Κάθε σπίτι μπορεί να παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα με υγρασία στους τοίχους για πολλούς λόγους αλλά υπάρχουν μόνο συγκεκριμένοι τρόποι για να την ξεφορτωθούμε. Εάν κάνετε στον εαυτό σας την εξής ερώτηση: «Γιατί έχω υγρασία στους τοίχους μου;»
Τότε η απάντηση κρύβεται στα παρακάτω:
- Δεν έχετε κάποιο σύστημα εσωτερικής και εξωτερικής θερμομόνωσης.
- Η υγρασία δεν αποβάλλεται
- Υπάρχει κάποια διαρροή νερού
Σαφέστατα, πέρα από αυτούς τους λόγους που υπάρχει υγρασία στους τοίχους μπορεί να φταίτε και εσείς οι ίδιοι. Αν δεν κάνετε καλή ανακύκλωση του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού σας αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία υγρασίας στους τοίχους είτε υγρασία στο ταβάνι είτε και στα δύο.
Υγρασία στους τοίχους και προβλήματα υγείας
Η υγρασία στους τοίχους και η υγρασία στο ταβάνι μπορεί να είναι ιδιαιτέρως καταστροφική, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε στα πρώτα στάδια την υγρασία στους τοίχους και την υγρασία στο ταβάνι μπορεί να οδηγήσει σε αποσάθρωση του κτηρίου, ζημιά η οποία κοστίζει πάρα πολύ για να επιδιορθωθεί. Πέρα από τη καταστροφή στο κτήριο μας, η υγρασία στους τοίχους και η υγρασία στο ταβάνι είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας.
Η υγρασία στους τοίχους και η υγρασία στο ταβάνι απελευθερώνουν υγρασία στον αέρα της ατμόσφαιρας που αναπνέουμε, το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο για το αναπνευστικό μας σύστημα. Όπως γίνεται κατανοητό, η άμεση αντιμετώπιση της υγρασίας τόσο των τοίχων όσο και του ταβανιού είναι άκρως απαραίτητη.
Το θέμα της υγρασίας στους τοίχους και τα ταβάνια δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Σε σπίτια με μεγάλη περιεκτικότητα σε συγκεντρωμένη υγρασία, έχει αποδειχθεί ότι πέρα από τα αναπνευστικά προβλήματα, είναι υπεύθυνα για την επιδείνωση των αρθριτικών και ρευματικών προβλημάτων. Επίσης, η υγρασία στους τοίχους και τα ταβάνια έχει άμεση επίπτωση στη δημιουργία άσθματος. Η υγρασία στους τοίχους και η υγρασία στο ταβάνι έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην υγεία των παιδιών.
3 Top λόγοι για να ξεφορτωθείτε την υγρασία αμέσως τώρα
Βακτήρια:
Η υγρασία είναι η καλύτερη «φωλιά» για την ανάπτυξη και εξάπλωση των βακτηρίων. Καμία ποσότητα προϊόντων καθαρισμού κατά των βακτηρίων δεν μπορεί να καθαρίσει ένα σπίτι με υγρασία. Όταν εισπνέεται αέρας που περιέχει βακτήρια προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα, ειδικά σε μεγάλους ανθρώπους και παιδιά.
Παράσιτα:
Η συγκεντρωμένη ποσότητα υγρασίας και μούχλας σε τοίχους και ταβάνια αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης κατσαρίδων. Ένα τέτοιο περιβάλλον είναι σίγουρα ανθυγιεινό για παιδιά αλλά και για τον οποιονδήποτε.
Μούχλα:
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι οι άνθρωποι αρρωσταίνουν όταν μένουν, κοιμούνται και δουλεύουν σε ένα μέρος που έχει υγρασία. Η υγρασία στους τοίχους και η υγρασία στο ταβάνι μπορεί να γίνει αντιληπτή από τη μυρωδιά και την εμφάνιση της μούχλας. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι και η μούχλα από μόνη της μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικές αντιδράσεις.
