Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν είναι νέο, αλλά οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο.
Οι χείμαρροι παρασέρνουν χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν.
Όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, το θέμα άπτεται της αρμοδιότητας του λιμένος Βόλου, όμως όπως τονίζει, περιφέρεια συνεργάζεται στενά και τις επόμενες ημέρες τα νεκρά ψάρια θα οδηγηθούν προς καύση.
Επίσης, θα γίνει αποκατάσταση των ζημιών του θυροφράγματος και του αντλιοστασίου στην Πέτρα, οι οποίες προκλήθηκαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, ώστε τα νερά να επιστρέφουν στον ταμιευτήρα.
Ο κ. Κουρέτας είπε ότι στη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων η Περιφέρεια θα προτείνει στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου την τοποθέτηση προστατευτικού διχτυού στην έξοδο του χειμάρρου Ξηριά, ώστε να εμποδίζεται η μεταφορά ψαριών γλυκού νερού στον Παγασητικό κόλπο.
Σύμφωνα με το larissanet, ο Χρήστος Τριαντόπουλος είχε σύσκεψη με τον κ. Κουρέτα για την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, ύψους 42 εκατ. ευρώ, αλλά και την πρόοδο των έργων αποκατάστασης (έργα καθαρισμού ποταμιών και ρεμάτων, όπως και αναχωμάτων).
Αναφορικά με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημέρωσε πως ένα θυρόφραγμα από την λίμνη Κάρλα που άδειαζε το νερό δέχθηκε μεγάλες ποσότητες λόγω των πλημμυρών. «Για να κλείσει το θυρόφραγμα έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς του νερού, επειδή όμως υπάρχει το φαινόμενο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκινά την επιδιόρθωση του».
Μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο ίδιος, άγνωστοι επιχείρησαν να «σπάσουν» το θυρόφραγμα με κίνδυνο να πλημμυρίσει και πάλι η περιοχή στο Στεφανοβίκειο.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά το κλείσιμο του θυροφράγματος την Παρασκευή, προχωρά στην αποκατάσταση του αντλιοστάσιου της Πέτρας που θα μεταφέρει σωστά το νερό στον ταμιευτήρα έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία.
«Θα χρειαστεί χρόνος, αυτό δεν γίνεται να ολοκληρωθεί σε μισή ώρα. Όπως και η εγκυμοσύνη κρατά εννιά μήνες και η γυναίκα θα ήθελε να τελειώσει σε μία εβδομάδα, έτσι και η φύση έχει κάποιους κανόνες. Έπρεπε να φύγουν τα νερά, να φτιαχτεί το αντλιοστάσιο και να κλείσει το θυρόφραγμα για να μην πλημμυρίσουμε ξανά», είπε ο Δημήτρης Κουρέτας.