Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Βασιλιάς Κάρολος: Όλα όσα έγιναν στην ιστορική τελετή της στέψης – Οι συμβολισμοί και το παρασκήνιο

Βασιλιάς Κάρολος: Όλα όσα έγιναν στην ιστορική τελετή της στέψης – Οι συμβολισμοί και το παρασκήνιο

Ο Βασιλιάς Κάρολος και η Βασίλισσα Καμίλα χαιρέτισαν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ, λίγο πριν τα ελικόπτερα και το σμήνος επιδείξεων της RAF περάσουν επάνω από τα ανάκτορα, μετά την ιστορική στέψη του  βασιλικού ζεύγους της Βρετανίας,  σε μια μεγαλειώδη τελετή, γεμάτη συμβολισμούς, η οποία έγινε όμως υπό βροχή.

Το Mall, μπροστά από το Μπάκιγχαμ ήταν μια θάλασσα ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους έτρεξαν για να έρθουν κοντά στο Παλάτι και να δουν από όσο κοντά μπορούσαν τον Κάρολο και την Καμίλα μετά την στέψη τους, την οποία παρακολούθησαν 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην τηλεόραση σε όλο τον κόσμο.

Ο μεγάλος απών στο μπαλκόνι ήταν ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος μετά την τελετή στέψης αποφάσισε να φύγει αμέσως για το Χίθροου και από εκεί να πετάξει στις ΗΠΑ, όπου τον περίμενε η οικογένειά του. Σήμερα, ημέρα στέψης του πατέρα του, ο γιος του Χάρι Αρτσς, γιορτάζει τα τέταρτα γενέθλιά του. Δύο ώρες μετά την τελετή στέψης, ο Χάρι εθεάθη στο Terminal 5 του αεροδρομίου.

Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Βρετανοί αγνόησαν την βροχή και παρατάχθηκαν στους δρόμους από τους οποίους πέρασε η βασιλική πομπή για την στέψη και μετά για την επιστροφή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η χριστιανική τελετή στέψης που έγινε έχει τις ρίζες της τουλάχιστον 1000 χρόνια πίσω.

Η ιστορική δίωρη τελετουργία σημαδεύτηκε από πολλές οδυνηρές στιγμές, όπως το φιλί του πρίγκιπα Ουίλιαμ στον πατέρα του, μετά τον όρκο πίστης. Την ώρα που ο Ουίλιαμ φιλούσε τον πατέρα του, ο αδελφός του κοίταζε από μακριά. Χωρίς την στολή του, ο Χάρι είχε καθίσει όχι δίπλα στον αδερφό του, πρίγκιπα διάδοχο, αλλά δύο σειρές πίσω του, πίσω και από την θεία του Πριγκίπισα Άννα. Και ήταν το βλέμμα του φαρμάκι, κάποιες φορές. Ο Χάρι έχει απαρνηθεί τα βασιλικά του αξιώματα και έχει αποσυρθεί με την οικογένειά του στις ΗΠΑ.

βασιλιάς Κάρολος
Στο Αβαείο του Ουέστμινστερ είχαν συγκεντρωθεί 2300 άτομα για την στέψη του 62ου μονάρχη. Όλοι σηκώθηκαν και υποκλίθηκαν καθώς ο Κάρολο και η σύζυγός του Καμίλ, εγκατέλειψαν το Αβαείο.

Το βασιλικό ζεύγος ήταν χαμογελαστό, βγαίνοντας από την εκκλησία και μπαίνοντας στην χρυσή άμαξα (στο Gold State Coach) που το έσερναν οκτώ άλογα. Η άμαξα πέρασε μπροστά από το πλήθος και τους επτά χιλιάδες στρατιώτες που ήταν παραταγμένοι σε όλο το μήκος της διαδρομής, ενώ πολλοί Βρετανοί περπατούσαν δίπλα στην πομπή, πίσω από τους παραταγμένους φρουρούς.

 

Την ολοκλήρωση της τελετής ακολούθησε η λεγόμενη «Πομπή της Στέψης» όπου το βασιλικό ζεύγος με τη συνοδεία 4.000 στρατιωτικών μετέβη από το Αβαείο του Γουέστμινστερ στα Ανάκτορα, αυτή τη φορά με τη Χρυσή Πολιτειακή ‘Αμαξα. Πρόκειται για μια άμαξα που κατασκευάστηκε το 1762.  Η πριγκίπισσα Άννα ακολούθησε την χρυσή άμαξα έφιππη, με τα άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ενώ ο Διάδοχος του θρόνου Ουίλιαμ με την οικογένειά του, επέβαιναν στη δεύτερη βασιλική άμαξα, ακριβώς πίσω από την χρυσή.

