Αν και όλοι συζητούν για το ύψος των λογαριασμών ρεύματος του Σεπτεμβρίου που αποστέλλονται αυτό τον μήνα, πανικό σε νοικοκυριά και κυβέρνηση προκαλεί η συνειδητοποίηση ότι κάθε ένας από τους επόμενους μήνες θα είναι και χειρότερος.
Η διπλή ενεργειακή κρίση σε φυσικό αέριο και ρεύμα εντείνεται κάθε μήνα και κάθε απόπειρα ελάφρυνσης ή επιδότησης χάνεται στη μαύρη τρύπα των αυξήσεων.
Μεγαλύτερες οι αυξήσεις τον Νοέμβριο
Οι αυξήσεις ρεύματος θα είναι ακόμα μεγαλύτερες τον Νοέμβριο όταν οι καταναλωτές θα πάρουν τους λογαριασμούς με τις ρήτρες του Οκτωβρίου, αφού τον Οκτώβριο οι τιμές του αερίου και οι τιμές χονδρεμπορικής στο ρεύμα κινούνται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.
Οπως υπολογίζεται από την αγορά, αν σήμερα για ένα νοικοκυριό με τετραμηνιαία κατανάλωση 1,5 MWh μόνο η ρήτρα χονδρεμπορικής ανέρχεται στα 126 ευρώ και το συνολικό ύψος του λογαριασμού (χωρίς την επιδότηση) ανέρχεται στα 240 ευρώ (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις), ήδη μιλάμε για μια αύξηση 45% από τις αρχές του έτους, όταν ήταν στα επίπεδα των 165 ευρώ.
Και είναι άγνωστο πού μπορεί να φτάσει αύριο… και αν σήμερα ο μισός λογαριασμός είναι η ρήτρα, αύριο είναι το μεγαλύτερο μέρος του. Σημειώνεται, δε, ότι η όποια έκπτωση ανακοινώνουν οι εταιρείες (π.χ. του 30% της ΔΕΗ) δεν αφορά τη ρήτρα, που προστίθεται ολόκληρη, αλλά τις τιμές καταλόγου επηρεάζοντας όλο και λιγότερο το τελικό αποτέλεσμα.
Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τρίτη 12/10/2021 διαμορφώνεται στα 205,08 ευρώ/MWh, με την υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου να διαμορφώνεται στα 290,62 ευρώ/MWh στις 8 το απόγευμα, ενώ το χαμηλό του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 115,49 ευρώ/MWh στις 4 το πρωί.
Πολλοί εκτιμούν ότι οι τιμές χονδρικής στο ρεύμα θα εκτοξευτούν στα 350 ευρώ, κατά 70% πάνω από τα σημερινά ιστορικά των 205 ευρώ και 300% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, τον Σεπτέμβριο ανήλθε στα 134,73 ευρώ/MWh, από 121,72 ευρώ/MWh τον Αύγουστο, 101,86 ευρώ/MWh τον Ιούλιο και 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.
Επιδοτήσεις και μειώσεις στη μαύρη τρύπα των αυξήσεων
Η αυξημένη επιδότηση των 18 ευρώ τον μήνα δεν μπορεί να καλύψει παρά μόνον εν μέρει τις αυξήσεις του ρεύματος και γίνεται πλέον συνείδηση σε όλους ότι όσο κι αν αυξάνεται η επιδότηση, το μέγεθος των αυξήσεων δεν μπορεί να το φτάσει.
Αντίστοιχα και στο φυσικό αέριο, η μείωση 15% που ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ δεν θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή… στον καταναλωτή. Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε νέο ρεκόρ στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου που ξεπέρασε τα 150 ευρώ/MWh, όταν μόλις τον περασμένο Ιανουάριο βρισκόταν στα επίπεδα των 17 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς, όπως προαναφέρθηκε, οι υψηλές τιμές δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Δεν λείπουν μάλιστα και οι περισσότερο απαισιόδοξες προβλέψεις όπως αυτή της Citi, η οποία μιλά για επέκταση της ενεργειακής κρίσης σε όλη τη διάρκεια του 2022.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