Πώς να αντιμετωπίσουμε την υγρασία στους τοίχους;
- Αρχικά, πρέπει να κάνουμε πάντα καλό εξαερισμό. Ειδικά στα δωμάτια του σπιτιού που υπάρχει σταθερή παρουσία υγρασίας, όπως είναι το μπάνιο και η υγρασία. Εάν έχετε ήδη εγκατάσταση κάποιο σύστημα εξαερισμού μην ξεχνάτε να το ενεργοποιείτε όταν χρησιμοποιείται κάποιο από αυτά τα δωμάτια. Αν δεν έχετε κάποιο σύστημα τότε καλό θα ήταν να καλέσετε έναν ηλεκτρολόγο να σας εγκαταστήσει κάποιο. Ο σωστός εξαερισμός θα αποτρέψει την συγκέντρωση υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού μας.
- Αν δεν έχετε κάποιο σύστημα εξαερισμού τότε καλό θα ήταν συχνά πυκνά και ειδικά κάθε φορά που κάνετε χρήση του μπάνιου, της κουζίνας ή του υπογείου, να ανοίγετε κάποιο παράθυρο ώστε να μπαίνει φρέσκος αέρας.
- Αποφεύγετε να στεγνώνετε ρούχα μέσα στο σπίτι.
- Κάντε τακτική συντήρηση του κλιματιστικού.
- Μην έχετε πολλά φυτά στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Ή κρατήστε τα όλα συγκεντρωμένα σε ένα δωμάτιο και όχι διασκορπισμένα. Τα φυτά τείνουν να απελευθερώνουν υγρασία στον αέρα. Ειδικά αν έχετε πολλά φυτά στο εσωτερικό να είστε σίγουροι ότι έχουν συμβάλλει και αυτά στη δημιουργία υγρασίας στους τοίχους και στο ταβάνι. Προσοχή να μην τα ποτίζετε υπερβολικά.
- Προμηθευτείτε κάποιον αφυγραντήρα. Εάν το επίπεδο της υγρασίας στο σπίτι σας έχει αρχίσει να γίνεται πρόβλημα και, ειδικά αν μένετε σε κάποιο παλιό σπίτι που δεν αερίζεται καλά, τότε ένας αφυγραντήρας θα ήταν χρήσιμος. Οι περισσότεροι αφυγραντήρες λειτουργούν πιο αποδοτικά αν έχουν τοποθετηθεί μακριά από τοίχους και έπιπλα.
- Κάντε συχνό καθαρισμό επαγγελματικό καθαρισμό των χαλιών σας ή αλλάξτε τα τελείως. Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και η υγρασία παραμένει στο χώρο σας τότε τα χαλιά μπορεί να έχουν κάποιο μερίδιο ευθύνης.
Εγκατάσταση Συστήματος μόνωσης ταράτσας για μόνιμη λύση
Η μόνη λύση για ολική αντιμετώπιση της υγρασίας στο τοίχο και στο ταβάνι είναι η εγκατάσταση κάποιου ολοκληρωμένου συστήματος μόνωσης ταράτσας. Με τον όρο μόνωσης ταράτσας εννοείται η τοποθέτηση θερμομόνωσης στην πλάκα σκυροδέματος στον τελευταίο όροφο ενός κτηρίου.
Η μόνωση ταράτσας είναι μια πολύ σημαντική εργασία που πρέπει να γίνεται σε κάθε κτήριο, δεδομένου ότι η ταράτσα δέχεται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις αλλαγές του περιβάλλοντος. Αυτές οι καιρικές αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη απώλεια θερμοκρασίας από την ταράτσα. Μια σωστή και καλή μόνωση ταράτσας θα μειώσει κατά 40% την συνολική απώλεια ενέργειας από το κτήριο.
Για πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα θα ήταν καλό, σε συνδυασμό με την μόνωση ταράτσας να εφαρμόσετε και στεγανοποίηση. Για να αποφασίσετε ποιο είδος μόνωσης ταράτσας θα επιλέξετε θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα εξής:
- Την τρέχουσα θερμομονωτική του επάρκεια (για παλιά κτήρια)
- Τα ευρήματα από την ενεργειακή μελέτη (για νέα κτήρια)
- Την κλιματική ζώνη, στην οποία βρίσκεται το κτήριο