Ήταν η ώρα που χαμογελαστός ο πρίγκιπας Χάρι έφευγε με ένα πολυτελές αυτοκίνητο. Το ίδιο έκανε και ο αδερφός του Καρόλου, Πρίγκιπας Άντριου, ο οποίος όμως δεν μπορούσε να κρύψει την θλίψη του για την αποξένωσή του από την βασιλική οικογένεια.

Ο Κάρολος, ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στέφθηκε Βασιλιάς, προσευχόμενος να αποτελέσει ο ίδιος «ευλογία» σε ανθρώπους «κάθε πίστης και πεποίθησης» και να υπηρετήσει τα εκατομμύρια των υπηκόων του στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο.

Ο Κάρολος έγινε ο 40ος βασιλιάς της Βρετανίας που στέφθηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Η τελετή χρονολογείται από τον Γουλιέλμο τον Πορθητή το 1066, όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, Τζάστιν Γουέλμπι, τοποθέτησε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Γουλιέλμου.

βασιλιάς Κάρολος Καμίλα

Υποδειγματική συμπεριφορά είχε η πριγκίπισσα Σάρλοτ, η οποία κρατούσε από το χέρι τον μικρότερο αδελφό της, ακολουθώντας τους γονείς τους στην είσοδό τους στο Αββαείο για την στέψη του παππού της, βασιλιά Καρόλου.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ στέφθηκε Βασιλιάς – στην ιστορική πρώτη στέψη έπειτα από 70 χρόνια σήμερα – έχοντας προσευχηθεί να είναι μια «ευλογία» σε ανθρώπους «κάθε πίστης και πεποίθησης» και να υπηρετήσει τα εκατομμύρια των υπηκόων του στη Βρετανία σε όλο τον κόσμο.

Ο Κάρολος συγκινήθηκε καθώς ο γιος του, πρίγκιπας Ουίλιαμ του απέτισε φόρο τιμής, γονατίζοντας για να δώσει όρκο πίστης στον πατέρα του. Στη συνέχεια στάθηκε, άγγιξε το στέμμα και φίλησε τον βασιλιά στο μάγουλο. Ο Κάρολος συγκινήθηκε καθώς έγνεψε στον γιο του και είπε «ευχαριστώ Ουίλιαμ, αμήν».

βασιλιάς Κάρολος

Ο μονάρχης ήταν διάδοχος του θρόνου από την ηλικία των τριών ετών. Ήταν από καιρός έτοιμος  να γίνει βασιλιάς  έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα που αγαπά και μετά από τόσο θόρυβο που είχε δημιουργηθεί με το κρυφό και μετά φανερό love story που είχε με την Καμίλα.

Το ιερό λάδι
Η στιγμή που Κάρολος χρίζεται με ιερό λάδι, κρυμμένος από τα βλέμματα των προσκεκλημένων στην στέψη.

Πριν από τη στέψη του, ο Βασιλιάς χρίστηκε με ιερό λάδι μακριά από τη δημόσια θέα. Ήταν ντυμένος με ένα λευκό λινό ένδυμα που ονομάζεται  Colobium Sindonis, ένα χρυσό παλτό που ονομάζεται Supertunica και είχε τοποθετήσει τη ζώνη της στέψης γύρω από τη μέση του.

βασιλιάς Κάρολος

Από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον έδειχνε λαμπερή με ένα εκθαμβωτικό ιβουάρ φόρεμα Alexander McQueen, στην τελετή της στέψης, στο πλευρό του Διαδόχου πρίγκιπα Ουίλιαμ. 

βασιλιάς Κάρολος στέψη

Σε μια  συγκινητική κίνηση προς την αείμνηστη πεθερά της, πριγκίπισσα Νταϊάνα,  η Κέιτ Μίντλετον φόρεσε ένα σετ σκουλαρίκια με μαργαριτάρια και διαμάντια της Νταϊάνας. Τα σκουλαρίκια είχαν δοθεί στην Νταϊάνα πριν από τον γάμο της με τον Πρίγκιπα Κάρολο το 1981. Είναι κατασκευασμένα από τον Collingwood και σηματοδοτούν μια συγκινητική παράδοση από τη μια Πριγκίπισσα της Ουαλίας στην άλλη.

Η Κέιτ Μίντλεντον τίμησε και  την  αείμνηστη βασίλισσα φορώντας το κολιέ George VI Festoon, το οποίο ήταν δώρο από τον Βασιλιά Γεώργιο VI για την κόρη του, τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ.

 

Δες επίσης

Τα δέκα πιο παράξενα ρεκόρ Γκίνες από όλο τον κόσμο

Το βιβλίο καταγραφής παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες αποτελεί μια ενδιαφέρουσα συλλογή παγκόσμιων ρεκόρ απ’ όλο τον κόσμο. Ο ...