Εάν και πρόκειται για μία τεχνική που έχει γνωρίσει μεγάλη δημοφιλία τις τελευταίες ημέρες, στην πραγματικότητα η «παθητική μαγειρική» εφαρμόζεται από τους Ιταλούς εδώ και αρκετούς αιώνες.
Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο μαγειρέματος, ο οποίος εξοικονομεί ενέργεια και νερό, ενώ μειώνει παράλληλα και το αποτύπωμα άνθρακα.
Ειδικότερα, σε αντίθεση με τον κλασικό τρόπο βρασίματος των ζυμαρικών, όπου η εστία βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σε υψηλή θερμοκρασία, κατά την παθητική μαγειρική το φαγητό μαγειρεύεται κυρίως με το μάτι… κλειστό.
Η τεχνική της παθητικής μαγειρικής
- Βράζετε τα μακαρόνια κανονικά, σε υψηλή φωτιά, για 2 λεπτά.
- Σβήνετε εντελώς τη φωτιά (εναλλακτικά μπορείτε απλά επιλέξετε πολύ χαμηλή φωτιά), καλύπτετε την κατσαρόλα με το καπάκι.
- Αφήνετε τα ζυμαρικά να σιγοβράσουν πάνω στη σβηστή αλλά ζεστή ακόμα εστία για ένα λεπτό παραπάνω από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
- Στραγγίζετε και σερβίρετε.
Η μέθοδος αυτή ήρθε και πάλι στο προσκήνιο όταν ο Νομπελίστας Giorgio Parisi έκανε σχετική ανάρτηση στο Facebook, όπου καλούσε τους Ιταλούς να μαγειρεύουν τα μακαρόνια τους σε χαμηλή φωτιά, αφότου φτάσουν σε σημείο βρασμού, λέγοντας ότι το μυστικό είναι το καπάκι να παραμένει κλειστό.
Σύμφωνα με τον ιταλικό σύνδεσμο φαγητού «Unione Italiane Food», η τεχνική αυτή μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια έως και 47%.
athensmagazine.gr