Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Ύπνος: Πώς η πλευρά που κοιμάστε επηρεάζει την υγεία σας

Ύπνος: Πώς η πλευρά που κοιμάστε επηρεάζει την υγεία σας

«Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε»… κυριολεκτικά!

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια πλευρά που προτιμάμε να κοιμόμαστε. Ναι, μετακινούμαστε στον ύπνο μας, αλλά συνήθως επιστρέφουμε συνεχώς σε αυτή τη μία πλευρά στην οποία βολευόμαστε περισσότερο.

Εκτός από την άνεση υπάρχουν και μερικοί παράγοντες υγείας που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Πώς η πλευρά του ύπνου επηρεάζει την υγεία σας

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά, γενικά, θεωρείται ότι έχει τα περισσότερα οφέλη για τη υγεία των ανθρώπων.

Όταν κοιμόμαστε στην αριστερή πλευρά, το στομάχι και τα γαστρικά του υγρά μένουν πιο χαμηλά από τον οισοφάγο. Το γεγονός αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καούρας και των πεπτικών διαταραχών.

Επιπλέον, έτσι, δεν καταπονείται τόσο η πλάτη. Μάλιστα, είναι ο ιδανικός τρόπος ύπνου για τις εγκύους.

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά όταν είστε έγκυος μπορεί να βοηθήσει στη ροή του αίματος μεταξύ της καρδιάς, του εμβρύου, της μήτρας και των νεφρών. Παράλληλα, αφαιρεί την πίεση από το συκώτι.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο για εμάς να κοιμόμαστε από την αριστερή πλευρά. Αυτό ισχύει ειδικότερα για τα άτομα που ροχαλίζουν, έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υψηλή αρτηριακή πίεση ή πεπτικά προβλήματα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα του ύπνου στη δεξιά πλευρά. Αυτό αφορά, κυρίως, όσους πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Από την άλλη, ο ύπνος μπρούμυτα σχετίζεται με μειωμένη οξυγόνωση του αίματος, αναπνευστική λειτουργία και κίνηση του αίματος. Ταυτόχρονα είναι επιβαρυντικός για τη σπονδυλική σας στήλη.

Αλλά αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο οσφυαλγίας και να ξεκουραστείτε, ο ύπνος ανάσκελα θα μπορούσε να είναι η λύση. Έτσι, οι σπόνδυλοι στην πλάτη σας μπορούν να ευθυγραμμιστούν φυσικά σε ουδέτερη θέση χωρίς καμπύλες.

Όμως μόλις το 10% των ανθρώπων κοιμάται σε αυτή τη στάση. Συγκριτικά, το 74% κοιμάται στο πλάι, ενώ το 16% κοιμάται μπρούμυτα.

vita.gr

Δες επίσης

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS – Γιατροί και εργαστήρια σε «ασφυξία»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά από συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου, εκφράζει έντονη ανησυχία ...