Φανταστική χειροποίητη στριφτόπιτα με φέτα, μέλι και σουσάμι από τον Πέτρο Συρίγο. Μια διαφορετική εκδοχή της αγαπημένης μας τυρόπιτας.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι
- 220 γρ. νερό
- 50 γρ. ξύδι
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. αλάτι
- Αλεύρι (για το άνοιγμα της ζύμης)
- Στριφτή τυρόπιτα- Για την γέμιση:
- 1 πράσσο μεγάλο ψιλοκομμένο
- 400 γρ. κατσικίσιο τυρί (σκληρό)
- 400 γρ. ανθότυρο
- 1 μικρό ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Μέλι
- Σουσάμι
- Μαυροσούσαμο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μας, ώστε να ποτήσει το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το ξύδι και το νερό, ενώ παράλληλα ζυμώνουμε.
- Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια. Καλύπτουμε καλά την ζύμη μας με μια πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε για τουλάχιστον 45 λεπτά να ξεκουραστεί.
Για την γέμιση:
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ψιλοκομμένο πράσο και το σωτάρουμε για 2 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά, ενώ παράλληλα προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο.
- Στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ τρίβουμε τα τυριά ή τα θρυμματίζουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το αυγό, τον ψιλοκομμένο μάραθο, το πιπέρι και το κρύο σωταρισμένο πράσο.
- Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και τα αφήνουμε στην άκρη, ενώ προετοιμάζουμε το άνοιγμα του φύλλου.
- Σε μια καθαρή επιφάνεια αλευρώνουμε και κόβουμε στα 6 το ζυμάρι μας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά, (λεπτό και όσο γίνεται παραλληλόγραμμο). Αλευρώνουμε σε όλες τις επιφάνειες για να μας βοηθήσει στο άνοιγμα.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε τη ζύμη μας παντού και στο κάτω μέρος της (προς τη πλευρά μας δηλαδή) απλώνουμε στην ευθεία παράλληλα 3 κ.τ.σ από τη γέμιση, την σκεπάζουμε τυλίγοντας το ρολό προς τα μέσα.
- Έπειτα τυλίγουμε σε ρολό σχηματίζοντας σαλιγκάρι. Την άκρη τη βάζουμε προς τα κάτω ώστε να μην ξεκολλήσει.
- Την τοποθετούμαι σε μια λαδόκολλα που έχουμε αλευρώσει από πριν και την βάζουμε στην κατάψυξη πριν το τηγάνισμα ή το ψήσιμο, ώστε να μην ανοίξει το φύλλο μας.
- Αν τις τηγανίσετε θέλουν περίπου 2 λεπτά απο τη κάθε πλευρά ενώ σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά .
- Τέλος, όταν ροδίσει ρίχνετε το μέλι και το σουσάμι.
athensmagazine.gr