Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Βρέθηκε τάφος 2.300 ετών με λείψανα Ελληνίδας εταίρας που μπορεί να συνόδευε τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Βρέθηκε τάφος 2.300 ετών με λείψανα Ελληνίδας εταίρας που μπορεί να συνόδευε τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε έναν τάφο που ήταν σε μία σπηλιά στην άκρη του δρόμου στο Ισραήλ τα αποτεφρωμένα λείψανα μιας αρχαίας Ελληνίδας εταίρας, η οποία πιθανόν συνόδευε τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις εκστρατείες του.

«Είναι πολύ πιθανό ότι είναι ο τάφος μιας γυναίκας ελληνικής καταγωγής που συνόδευε ένα ανώτερο μέλος του ελληνιστικού στρατού ή της κυβέρνησης», ανέφεραν οι ερευνητές στην ανακοίνωση. Ο «πελάτης» της μπορεί να πολέμησε σε μία από τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συμπλήρωσαν, ή σε μια σειρά συγκρούσεων που ονομάζονται Πόλεμοι των Διαδόχων, καθώς οι στρατηγοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου μάχονταν για τη διαδοχή του και την ηγεμονία της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας μετά τον θάνατό του το 323 π.Χ.

Η γυναίκα ήταν 20 έως 30 ετών όταν πέθανε, ανέφεραν οι ερευνητές στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, και τα λείψανά της δείχνουν ότι αποτεφρώθηκε πριν ταφεί δίπλα σε έναν “πολύ πολύτιμο” χάλκινο καθρέφτη και τέσσερα σιδερένια καρφιά.

Ο καθρέφτης ήταν τοποθετημένος σε ένα πτυσσόμενο κουτί το οποίο μοιάζει με έναν τύπο κουτιού που έχει βρεθεί στο παρελθόν σε ελληνιστικούς τάφους, γεγονός που υποδηλώνει την ελληνική καταγωγή της γυναίκας. Ενώ αυτά τα αξεσουάρ συχνά φέρουν χαραγμένα ή ανάγλυφα ιδανικών γυναικείων και θεϊκών μορφών, το αντικείμενο που ανακαλύφθηκε είναι διακοσμημένο εξωτερικά με ένα πιο απλό μοτίβο με ομόκεντρους κύκλους.

τάφος καθρέφτης Ισραήλ

«Αυτός είναι μόλις ο δεύτερος καθρέφτης αυτού του τύπου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Ισραήλ», σημείωσε η Liat Oz, αρχαιολόγος που ηγήθηκε της πρόσφατης ανασκαφής στη συνοικία Ταλπιότ της Ιερουσαλήμ για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ. Οι ερευνητές εκτιμούν πως ο καθρέπτης μπορεί να ήταν δώρο που είχε κάνει στην εταίρα ο πανίσχυρος πελάτης της.

Οι γυναίκες αποκτούσαν επίσης χάλκινους καθρέφτες ως μέρος της προίκας τους – όμως οι παντρεμένες γυναίκες της εποχής σπάνια έφευγαν από τα σπίτια τους στην Ελλάδα, πόσο μάλλον δεν συνόδευαν τους συζύγους τους σε στρατιωτικές εκστρατείες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ιστορικές καταγραφές δείχνουν ότι εταίρες ήταν παρούσες κατά τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δήλωσαν οι ερευνητές στο Haaretz. Παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες, αλλά ήταν επίσης μορφωμένες και διασκέδαζαν τους πελάτες τους με ποίηση, χορό και θεατρικές παραστάσεις.

«Ξέρουμε ότι ορισμένες εταίρες συνόδευαν στρατηγούς ή ηγεμόνες στις εκστρατείες τους – η πιο διάσημη ήταν η εταίρα Θαΐς, η οποία συνόδευε τον Μέγα Αλέξανδρο στις εκστρατείες του, καθώς αυτός δεν ήθελε να βρίσκεται μακριά του», δήλωσε στο Haaretz ο Guy Stiebel, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη ανασκαφή.

Επίσης, πιθανόν να θεωρούσαν ότι τα σιδερένια καρφιά, που ανακαλύφθηκαν στον τάφο στην άκρη του δρόμου, έχουν “μαγικές δυνάμεις”, όπως η αποτροπή του κακού ματιού και της ανάστασης νεκρών. Τα καρφιά βρίσκονται συχνά σε αρχαίους ελληνικούς και ρωμαϊκούς τάφους, καθώς και σε εβραϊκούς τάφους της εποχής.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια πιο λεπτομερής ανάλυση του μπρούτζινου καθρέφτη θα αποκαλύψει στοιχεία για το υπόβαθρο της γυναίκας, καθώς και για τον άνδρα που την συνόδευε.

 

 

enikos

 

Δες επίσης

Σκανδιναβία: Φυλλάδια με οδηγίες επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου ή άλλων κρίσεων μοιράστηκαν σε Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία

Εκατομμύρια κάτοικοι στη Σουηδία λαμβάνουν από σήμερα φυλλάδια επιβίωσης με οδηγίες στον πληθυσμό για το πώς θα ...