Ψάχνετε μια συνταγή, η οποία πριν από το κυρίως γεύμα θα τρελάνει τους οικείους σας; Αυτή είναι η τυρόπιτα, η οποία θα αφήσει… κάγκελο άπαντες, ακόμη και την πεθερά σας, με το μυστικό να βρίσκεται στο φύλλο.
Υλικά
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
- 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
- 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- πιπέρι
- 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα
- 600 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
- Για την τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα, βάλτε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκ και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Αλλοίφουμε λάδι στο ταψί
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα.
- Ρίχνουμε το γάλα και το λάδι. Τα χτυπάμε λίγο, αλατοπιπερώνουμε και θρυμματίζουμε τα τυριά.
- Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
- Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
- Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
- Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.
Extra Tip: Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.
athensmagazine.gr