Ο Μιχαήλ Κατσατουριάν, ετών 57,φέρεται να ασκούσε πάνω στις τρεις κόρες του σωματική και ψυχολογική βία για χρόνια. Στις 27 Ιουλίου του περασμένου έτους θα γινόταν για τελευταία φορά. Τις φώναξε στο υπνοδωμάτιό τους, τις κακοποίησε γιατί δεν είχαν καθαρίσει καλά το σπρέι και τις ψέκασε με σπρέι πιπεριού. Μετά από ώρες βρέθηκε νεκρές από τις ίδιες. Την ώρα που κοιμόταν, εκείνες μπήκαν στο δωμάτιό του, τον μαχαίρωσαν, τον χτύπησαν με σφυρί και τον ψέκασαν με το ίδιο σπρέι πιπεριού που χρησιμοποίησε στα πρόσωπά τους. Είχε 30 πληγές από μαχαίρι. Οι ίδιες κάλεσαν την αστυνομία και συνελήφθησαν την ίδια στιγμή.
Οι αρχές, όμως, σύντομα, αποκάλυψαν μια μακρά ιστορία βίας. Η ζωή τους κινδύνευε ανά πάσα στιγμή καθώς ήταν πολύ βίαιος και τα ξεσπάσματά του απρόβλεπτα.
Όμως, παρά το γεγονός, ότι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδηλώνουν στη χώρα με αίτημά τους να μην φυλακιστούν, επειδή είναι θύματα και όχι δολοφόνοι, δεν υπάρχουν νόμοι για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νομικές αλλαγές που εισήχθησαν το 2017, ο δράστης που χτυπά ένα μέλος της οικογένειας, αλλά όχι αρκετά άσχημα για να τα στείλει σε νοσοκομείο, θα αντιμετωπίσει μόνο πρόστιμο ή μέχρι δύο εβδομάδες υπό κράτηση.
Επίσης, αν και η μητέρα τους είχε αναφέρει περιστατικά στην αστυνομία, ενώ οι γείτονές τους αναφέρουν ότι τον φοβόντουσαν, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για την ενοχή του. Εκείνος είχε διώξει τη γυναίκα του από το σπίτι από το 2015. Η αστυνομία δεν ενήργησε ποτέ, σε καμιά έκκλησή τους για βοήθεια
Οι τρεις αδελφές δεν είναι πλέον υπό κράτηση, αλλά βρίσκονται υπό κατ′ οίκον περιορισμό και δεν μπορούν να μιλούν στους δημοσιογράφους ούτε σε πολίτες. Οι εισαγγελείς επιμένουν ότι ο θάνατος του Κατσατουριάν ήταν προσχεδιασμένη δολοφονία με κίνητρο την εκδίκηση. Οι αδελφές, αν κριθούν ένοχες κάτω από αυτή την κατηγορία, αντιμετωπίζουν έως και 20 χρόνια στη φυλακή.
Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των γυναικών που υποφέρουν από ενδοοικογενειακή βία στη Ρωσία, μόνο εκτιμήσεις, αλλά σύμφωνα με τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτιμάται πως η βία παρουσιάζεται σε μία στις τέσσερις οικογένειες.