Οι διάλογοι Τόμσεν – Βελκουλέσκου. Τι αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks βάζοντας φωτιά στην αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη. Τι είπε ο Τόμσεν για χρέος και γιατί ειρωνεύεται την Μέρκελ. Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα στο Μαξίμου
Απρίλιος 02 2016 10:29
Adtech Ad
Θύελλα προκάλεσαν οι διαρροές του Wikileaks σχετικά με τον διάλογο μεταξύ του Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και της επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα Ντέλιας Βελκουλέσκου. Το ντόμινο των εξελίξεων ήταν ραγδαίο καθώς ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ επαναφέρει με θρασύτητα το ζήτημα της ελληνικής χρεοκοπίας ανάβοντας “φωτιές” στο τρίγωνο Ελλάδας – ΕΕ -ΔΝΤ με την αξιολόγηση να είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει επιστολή στην Λαγκάρντ και να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη.
Ουσιαστικά από τις διαρροές του Wikileaks προκύπτει πως το σχέδιο του ΔΝΤ είναι να μπλοκάρει την συμφωνία και η χώρα να βρεθεί προ αδιεξόδου, εφόσον οι δόσεις θα τρέχουν και δεν θα έχει λάβει καμία επιπλέον χρηματοδότηση.
Ειδικότερα, από τα πρακτικά της συνομιλίας, που έγινε στις 19 Μαρτίου, μια ημέρα πριν την αποχώρηση της Βελκουλέσκου από την Αθήνα, αποκαλύπτεται -για ακόμη μια φορά- το σκληρό πρόσωπο του Πολ Τόμσεν ο οποίος αναλύει ουσιαστικά μια επικείμενη οικονομική καταστροφή με στόχο να πιέσει τους υπόλοιπους παίκτες να πάρουν μια απόφαση και την Ελλάδα να δεχτεί τα επιπλέον “μέτρα λιτότητας” που προτείνει το ταμείο με περικοπές και επιπλέον φορολογία στο 2.5% του ΑΕΠ.
Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η αποστροφή του Τόμσεν ο οποίος σημειώνει ότι τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα θυμίζουν Μίκυ Μάους. “Αν επανέλθουν για να μας δώσουν το 2,5% και όχι προτάσεις Μίκυ Μάους, θα πρέπει να τους υποστηρίξουμε πλήρως…” λέει μεταξύ άλλων.
Στα ‘εκρηκτικά’ πρακτικά της συνομιλίας ο Τόμσεν τα βάζει και με τους Ευρωπαίους για το θέμα του χρέους, ενώ αποκαλύπτεται ότι είναι στα σκαριά σύσκεψη για το ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον, το σχέδιο Τόμσεν μοιάζει να βάλει και κατά των ευρωπαϊκών θεσμών, αφού σε κάποιο σημείο να αμφισβητήσει το Euro Working Group λέγοντας: “Αυτός (ενν τον Τόμας Βίζερ επικεφαλής του) μπορεί να συγκαλέσει όσες τηλεδιασκέψεις θέλει, αλλά ξέρω τι πρόκειται να συμβεί. Θα πάμε στο EWG, και εγώ πρόκειται να πω στο Eurogroup ότι «Αυτό δεν βγαίνει έως 3,5% και εμείς δεν θα προχωρήσουμε, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι μειώσουν τους στόχους τους στο 1,5%, όσο το επιτρέπει αυτό το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων»”
Την ίδια στιγμή δεν παραλείπει να ειρωνευτεί την Καγκελάριο Μέρκελ λέγοντας πως είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. “Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα”. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός πως και οι δύο εκπρόσωποι του ΔΝΤ μιλούν για ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που πιέζει το ταμείο και η επιθυμία τους να έχουν αποχωρήσει – με συμφωνημένους τους δικούς τους στόχους βέβαια – το συντομότερο δυνατό. “Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι δεν μπορεί να είστε εκεί για πάντα. Θα πρέπει να καταλήξετε πριν από τις Εαρινές Συνόδους” αναφέρει ο Τόμσεν χαρακτηριστικά.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο, τα στελέχη του ΔΝΤ επιθυμούν άμεσες αποφάσεις για το θέμα, φοβούμενοι ότι η ΕΕ πρόκειται να παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω του διαφαινόμενου Brexit. Έχει επίσης σημασία ότι η κ. Βελκουλέσκου επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Τόμσεν και αυτός φαίνεται να τις αποδέχεται. Μάλιστα λέει χαρακτηριστικά: «Πήγαμε στη διαπραγμάτευση με λάθος στρατηγική, γιατί συζητήσαμε με την Κομισιόν για μια μίνιμουμ πρόταση και δεν μπορούμε να “πάμε το πράγμα πιο πέρα”, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να ξεκινά μόλις από εκεί. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Έλληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Έλληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε».
