Για πρώτη φορά φαίνεται ότι τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.
Οι χώρες που πλήρωσαν πολύ ακριβά τον COVID19 είναι, κυρίως, οι νότιες χώρες της Ευρώπης, μέχρι στιγμής.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τραγική θέση τους, μετά το αναπάντεχο χτύπημα, ζητούν να καθιερωθεί το Ευρωομόλογο του κορονοϊού.
Οι 27 αρχηγοί κρατών της Ε.Ε. διαφώνησαν, με πρωταγωνιστές την Γερμανίδα καγκελάριο, τον καγκελάριο της Αυστρίας και τον Ολλανδό πρωθυπουργό.
Η αντιπαράθεση ήταν απρόσμενη αλλά και έντονη.
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau«κράζει»» την Μέρκελ γι’ αυτήν την στάση γράφοντας «Μία ένωση που εγκαταλείπει τα μέλη της σε ώρα ανάγκης, δεν αξίζει να ονομάζεται έτσι».
Γεγονός είναι πως το χρηματοπιστωτικό αυτό μέσο θα αποτελούσε και ένα μήνυμα αλληλεγγύης της Ε.Ε., μέσα σε μια πρωτοφανή περίοδο με πανδημία.
«Η αντίθεση της Γερμανίας μπορεί να γίνει και ένα μοιραίο λάθος» γράφει άλλη γερμανική εφημερίδα.
Σκληρές οικονομικές πολιτικές, που εφαρμόστηκαν από την Ε.Ε. σε βάρος μελών της το 2010, δεν μπορούν να γίνουν και το 2020. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά.
Στην χρονική στιγμή, που διανύουμε, είναι αδιανόητο χώρες της Ε.Ε. να αρνούνται να αναλάβουν σωτήρια οικονομικά μέτρα, για τις σοβαρά πληττώμενες χώρες του Νότου.
Η δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, προέδρου της Ε.Ε. ότι «όταν η Ευρώπη έπρεπε να είναι παρούσα, για να βοηθά η μία χώρα την άλλη, πάρα πολλές αρχικά σκέφθηκαν μόνον τον εαυτό τους», τα λέγει όλα.
Το μήνυμα αυτό φαίνεται πως μερικοί ισχυροί της Ε.Ε. δεν το έλαβαν και κράτησαν αρνητική θέση πρόσφατα.
Ας ελπίσουμε πως η προσεχής σύνοδος κορυφής θα είναι πετυχημένη. Διαφορετικά θα δούμε να μην έχουν απομείνει πολλά από το «Ευρωπαϊκό εγχείρημα».
Μετά την κρίση του κορονοϊού, η οικονομική κρίση είναι δεδομένη.
Για να αποφευχθεί η πλήρης οικονομική κατάρρευση απαιτούνται τεράστια οικονομικά εργαλεία διάσωσης.
Γι’ αυτό, εννέα χώρες του Νότου ζήτησαν να χρηματοδοτηθούν από ένα ιδιαίτερο κοινοτικό ταμείο, με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Ζήτησαν το ευρωομόλογο του κορονοϊού.
Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι ΠΑΡΟΥΣΑ σ’ αυτήν την κρίση, με την οικονομική βοήθεια.
Η δήλωση της Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη ότι «Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση μαζί» αφήνει, ενδεχομένως, ένα μισάνοιχτο παράθυρο συμβιβασμού των δύο πλευρών.
Η διαμάχη, για το ομόλογο του κορονοϊού, έφερε, ίσως για πρώτη φορά, τόση ένταση στους κόλπους της Ε.Ε. και η επιμονή των … Νοτίων για «κοινά χρέη» ήταν πρωτοφανής.
Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε και έμπρακτα οι Βόρειοι πρέπει να βοηθήσουν τους Νότιους.
Μία Κοινότητα, που εγκαταλείπει τα μέλη της δεν πρέπει και δεν αξίζει να … ΥΠΑΡΧΕΙ …!
Ή όλοι μαζί ή ο καθένας χωριστά.
Τρίζουν τα θεμέλια της Ε.Ε.
Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D.