Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Βόλος: Εντοπίστηκαν βαρέα μέταλλα στα φύλλα νεραντζιάς, στα πεζοδρόμια της πόλης!

Βόλος: Εντοπίστηκαν βαρέα μέταλλα στα φύλλα νεραντζιάς, στα πεζοδρόμια της πόλης!

Η πρώτη μελέτη που έχει σχέση με τη ρύπανση στην πόλη του Βόλου και εντόπισε βαρέα μέταλλα στα φύλλα νερατζιάς, στα πεζοδρόμια της πόλης, παρουσιάστηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωργικής Μηχανικής, που έγινε χθες στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική, καθώς πρόκειται για φυσική διεργασία του εδάφους και σε όλες τις περιπτώσεις οι μετρήσεις ήταν κάτω από τα ανώτατα όρια. Άλλη καινοτόμος εφαρμογή που θα μπορούσε να εδραιωθεί, είναι η ανάπτυξη φυτών με ό,τι θρεπτικά στοιχεία, παράγουν τα ψάρια και αναπτύσσεται στο Π.Θ.
Ο Χρήστος Καβαλάρης μέλος της ΕΔΥΠ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γεωργικής Μηχανικής, τόνισε ότι η διοργάνωση γίνεται κάθε δύο χρόνια, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο, όπου είχε γίνει ξανά πριν από έξι χρόνια.
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες εξελίξεις που υπάρχουν στα θέματα της γεωργικής μηχανικής, με έμφαση στις καινοτομίες.

Βαρέα μέταλλα στα φύλλα

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εδαφολογίας Βασίλης Αντωνιάδης, αναφέρθηκε στην πρώτη μελέτη που έχει σχέση με τη ρύπανση στην πόλη του Βόλου, λέγοντας ότι ξεκίνησε το 2018, συνεχίζεται φέτος και στόχος είναι να συνεχιστεί, στο πλαίσιο πτυχιακών εργασιών των φοιτητών που επιβλέπουν οι καθηγητές.
Η Ευαγγελία Γκόλια, διδάκτωρ στο Εργαστήριο Εδαφολογίας του Π.Θ. δήλωσε ότι έγινε μελέτη με αναλύσεις εδαφικών δειγμάτων και δείγματα φύλλων νερατζιάς από τα δένδρα στα πεζοδρόμια του Βόλου και από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι υπάρχουν βαρέα μέταλλα, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις οι συγκεντρώσεις τους ήταν χαμηλότερες των μέγιστων επιτρεπτών ορίων.
«Αυτή ήταν μια πρώτη καταγραφή της ρύπανσης στην πόλη του Βόλου, από το Εργαστήριο Εδαφολογίας, η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει και δύο φορές το χρόνο (χειμώνα – καλοκαίρι), για να είμαστε περισσότερο ακριβείς στην καταγραφή και στις αναλύσεις των δεδομένων, ώστε η μελέτη θα είναι πληρέστερη», επισήμανε η καθηγήτρια του Π.Θ.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι
κινδυνεύει η υγεία των ανθρώπων»

Ο κ. Αντωνιάδης ξεκαθάρισε ότι από τα ευρήματα της μελέτης δεν μπορούμε να πούμε ότι κινδυνεύει η υγεία των ανθρώπων και εξήγησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση δένδρα και έδαφος να μην περιέχουν βαρέα μέταλλα, που υπάρχουν στο έδαφος από φυσικές διεργασίες».
Ο διευθυντής του εργαστηρίου, συμπλήρωσε ότι ο εμπλουτισμός των βαρέων μετάλλων, έχει να κάνει με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, ενώ στο εργαστήριο δεν έχουν φτάσει στο να προσδιορίσουν ότι η πηγή είναι ανθρωπογενής ή υπάρχει κάποιος κίνδυνος και ενδεχομένως να μην το πουν ποτέ, από τα στοιχεία που υπάρχουν με βάση τις μετρήσεις.

Σύστημα ενυδρειοπονίας

Ο κ. Καβαλάρης δήλωσε ότι το Τμήμα Γεωπονίας έχει δημιουργήσει ένα σύστημα ενυδρειοπονίας, που έχει σχέση με ανάπτυξη φυτών από τα ψάρια! Όπως εξήγησε, τα φυτά τρέφονται από τα ψάρια, καθώς υπάρχει η δεξαμενή ψαριών από κάτω και τα θρεπτικά στοιχεία από τα ψάρια και ό,τι παράγουν από τον μεταβολισμό τους, τα εκμεταλλεύονται τα φυτά και αναπτύσσονται.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρόκειται για ένα πολύ καινοτόμο σύστημα, που βοηθάει τα φυτά να αναπτυχθούν με φυσικό τρόπο και χωρίς λιπάσματα, που έχει δημιουργηθεί στα Τμήματα Φυτικής Παραγωγής, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιχθυολογίας.
Ο Κώστας Λάμπρου πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, επισήμανε ότι σε ένα περιβάλλον που η αστάθεια των αγορών και του κλίματος, η επισιτιστική ασφάλεια, σε συνδυασμό με την πεπερασμένη καλλιεργήσιμη γη, καθιστά αναγκαίες τις επιστημονικές αναζητήσεις.
Ο ίδιος είπε ότι οι προτάσεις που γίνονται σε κάθε συνέδριο, δείχνουν ότι οι επιστήμονες αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας και προσπαθούν να κατευθυνθούν σε τέτοιες εφαρμογές, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Πηγή: magnesianews.gr

Δες επίσης

Στο Δήμο Τεμπών το 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό ο Δήμαρχος και οι εκπρόσωποι του Δήμου Τεμπών υποδέχθηκαν τα ...