Η Ελλάδα υποχώρησε…
Η κ. Βελκουλέσκου του απαντά ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε… Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα». Προσθέτει: «Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε… υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση… τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις».
Όπως προκύπτει από το έγγραφο, τα στελέχη του ΔΝΤ επιθυμούν άμεσες αποφάσεις για το θέμα, φοβούμενοι ότι η ΕΕ πρόκειται να παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω του διαφαινόμενου Brexit. Έχει επίσης σημασία ότι η κ. Βελκουλέσκου επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Τόμσεν και αυτός φαίνεται να τις αποδέχεται. Λέει: «Πήγαμε στη διαπραγμάτευση με λάθος στρατηγική, γιατί συζητήσαμε με την Κομισιόν για μια μίνιμουμ πρόταση και δεν μπορούμε να “πάμε το πράγμα πιο πέρα”, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να ξεκινά μόλις από εκεί. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Έλληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Έλληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε».
Σπάστε το πρόγραμμα στα δύο
“Αν η Ελλάδα συμφωνήσει να μας δίνει 2.5% του ΑΕΠ από φόρους και περικοπές συντάξεων, θα τους στηρίξουμε” αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τόμσεν, σημειώνοντας πως με την υιοθέτηση ενός φρέσκου πακέτου λιτότητας θα πιέσει την Ευρώπη, ώστε να απαιτήσει πλεόνασμα 1.5% και όχι 3.5% το οποίο ζητείται σήμερα. Οι στόχοι αυτοί περιγράφονται από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ ως “απόλυτα σημαντικοί” με το Ταμείο να ζητά από τον Τόμσεν να καταστήσει σαφές το ποσοστό αυτό του 2,5%.
Η Βελκουλέσκου προτείνει στο σημείο αυτό μια πρωτοφανή λύση. Να σπάσει δηλαδή το πρόγραμμα στα δύο, θέτοντας διαφορετικούς στόχους για το κάθε ένα, ο ένας σε ό, τι αφορά τους στόχους και ο άλλος αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους. “Πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να καταστήσουν τους δικούς μας στόχους ως βάση της διαπραγμάτευσης και από εκεί και έπειτα να επιβάλλουν μέτρα που μπορεί να αποδώσουν. Αλλά αν αυτά δεν αποδώσουν, να μπορούν και πάλι να εκταμιεύσουν τη δόση”.
Ή εμείς ή η Κομισιόν
Επιπλέον, οι άνθρωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζουν πως θα πρέπει να γίνει σαφές αν οι εταίροι πιστεύουν στις εκτιμήσεις τους ή σε εκείνες που δίνει η Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του αντίστοιχου τρίτου ελληνικού προγράμματος. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0.5%, ενώ το ΔΝΤ ύφεση 0.5%, ακόμη κι αν η Ελλάδα δεχτεί όλα τα μέτρα που προτείνει το Ταμείο”.
Τόμσεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ “μικρό πακέτο μέτρων”
Ο Πόλ Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Άνγκελα Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την Τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί. Ο ίδιος κάνει μια χαλαρή σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με το ζήτημα των προσφύγων.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο Τόμσεν λέει: «Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται. Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit».
Η συμφωνία και η διαχείριση του προσφυγικού
Στη συνέχεια ο κ. Τόμσεν σημειώνει: «Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε ”Κοίτα, κ. Μέρκελ, είσαι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».
Ο συναγερμός στο Μαξίμου
Όλες αυτές οι εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός και αφού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ ενημέρωσε και τους πολιτικούς αρχηγούς. Μάλιστα το απόγευμα αναμένεται να στείλει επιστολή και στην Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ θα έχει επικοινωνία και με Ευρωπαίους ηγέτες.
news247/Πηγή: https://wikileaks.org/imf-internal-20160319/