ αυτή την εκκλησία».
Το πρώτο πτυχίο του π. Βασιλείου είναι στον τομέα του Προγραμματισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, το δεύτερο πτυχίο είναι Θεολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει μεταπτυχιακό και τώρα τελειώνει τη διδακτορική του διατριβή στον κλάδο της Πατερικής Θεολογίας και της Ερμηνείας της Γραφής. Εχει συμμετάσχει σε δύο Θεολογικά συνέδρια στη Θεσσαλονίκη κι έχει διδάξει μαθήματα στο Πανεπιστήμιό υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του καθηγητή του κ. Χρήστου Αραμπατζή.
Ο π. Βασίλειος είπε επίσης ότι « θα είμαι στη διάθεση όλων των ανθρώπων είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, το κινητό μου τηλέφωνο δεν κλείνει ποτέ και είναι στη διάθεση όλων, θα είμαι σαν πατέρας για όλους. Κοιτάζω το ίδιο όλους τους ανθρώπους, δεν χωρίζω κανένα άνθρωπο και μεταβαίνω στον Αγιο Δημήτριο για υπηρετήσω την Ομογένεια, την Ορθοδοξία».
Του Θεοδώρου Καλμούκου/fosfanariou.gr