Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Τυρόπιτα σκέτο «λουκούμι» από τον Πέτρο Συρίγο με μέλι και σουσάμι

Τυρόπιτα σκέτο «λουκούμι» από τον Πέτρο Συρίγο με μέλι και σουσάμι

Φανταστική χειροποίητη στριφτόπιτα με φέτα, μέλι και σουσάμι από τον Πέτρο Συρίγο. Μια διαφορετική εκδοχή της αγαπημένης μας τυρόπιτας.

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 220 γρ. νερό
  • 50 γρ. ξύδι
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. αλάτι
  • Αλεύρι (για το άνοιγμα της ζύμης)
  • Στριφτή τυρόπιτα- Για την γέμιση:
  • 1 πράσσο μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. κατσικίσιο τυρί (σκληρό)
  • 400 γρ. ανθότυρο
  • 1 μικρό ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μέλι
  • Σουσάμι
  • Μαυροσούσαμο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μας, ώστε να ποτήσει το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε το ξύδι και το νερό, ενώ παράλληλα ζυμώνουμε.
  • Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια. Καλύπτουμε καλά την ζύμη μας με μια πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε για τουλάχιστον 45 λεπτά να ξεκουραστεί.

Για την γέμιση:

  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ψιλοκομμένο πράσο και το σωτάρουμε για 2 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά, ενώ παράλληλα προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο.
  • Στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Σε ένα μπολ τρίβουμε τα τυριά ή τα θρυμματίζουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το αυγό, τον ψιλοκομμένο μάραθο, το πιπέρι και το κρύο σωταρισμένο πράσο.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και τα αφήνουμε στην άκρη, ενώ προετοιμάζουμε το άνοιγμα του φύλλου.
  • Σε μια καθαρή επιφάνεια αλευρώνουμε και κόβουμε στα 6 το ζυμάρι μας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά, (λεπτό και όσο γίνεται παραλληλόγραμμο). Αλευρώνουμε σε όλες τις επιφάνειες για να μας βοηθήσει στο άνοιγμα.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε τη ζύμη μας παντού και στο κάτω μέρος της (προς τη πλευρά μας δηλαδή) απλώνουμε στην ευθεία παράλληλα 3 κ.τ.σ από τη γέμιση, την σκεπάζουμε τυλίγοντας το ρολό προς τα μέσα.
  • Έπειτα τυλίγουμε σε ρολό σχηματίζοντας σαλιγκάρι. Την άκρη τη βάζουμε προς τα κάτω ώστε να μην ξεκολλήσει.
  • Την τοποθετούμαι σε μια λαδόκολλα που έχουμε αλευρώσει από πριν και την βάζουμε στην κατάψυξη πριν το τηγάνισμα ή το ψήσιμο, ώστε να μην ανοίξει το φύλλο μας.
  • Αν τις τηγανίσετε θέλουν περίπου 2 λεπτά απο τη κάθε πλευρά ενώ σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά .
  • Τέλος, όταν ροδίσει ρίχνετε το μέλι και το σουσάμι.

athensmagazine.gr

Δες επίσης

Αυθεντική Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης – Κρέμα που Λιώνει!

Δοκιμάστε την αυθεντική γεύση της Θεσσαλονίκης με αυτή την παραδοσιακή μπουγάτσα!  Τραγανό φύλλο, βελούδινη κρέμα και ...