Την ώρα που η μεταδοτικότερη μετάλλαξη του κορονοϊού Όμικρον συνεχίζει την προέλασή της ανά τον πλανήτη με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και με την Δέλτα να δείχνει ανησυχητικά σημάδια αντοχής, οδηγώντας σε αυξημένες διασωληνώσεις και θανάτους, έρχεται μία δυσοίωνη πρόβλεψη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), το οποίο κάνει λόγο για κίνδυνο δίδυμης πανδημίας, γρίπης και κορονοϊού (twindemic).
Ήδη η φαρμακευτική Moderna δήλωσε έτοιμη για να έχει έτοιμο ένα σκεύασμα που θα αντιμετωπίζει και τους δύο ιούς μέχρι το φθινόπωρο του 2023. «Στόχος μας είναι να έχουμε ένα και μόνο ενισχυτικό εμβόλιο, ώστε να μην έχουμε ζήτημα ανυπακοής από ανθρώπους που δεν θέλουν να κάνουν τρία εμβόλια κάθε χειμώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Moderna, Στεφά Μπανσέλ.
Ανησυχία για Twindemic
Από τα μέσα Δεκεμβρίου, οι ιοί της γρίπης κυκλοφορούν στην Ευρώπη με ρυθμό υψηλότερο του αναμενόμενου, ανέφερε ο ECDC και πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης στις ΜΕΘ ανά την Ευρώπη αυξήθηκε σταθερά και έφτασε στις 43 την τελευταία εβδομάδα του έτους.
Ο αριθμός αυτός είναι πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα (τα εβδομαδιαία κρούσματα γρίπης σε ΜΕΘ είχαν ξεπεράσει για παράδειγμα τα 400 την ίδια περίοδο το 2018), αλλά είναι μεγάλη η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν υπήρξε μόνο ένα κρούσμα γρίπης σε ΜΕΘ σε όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Η επιστροφή του ιού ίσως είναι η αρχή μιας ασυνήθιστα μακράς περιόδου γρίπης που δυνητικά θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι, δήλωσε στο Reuters ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του ECDC για τη γρίπη Pasi Penttinen.
Ο ίδιος σχολίασες ότι η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων την άνοιξη θα μπορούσε να παρατείνειτην μετάδοση της γρίπης πέρα από το κανονικό τέλος της ευρωπαϊκής περιόδου τον Μάιο. Μια «δίδυμη πανδημία» θα μπορούσε να ασκήσει υπερβολική πίεση στα ήδη καταπονημένα συστήματα υγείας, ανέφερε το ECDC στην έκθεσή του.
Φάουτσι: Δεν ξέρουμε αν η Όμικρον θα φέρει το τέλος της πανδημίας
Από την άλλη πλευρά ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Άντονι Φάουτσι βάζει φρένο στα υπεραισιόδοξα σενάριο όσων μιλούν για τέλος της πανδημίας μέσα στους επόμενος μήνες. «Είναι ανοιχτό το ερώτημα εάν η μετάλλαξη Όμικρον θα αποτελέσει το “φυσικό εμβόλιο” που ελπίζουν όλοι, καθώς έχουμε τεράστια ποικιλία σε νέες μεταλλάξεις», επεσήμανε.
Μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα για θανάτους και διασωληνωμένος
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα πραγματικά νέα κρούσματα υπολογίζεται ότι είναι περίπου διπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται καθημερινά και αυτό γιατί όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «εν πολύς τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή και στα νεαρά άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, η μετάλλαξη Όμικρον διαδράμει με πολύ ήπια έως και καθόλου συμπτώματα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κυμανθούμε μεταξύ 28.000 και 35.000 κρουσμάτων σήμερα Τρίτη».
Την ίδια ώρα η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται και σύμφωνα με τις προβλέψεις των εδικών οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19, θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα 24ωρα. Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα 18 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 672 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ενώ σοκ προκάλεσε ο αριθμός των νεκρών που ανήλθαν σε 101.
Κιουμής στο OPEN: «Χάσαμε ανθρώπους άδικα – Υπερβολικός ο αριθμός των θανάτων»
Την ίδια ώρα επανέρχεται στη συζήτηση το ζήμτα των πολλών θανάτων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από κορονοϊό, σε σχέση με τα συνολικά κρούσματα. «Υπερβολικό» χαρακτήρισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ιωάννης Κιουμής τον αριθμό των θανάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από την πανδημία του κορονοϊού συγκριτικά με τα συνολικά κρούσματα και λαμβάνοντας υπόψει τους αντίστοιχους αριθμούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του OPEN, Ώρα Ελλάδος, «αυτό γεννά πολλά ερωτήματα και κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί με εκείνους που έχουν την ευθύνη της λήψης αποφάσεων». Επιπλέον, ο κ. Κιουμής σημείωσε πως κατά τη γνώμη του υπάρχουν άνθρωποι που χάθηκαν άδικα από επιπλοκές της νόσου.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχολίασε ότι «για να μιλήσει κανείς για εγκληματική διαχείριση ή για ευθύνες οφείλει να ιχνηλατήσει την συμπεριφορά της κυβέρνησης στο ΕΣΥ από την ώρα που το παρέλαβε και από την ώρα που ξέσπασε το κύμα της πανδημίας.
Προς χαλάρωση τα μέτρα από την άλλη εβδομάδα
Σε κάθε περίπτωση, συνεδριάζουν την Τετάρτη οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και να αποφανθούν εάν θα πρέπει να χαλαρώσουν ή όχι τα μέτρα κατά του κορονοϊού τα οποία ισχύουν μέχρι και την Κυριακή.
Όπως έγραψε το πρωί της Τρίτης η Δήμητρα Ευθυμιάδου, πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι οι ειδικοί της επιτροπής είναι μοιρασμένοι σχετικά με το αν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων από τις 24 Ιανουαρίου. Μέλη της επιτροπής μεταφέρουν στο ethnos.gr, ιδανικά θα ήταν να διατηρηθούν όλα τα μέτρα για άλλη μία εβδομάδα ώστε πράγματι να αποτυπωθεί σε όλη τη χώρα μία εικόνα αποκλιμάκωσης.
Ωστόσο, το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, ατύπως περιλαμβάνει την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα από το 10% που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 20%, πιθανώς και παραπάνω. Γι αυτό και οι επιστήμονες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως ώστε τουλάχιστον στην εστίαση να μπορεί να υπάρξει μουσική, με τους ειδικούς όμως να προβληματίζονται για το αν αυτό θα φέρει και το άνοιγμα των μεγάλων κέντρων διασκέδασης.
ethnos