Μια γρήγορη συνταγή για να φτιάξετε πανεύκολες πατάτες στο φούρνο με μανιτάρια. Μία vegan επιλογή που θα ξετρελάνει τον ουρανίσκο σας.
Υλικά
- 1 kg πατάτες
- 700 γρ. μεγάλα μανιτάρια κατά προτίμηση portobello
- 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 2 σκελ. σκόρδο
- 4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/2 φλ. βερμούτ ή λευκό ξηρό κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ή μικρές μπουκιές. Για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος βράζουμε τις πατάτες για περίπου 10΄ μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Αποφλοιώνουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Δείτε εδώ τις οδηγίες μου για να μεταχειριστείτε σωστά το κάθε είδος μανιταριού.
Ζεσταίνουμε το 1/3 της ποσότητας του ελαιόλαδου σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τα μανιτάρια για 5΄ μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο μείγμα των μανιταριών.
Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος (οβάλ κατά προτίμηση) στρώνουμε μία στρώση πατάτες (τη μισή ποσότητα).
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε τις πατάτες με μία στρώση μανιτάρια.
Στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες σε άλλη μία στρώση.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε μία στρώση.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Περιχύνουμε με το βερμούτ ή το κρασί.
Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας καλά τις άκρες του στο χείλος του.
Ψήνουμε τις πατάτες με τα μανιτάρια στο φούρνο για 30΄ στους 200 οC, στις αντιστάσεις.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 15΄, έως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
athensmagazine.gr