Συγκεντρωτική παρουσίαση στοιχείων για κόκκινα δάνεια για πρώτη φορά από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανά κατηγορία δανείων , με στόχους για όλο το τραπεζικό σύστημα, αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας
Λίλυ Σπυροπούλου
Για πρώτη φορά, σήμερα, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος μια συγκεντρωτική ανάλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για όλο το πιστωτικό σύστημα της χώρας καθώς και των στόχων που έχουν τεθεί.
Τα στοιχεία θα είναι συγκεντρωτικά και όχι ανά τράπεζα, θα αφορούν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, την Τράπεζα Αττικής και τις συνεταιριστικές και θα είναι μία πρώτη γεύση της κατάστασης ως έχει, το τελευταίο τρίμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα που θα παρουσιάσει θα βασίζεται στην πορεία των στόχων των επισφαλών δανείων (NPLs) των τραπεζών που ούτως ή άλλως αποστέλλουν σε τριμηνιαία βάση στην Τράπεζα της Ελλάδος, για λόγους εποπτείας.
Τα στοιχεία θα έχουν σημείο αναφοράς την 1η Σεπτεμβρίου, δεδομένου πως φθάνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος περίπου 40 μέρες μετά την καταγραφή τους από τις τράπεζες. Σε αυτήν την ανάλυση θα υπάρχουν συνολικά στοιχεία, ανά χαρτοφυλάκιο και κατηγορία δανείων, τα οποία θα σχετίζονται με τους τριμηνιαίους στόχους των τραπεζών.
Σύμφωνα με τις μεγάλες τράπεζες, η ενεργός διαχείριση στο κομμάτι των επισφαλών δανείων που ήδη αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, αναμένεται να κορυφωθεί τη διετία 2018-2019 και να φθάσει κατά μέσο όρο στο 50% του κόκκινου χαρτοφυλακίου τους.
Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα αποτελέσουν οι νεοσύστατες εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Ήδη έχουν καταθέσει αίτηση στην τράπεζα της Ελλάδος περίπου 5 εταιρίες, και όσες από αυτές πληρούν τα προσόντα αναμένεται να λάβουν την έγκριση για την άδεια λειτουργίας τους, πριν το τέλος του χρόνου.
Ήδη, από μέρα σε μέρα αναμένεται η κοινοποίηση της άδειας της Αktua, η οποία θα επικεντρωθεί σε χαρτοφυλάκια ιδιωτών. Πληροφορίες θέλουν επίσης τις εταιρίες KKR, Alvarez & Marsal, να λαμβάνουν τη σκυτάλη της άδειας. Ενδιαφέρον και αίτηση έχουν υποβάλλει επίσης η Eurobank αλλά , σύμφωνα με άτυπες πληροφορίες και οι Mellon Technologies και η Qualco.
H λειτουργία των εξειδικευμένων εταιριών αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων των τραπεζών για τη μείωση των καθυστερούμενων δανείων και θα κινητοποιήσει γενικότερα την αγορά.
Όπως φάνηκε και στα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών ( σήμερα το απόγευμα ανακοινώνονται της Alpha Bank), η πορεία μείωσης των επισφαλειών (NPLs) διαμορφώθηκε ως εξής το τρίτο τρίμηνο:
Στην Εθνική Τράπεζα, το ποσοστό επισφαλειών στο σύνολο του δανειακού της χαρτοφυλακίου ανήλθε σε 34,1% από 33,35% το δεύτερο τρίμηνο
Στην Eurobank, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε 34,8% έναντι 34,7% το δεύτερο τρίμηνο και
Στην Τράπεζα Πειραιώς, το ποσοστό επισφαλειών διαμορφώθηκε σε 38,8% το τρίτο τρίμηνο έναντι 39,2% το αμέσως προηγούμενο.
Tα ανωτέρω ποσοστά αφορούν NPLs, δηλαδή δάνεια που είναι σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες.
Αν ληφθούν υπόψιν και τα NPEs, τα ανοίγματα, που συμπεριλαμβάνουν και δάνεια που έχουν μεν ρυθμισθεί και δεν έχουν συμπληρώσει 12 μήνες ομαλούς αποπληρωμής ή όσα τείνουν να καταστούν επισφαλή και δεν εξυπηρετούνται για διάστημα από 30 – 90 μέρες, τότε τα ποσοστά ανά τράπεζα διαμορφώνονται ως εξής:
Στην Εθνική ποσοστό 46,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου
Στην Eurobank ποσοστό 34,8% και
Στην Πειραιώς, ποσοστό 38,8% για το τρίτο τρίμηνο του έτους.